Vogels kijken bij de monding van de Rhône

Bij Port-Saint-Louis-du-Rhône moet je beslist geweest zijn. Ik bedoel dan eigenlijk: tegenover deze kustplek, aan de andere kant van de rivier. Daar vind je de zoutvlaktes, zelfs zoutbergen. Ondiep water, slik, struweel, kwelder en strand wisselen elkaar af. Wat een vogels zie je hier! Een pracht plek om eens doorheen te wandelen of te fietsen. Ik was er een korte middag en bekeek de wereld vooral vanuit de auto. Om de strandplevieren van dichtbij te bekijken ideaal, maar om het gebied ‘te proeven’ natuurlijk ietsje minder.

Maar toch. De strandplevieren waren voor mij één van de hoogtepunten van mijn vakantie in de Camargue. Ja, ik heb ook de kuifkoekoek, slangenarend, bijeneter en de ralreiger gezien. Maar de strandplevier is een soort die je eigenlijk op elk strand en op elk slikgebiedje in Nederland zou moeten zien. Maar ze daar zelden meer ziet, omdat de strandplevier schier uitgestorven is, zo lees ik in mijn favoriete naslagwerk Vogelatlas van Nederland. En opeens zag ik er een stel in de Camargue!

Bij de monding van de Rhône, op de linkeroever bezien vanuit het zuiden, valt nog veel meer te zien dan strandplevieren. Bontbekplevier, kluut, steltkluut, tureluur, groenpootruiter, dunbekmeeuw, geelpootmeeuw, grote stern, visdief, dwergstern, flamingo en nog veel meer van dit soort wadvogels scharrelen er rond. In het struweel vind je Provencaalse grasmus en kleine zwartkop. En als je geluk hebt, en dat had ik, de roodkopklauwier. Toen ik de auto stopte, verdween hij echter om zich niet meer te laten zien.

Op en rond de zoutbergen zou je vanaf half mei groepen bijeneters moeten kunnen zien. Daarvoor was het kennelijk in de laatste week van april te vroeg.

Bekijk hier mijn filmpje met de strandplevieren. Ik ben er verguld mee. De muziek is gespeeld door mijn dochter Hinke. Je hoort nog net hoe ik het startsein geef. Verkeerd ‘gesneden’, maar sorry, ik ga de montage niet meer overdoen.

Strandplevier in de Camargue

Praktische gegevens

Je bereikt het gebied wat ik hierboven beschrijf via de D36D. Zet koers richting het dorp Salin-de-Giraud.

Helemaal aan het eind van de D36D rij je het strand op. Hier bruist de Middellandse Zee. Bij het strand heb je wat lage duintjes met ondiep water. Hier badderen visdiefjes, grote sterns en geelpootmeeuwen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)