Vogels kijken in Arkemheen

Sinds een aantal jaar woon ik in de Alblasserwaard met zijn uitgestrekte weilanden. Waarom zou ik naar Arkemheen gaan om daar weidevogels te gaan bekijken? Voor mij persoonlijk is er sinds kort een heel bijzondere reden: in het Stoomgemaal Arkemheen draait sinds kort een film en ik heb een aantal videofragmenten geleverd van de grutto. Dat project draait helemaal op vrijwilligers en ik naar ik heb begrepen zijn tal van mensen zeer betrokken op het wel en wee van de natuur rond het stoomgemaal. En natuurlijk met het oude stoomgemaal zelf! De film kun je hieronder bekijken, ik raad je aan om hem te openen.

Vogels kijken in Arkemheen

Arkemheen is een veenweidegebied tussen Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg. Deze polder behoort tot het oudste polders van Nederland. Helaas is het zilte karakter na de afsluiting van het Zuidermeer verloren gegaan. Wat moet Arkemheen destijds een walhalla zijn geweest voor zoutminnende kustvogels! Nu ligt het tegen het Eemmeer en het Nijkerkernauw aan. Bezoek je Arkemheen, dan valt je het kleinschalige karakter direct op. Was dat in de Albasserwaard nog maar wat meer het geval. Kijk, nog een reden voor mij om naar Arkemheen af te reizen. Boeren en natuurorganisaties en veel vrijwilligers zijn betrokken op het gebied en de weidevogels. In het voorjaar zie je er dus volop soorten als kievit, tureluur, grutto en andere steltlopers. Het waterrijke gebied trekt natuurlijk ook ontzettend veel ganzen, eenden en zwanen aan, vooral in de winter. Niet voor niets is Arkemheen een Natura-2000 gebied.

jako van gorsel met verrekijker

Ik heb al een aantal soorten genoemd. Ik noem nog een aantal soorten op die je vast zullen interesseren: lepelaar, snor, bruine kiekendief, zeearend, raaf, kwartel, roerdomp, roodhalsgans, gele kwikstaart, baardmannetje, blauwborst, rietgors, kleine karekiet, koekoek, ijsvogel en spotvogel. Deze soorten zijn in mei gezien. Heerlijk al die lentevogels om je heen en dan ook nog eens die verre horizon! In de winter valt er ook heel wat te zien hoor. Enorme aantallen ganzen en eenden. Denk aan smient, nonnetje, knobbelzwaan, kleine zwaan, grauwe gans, kolgans en brandgans. Werkelijk fenomenaal zijn de enorme aantallen steltlopers die je ook in de winter kunt zien in Arkemheen. Goudplevier, kievit, bonte strandloper, kemphaan en wulp om er maar eens een paar te noemen. Deze vogels lokken op hun beurt roofvogels aan als slechtvalk en buizerd. De zeearend heb ik al eerder genoemd, ook een spectaculaire soort. En ook leuk dat ook de steenuil regelmatig in het gebied wordt gezien.

Praktische informatie

Vogels kijken in Arkemheen kan te voet, op de fiets en vanuit de auto. Er lopen verschillende verharde wegen door de polder. Te voet is natuurlijk het mooist, je bent dan echt in contact met het gebied. Maar ben je minder goed ter been of wil je fotograferen, dan is de auto ideaal. Voordeel is dat veel vogels ook minder schrikken van een auto dan van een lopend mens.

grutto uitsnede

Stoomgemaal Arkemheen (of: Stoomgemaal Hertog Reijnout) is een prima uitvalsbasis om te gaan vogels kijken in Arkemheen. In het bezoekerscentrum draait de film die je hierboven kunt bekijken. Aan alle kanten ligt Arkemheen aan je voeten. Toets in je TomTom in: Zeedijk, Nijkerk. Sla op de kruising naar de jachthaven linksaf.

Verken je Arkemheen met de auto, vergeet dan op de kruising richting de jachthaven en het stoomgemaal niet ook rechtsaf te gaan. In de weilanden daar kun je ook grote groepen steltlopers, eenden en ganzen zien.

In het stoomgemaal kun je een bezoekerscentrum bezoeken. Het is alleen in de zomermaanden geopend. Je kunt er dan ook iets nuttigen. Bij de jachthaven is Strandhuys Nijkerk gevestigd. Dit restaurant heeft een goede kaart.

Ben je op zoek naar mooie vogelgebieden in de buurt van Arkemheen, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland.

Tja, hoe krijg je je kinderen mee als zij vogels kijken een tikkeltje saai vinden? Of wanneer ze vogels kijken wel leuk vinden, maar toch ook nog wel een avontuurlijker activiteit willen doen? Nou, dan ga je ‘s ochtends de Arkemheen in met ze en ‘s middags ga je lekker klimmen in het bos bij Ermelo.

Ben je op zoek naar een rustig gelegen vakantiehuisje op het boerenland in de omgeving van Polder Arkemheen? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Gelderland levert je mooie streken, zo luidt de reclame-slogan van de provincie. Ik sluit niet uit dat dat niet overdreven is.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?