Vogels kijken bij de Rattekaai

Vogels kijken in de Rattekaai

Bron foto: Saxifraga – Peter Meininger

Weer een nieuw natuurgebied ontdekt. Of eigenlijk: ik wist wel dat deze fraaie natuur er was, maar nooit de moeite genomen om er te gaan kijken. De Rattekaai bij Rilland. Het zo ongeveer het meest zuidoostelijke puntje van de Oosterschelde. Gelegen tegen de noordkust van Zuid-Beveland en tegen de Oesterdam. Dit uitgestrekte kwelder- en slikgebied reken ik tot de mooiste van de hele Oosterschelde. Is het hoog water dan zie je water tot zover het oog reikt. En bij eb zijn het de drooggevallen slikken die hun schoonheid vertonen. Dit is voor mij het ware Zeeland. Alleen wel jammer dat aan de binnenzijde van de dijk daar nu net een enorm kassencomplex staat. Buitendijks blijven wandelen is het devies.

Vogels kijken bij de Rattekaai

In dit stukje authentiek Zeeland zie je natuurlijk tal van wadvogels. Rotgans, bergeend, slobeend, pijlstaart, wintertaling, wulp, tureluur, smient, scholekster, zwarte ruiter, bonte strandloper, zilverplevier, kleine zilverreiger, blauwe kiekendief en bruine kiekendief (boven de kwelders), slechtvalk en soms een smelleken, buizerd, veldleeuwerik, graspieper en de meest exotische van al: soms een flamingo. Deze laatste zie je hier zelden, ik heb op waarneming.nl even teruggezocht. In de winter van 2018 zat hier precies één flamingo. Zitten er geen vogels dan geniet je van het landschap. Want dat is echt prachtig. De Rattekaai is één van de mooiste plekjes van Zeeland. In deze serie ga ik ook nog iets schrijven over de Rattekaai, maar dat is voor later.

Praktische informatie

De Rattekaai bereik je door in je navigatiesysteem in te toetsen: Middenhof, Rilland. Deze weg helemaal uitrijden. De auto parkeren en te voet naar de dijk.

Natuurmonumenten heeft een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer uitgestippeld. Nu is dat niet de meest ingewikkelde route. Je hebt er niet echt een kaar voor nodig. Kijk op de website van Natuurmonumenten om de route globaal in te prenten. In westelijke richting liggen trouwens nog meer stukjes kwelder. Lekker langs de dijk blijven wandelen in de richting van Krabbendijke. Het voert je weg van de Oesterdam met zijn verkeer. De stilte in. Beter kun je niet krijgen.

Er vallen bij eb bij de Rattekaai enorme stukken schor droog. Dat betekent dat de vogels zich over een groot gebied verspreiden. Neem daarom een verrekijker en liefst ook een goede telescoop mee.

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!