Vogels kijken bij de Rattekaai

Weer een nieuw natuurgebied ontdekt. Of eigenlijk: ik wist wel dat deze fraaie natuur er was, maar nooit de moeite genomen om er te gaan kijken. De Rattekaai bij Rilland. Het zo ongeveer het meest zuidoostelijke puntje van de Oosterschelde. Gelegen tegen de noordkust van Zuid-Beveland en tegen de Oesterdam. Dit uitgestrekte kwelder- en slikgebied reken ik tot de mooiste van de hele Oosterschelde. Is het hoog water dan zie je water tot zover het oog reikt. En bij eb zijn het de drooggevallen slikken die hun schoonheid vertonen. Dit is voor mij het ware Zeeland. Alleen wel jammer dat aan de binnenzijde van de dijk daar nu net een enorm kassencomplex staat. Buitendijks blijven wandelen is het devies.

Vogels kijken bij de Rattekaai

In dit stukje authentiek Zeeland zie je natuurlijk tal van wadvogels. Rotgans, bergeend, slobeend, pijlstaart, wintertaling, wulp, tureluur, smient, scholekster, zwarte ruiter, bonte strandloper, zilverplevier, kleine zilverreiger, blauwe kiekendief en bruine kiekendief (boven de kwelders), slechtvalk en soms een smelleken, buizerd, veldleeuwerik, graspieper en de meest exotische van al: soms een flamingo. Deze laatste zie je hier zelden, ik heb op waarneming.nl even teruggezocht. In de winter van 2018 zat hier precies één flamingo. Zitten er geen vogels dan geniet je van het landschap. Want dat is echt prachtig. De Rattekaai is één van de mooiste plekjes van Zeeland. In deze serie ga ik ook nog iets schrijven over de Rattekaai, maar dat is voor later.

Vogels kijken in de Rattekaai

Bron foto: Saxifraga – Peter Meininger

Praktische informatie

De Rattekaai bereik je door in je navigatiesysteem in te toetsen: Middenhof, Rilland. Deze weg helemaal uitrijden. De auto parkeren en te voet naar de dijk.

Natuurmonumenten heeft een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer uitgestippeld. Nu is dat niet de meest ingewikkelde route. Je hebt er niet echt een kaar voor nodig. Kijk op de website van Natuurmonumenten om de route globaal in te prenten. In westelijke richting liggen trouwens nog meer stukjes kwelder. Lekker langs de dijk blijven wandelen in de richting van Krabbendijke. Het voert je weg van de Oesterdam met zijn verkeer. De stilte in. Beter kun je niet krijgen.

Er vallen bij eb bij de Rattekaai enorme stukken schor droog. Dat betekent dat de vogels zich over een groot gebied verspreiden. Neem daarom een verrekijker en liefst ook een goede telescoop mee.

Ontdek ook andere vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!