Vogels kijken bij Colijnsplaat

Colijnsplaat, het vissersdorpje op Noord-Beveland dat bekend staat vanwege de restanten van een ouwe Romeinse tempel, is een uitstekend startpunt voor een vogeltocht per fiets. De natuurgebieden liggen als parels aan elkaar geregen langs de noordkust van het eiland. En gisteren ontdekte ik een warempel nog een nieuwe locatie om vogels te kijken bij Colijnsplaat: vogelkijhut De vogelarije, op de zeedijk, met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Aan de West Zeedijk, om precies te zijn, een goede twee kilometer buiten het dorp, staat een vogelkijkhut. Het zou zomaar een Praetúúsje kunnen zijn. In elk Zeeuws vissersdorp vind je wel zo’n huisje waar de oudere mannen samen komen om de dagelijkse beslommeringen te bespreken. Ik vermoed dat er nog wel meer wordt besproken dan de dagelijkse beslommeringen, alleen ben ik nog niet oud genoeg om dat te weten. De vogelkijkhut is eigenlijk best gezellig ingericht. Een ronde vormgeving, in het midden van de hut een tafel met daarop een notitieschrift, drie ramen die uitzicht bieden op de Oosterschelde, kortom, heerlijk toeven daar als het weer wat minder is. Als het goed weer is, ga je natuurlijk op de dijk staan, of op het bankje op de dijk zitten. Je snuift de zilte lucht op en geniet van de vogelgeluiden op het wad.

Voor de hut valt bij laag water een flinke lap slik droog. Links loopt een piertje begroeid met oesters ver het water in. Ook die oesters vallen droog. Het water is er ondiep. Een ideale locatie dus om wadvogels in hun buitendijkse leefgebied te observeren. Toen Sjaak en ik de hut bezochten, was het opkomend water. Grote groepen tureluurs, kokmeeuwen en grote sterns stonden op de vloedlijn. Grutto’s, scholeksters en wulpen foerageerden op het slik. Volgens Sjaak vloog een sperwer vlak langs me heen, maar die heb ik niet gezien. Andere typisch Zeeuwse vogels die je er kunt zien zijn de zwarte ruiter, steenloper, kemphaan, regenwulp en visdief. Op het wad jagen soms lepelaars. Links van de hut beginnen de inlagen. Die zijn niet toegankelijk, maar vanaf de zeedijk kunt je ze wel overzien. Baardmannetje, waterral en soms een roerdomp zijn hier de mooiste soorten.

Vogels kijken op Noord-Beveland

Meer interessante vogelgebieden in de omgeving van Colijnsplaat ontdek je in mijn artikel over vogels kijken op Noord-Beveland. Wil je een keer een vogeltocht door Zeeland maken, bekijk dan mijn overzicht van Zeeuwse vogelgebieden. Je bereikt vogelkijkhut De vogelarije via de West Zeedijk. Heel simpel: je rijdt vanaf de jachthaven in westelijke richting en na een paar kilometer zie je de hut aan je rechterhand.

In deze vlog krijg je een indruk van de hut en de omgeving:

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)