Vogels kijken in de Belgische Ardennen: Herbeumont

Herbeumont is een plaats in het zuidoosten van België, in het hart van de bossen in de Ardennen. Je kunt er de ruïnes van een oude burcht bezoeken. Je kunt er fantastisch wandelen (er ligt bijna 100 kilometer aan wandelpaden en in de directe omgeving nog honderden kilometers meer) en mountainbiken. Rustzoekers en actieven kunnen er hun gang gaan. Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Herbeumont zijn de Abdij van Orval, de kastelen van Bouillon en Sedan, het domein Fourneau Saint-Michel en het Oorlogsmuseum in Bastogne. Mijn aandacht gaat in dit artikel uit naar de natuur in en om Herbeumont en de vogels het allermeest.

Herbeumont ligt aan de rivier de Semois dat hier door de Ardennen kronkelt. Uitgestrekte bossen vind je hier, bossen die rijk zijn aan wild. Wilde zwijn, edelhert, ree, mouflon, das, rode eekhoorn, boommarter en steenmarter. Je moet uithoudingsvermogen hebben om ze te zien, behalve in de bronstijd van de herten. Dan zijn de bossen vervuld van het burlen van de edelherten mannetjes in hun strijd om controle over de kudde. In de rivier de Semois leven de ijsvogel, waterspreeuw en de grote gele kwikstaart. De waterspreeuw is een actieve vogel die onder water kan lopen, op zoek naar insecten. Goed zoeken, want hij a) is niet groot en b) gaat volkomen op in de kleur van stenen en water.

Een mooie periode om Herbeumont en omgeving te bezoeken zijn de maanden mei en juni. Dan ligt de rivier de Semois vol met bloeiende waterranonkels. Je vindt er dan ook andere bijzondere planten zoals de rozetsteenkers, muurleeuwenbekje, verschillende soorten varens, waaronder eikvaren, steenbreekvaren en tongvaren. Bitter barbarakruid, eenbes en de grote keverorchis zijn andere opvallende soorten. De vervallen ruïne is een goede locatie om deze en andere soorten te vinden.

In de periode mei en juni kun je ook uitstekend vogels kijken rond Herbeumont. Bijzondere soorten die je er dan kunt zien zijn de zwarte ooievaar, rode wouw, raaf, grauwe klauwier, taigaboomkruiper, zwarte specht en middelste bonte specht en heel soms een orpheusspotvogel. Verder zie en hoor je er de bosuil, boomvalk, wespendief, buizerd, houtsnip, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart, zwarte mees, glanskop, kuifmees, vuurgoudhaantje, goudhaantje, boompieper, koekoek, goudvink, appelvink en kruisbek. In maart kun je honderden kraanvogels over zien trekken. En in de winter maak je kans op grote zaagbek op de rivier de Semois. Terwijl in augustus de visarend doortrekt en meestal even blijft ‘hangen’ boven de visrijke rivier.

Bezoek je in de maanden juni tot augustus Herbeumont en omgeving en heb je ook oog voor dagvlinders, dan zul je vast genieten van kaasjeskruiddikkopje, geelsprietdikkopje, kleine ijsvogelvlinder, groot geaderd witje, groentje, pruimenpage, iepenpage, keizersmantel, grote vos en koevinkje. Mocht je beschikken over lamp, doek en lokmiddel voor nachtvlinders, dan is een speurtocht in de nacht een aanrader. Je zult versteld staan van de vele (zeldzame) soorten nachtvlinders die je op je doek aantreft.

De natuur rond Herbeumont is indrukwekkend mooi. Vogels kijken in dit deel van de Ardennen is beslist een aanrader voor als je eens niet heel ver wilt reizen.

Praktische informatie over vogels kijken in Herbeumont

Aan wandelroutes is geen gebrek in de omgeving van Herbeumont. Een wandelkaart is verkrijgbaar bij het VVV en in de boekhandel. Je kunt ook een aantal routes online downloaden.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen in de omgeving van Herbeumont, bezoek dan deze website.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de Ardennen? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!