Vogels kijken in het Bergherbos

Kun je nog verdwalen in de Nederlandse natuur? Stel ik de vraag aan willekeurig wie, dan ontkent hij of zij dat. Nee, dat kan niet meer. Ja, zegt daarentegen de bekende auteur John Jansen van Galen in zijn boek Waar een wil is, is geen weg. Zeker in de grensgebieden met Duitsland valt nog altijd heerlijk te verdwalen. Wist je trouwens dat er mensen zijn die koste wat het kost juist proberen te verdwalen? De kunst van het consequent de verkeerde keuze maken, heet dat. Diep in de provincie Gelderland ligt het Bergherbos. Het ligt ook nog eens tegen de Duitse grens aan. Eindeloze bossen in een licht glooiende omgeving. Terrein dus voor doorgewinterde wandelaars. Gelukkig heb je hier en daar ook een doorkijkje over de akkers. Dat kan een gevoel van bevrijding opleveren voor wie zich wat opgesloten voelde in de bossen.

Vogels kijken in het Bergherbos levert je dan ook vooral bosvogels op. Wil je spechten zien, ga dan in de periode maart tot begin april. Ze vallen dan het meeste op: nog geen blad aan de loofbomen en ze maken zich druk vanwege de balts. In het Bergherbos komen de grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht en groene specht voor. Ook de bosuil leeft in het Bergherbos, maar daar moet je een beetje geluk mee hebben om die te zien.

In het voorjaar heb je de ene soort nog niet gehoord, of de andere dient zich al aan. Geelgors, appelvink, goudvink, kruisbek, glanskop, vuurgoudhaantje, goudhaantje, kuifmees, zwarte mees, staartmees, boompieper, tuinfluiter, boomklever, boomkruiper, roodborsttapuit en nog meer vogels van het bos. Imposant vind ik de raaf nog altijd. Die associeer ik meer met de Alpen dan met Nederland en toch: in Gelderland kom je de raaf op een groot aantal plekken weer tegen. Roofvogels jagen ook in het Bergherbos: boomvalk, havik, sperwer, wespendief en buizerd nestelen er.

Het meest zuidelijke puntje van het Bergherbos heeft nog iets heel interessants te bieden: de telpost Eltenberg. Deze telpost kijkt uit op de Eltenberg (of: Eltenerberg) een hotspot voor wie de roofvogeltrek in het najaar wil volgen. Vind je dit interessant, dan raad ik je aan om mijn artikel over vogels kijken op de Eltenberg te lezen. Ik leg in dit artikel ook uit hoe je de telpost kunt bereiken.

Wil je vlinders kijken in het Bergherbos, dan zie je vooral de gewone soorten als zwartsprietdikkopje, landkaartje, boomblauwtje, bruin zandoogje. De meest bijzondere dagvlinder die er is het geelsprietdikkopje de meest bijzondere soort die er wordt gemeld.

Vogels kijken in het Bergherbos: heerlijk te combineren met een lange boswandeling.

Praktische informatie

Door het Bergherbos is een wandelroute uitgezet die start bij Restaurant ‘t Peekse: Peeskesweg 12, Beek.

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands).

Actief de Gelderse natuur in
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de Gelderse natuur in? Bijvoorbeeld airsoften of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Gelderland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)