Vogels kijken in Arkemheen

Sinds een aantal jaar woon ik in de Alblasserwaard met zijn uitgestrekte weilanden. Waarom zou ik naar Arkemheen gaan om daar weidevogels te gaan bekijken? Voor mij persoonlijk is er sinds kort een heel bijzondere reden: in het Stoomgemaal Arkemheen draait sinds kort een film en ik heb een aantal videofragmenten geleverd van de grutto. Dat project draait helemaal op vrijwilligers en ik naar ik heb begrepen zijn tal van mensen zeer betrokken op het wel en wee van de natuur rond het stoomgemaal. En natuurlijk met het oude stoomgemaal zelf! De film kun je hieronder bekijken, ik raad je aan om hem te openen.

Arkemheen is een veenweidegebied tussen Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg. Deze polder behoort tot het oudste polders van Nederland. Helaas is het zilte karakter na de afsluiting van het Zuidermeer verloren gegaan. Wat moet Arkemheen destijds een walhalla zijn geweest voor zoutminnende kustvogels! Nu ligt het tegen het Eemmeer en het Nijkerkernauw aan. Bezoek je Arkemheen, dan valt je het kleinschalige karakter direct op. Was dat in de Albasserwaard nog maar wat meer het geval. Kijk, nog een reden voor mij om naar Arkemheen af te reizen. Boeren en natuurorganisaties en veel vrijwilligers zijn betrokken op het gebied en de weidevogels. In het voorjaar zie je er dus volop soorten als kievit, tureluur, grutto en andere steltlopers. Het waterrijke gebied trekt natuurlijk ook ontzettend veel ganzen, eenden en zwanen aan, vooral in de winter. Niet voor niets is Arkemheen een Natura-2000 gebied.

Ik heb al een aantal soorten genoemd. Ik noem nog een aantal soorten op die je vast zullen interesseren: lepelaar, snor, bruine kiekendief, zeearend, raaf, kwartel, roerdomp, roodhalsgans, gele kwikstaart, baardmannetje, blauwborst, rietgors, kleine karekiet, koekoek, ijsvogel en spotvogel. Deze soorten zijn in mei gezien. Heerlijk al die lentevogels om je heen en dan ook nog eens die verre horizon! In de winter valt er ook heel wat te zien hoor. Enorme aantallen ganzen en eenden. Denk aan smient, nonnetje, knobbelzwaan, kleine zwaan, grauwe gans, kolgans en brandgans. Werkelijk fenomenaal zijn de enorme aantallen steltlopers die je ook in de winter kunt zien in Arkemheen. Goudplevier, kievit, bonte strandloper, kemphaan en wulp om er maar eens een paar te noemen. Deze vogels lokken op hun beurt roofvogels aan als slechtvalk en buizerd. De zeearend heb ik al eerder genoemd, ook een spectaculaire soort. Leuk dat ook de steenuil regelmatig in het gebied wordt gezien.

Praktische informatie

Vogels kijken in Arkemheen kan te voet, op de fiets en vanuit de auto. Er lopen verschillende verharde wegen door de polder. Te voet is natuurlijk het mooist, je bent dan echt in contact met het gebied. Maar ben je minder goed ter been of wil je fotograferen, dan is de auto ideaal. Voordeel is dat veel vogels ook minder schrikken van een auto dan van een lopend mens.

Stoomgemaal Arkemheen (of: Stoomgemaal Hertog Reijnout) is een prima uitvalsbasis om vogels te kijken in Arkemheen. In het bezoekerscentrum draait de film die je hierboven kunt bekijken. Aan alle kanten ligt Arkemheen aan je voeten. Toets in je TomTom in: Zeedijk, Nijkerk.

Tja, hoe krijg je je kinderen mee als zij vogels kijken een tikkeltje saai vinden? Of wanneer ze vogels kijken wel leuk vinden, maar toch ook nog wel een avontuurlijker activiteit willen doen? Nou, dan ga je ‘s ochtends de Arkemheen in met ze en ‘s middags ga je lekker klimmen in het bos bij Ermelo.

Zoek je een vakantiehuisje in Gelderland om deze omgeving te verkennen? Kijk dan eens op deze website.

Ik las ergens op internet dat Arkemheen deels in Utrecht zou liggen. Nou, ik betwijfel het en als het zo is, dan moet het wel een klein stukje zijn. Maar het is voor mij wel de reden om Arkemheen voorlopig nog bij de vogelgebieden in Utrecht te plaatsen.

Natuuractiviteit
Tip van @visdief: rij door de natuur op een geruisloze elektrische driewieler. Een nieuw groen vervoersmiddel, overgewaaid vanuit Amerika.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

3 reacties op “Vogels kijken in Arkemheen

 1. Leuk Henk, bedankt voor je reactie. Ook ik heb nog even te wachten op mijn pensioen, ruim 25 jaar nog ;-). Maar vogels kijken kan in de zomer gelukkig ook ‘s avonds. Voor mij is het Lauwersmeer helaas wat ver, ik zou er maar wat graag een keer naar toe willen. Dat gaat vast nog een keer gebeuren. Ik had zelf nooit gedacht ooit met een videocamera de natuur in te trekken, maar nu ik daarmee begonnen ben is vogels kijken nog leuker dan het al was. Veel plezier in de natuur en natuurlijk van harte welkom op visdief.nl! Hartelijke groet, Jako

 2. Hallo Jako,

  Bedankt voor de tip, ga dit gebied zeker bezoeken. Geniet elke dag van je blog.
  Ben zelf sinds een paar maanden actief in natuurfotografie met de nadruk op vogels.
  Heb er veel plezier in en je blog stimuleert mij. Jammer dat mijn pensioen nog enige jaren
  duurt maar zoals de bekende Johan al zei, ‘elk nadeel hep zijn voordeel’.
  Voor mijn werk vertoef ik momenteel in de buurt van Groningen. Het Lauwersmeer en de
  diverse polders en kwelders aldaar zijn dus binnen bereik. Verder woont mijn vriendin in Nijmegen
  dus daar is, naast mijn vriendin:), o.a. de Blauwe Kamer en de Millingerwaard weer interessant.
  Zelf woon ik in Capelle aan de IJssel en is Oost Voorne, Alblasserwaard e.d. binnen bereik.
  Het is genieten. Ik wens je nog jaren plezier in de natuur en hoop nog veel van je te lezen.

  Groet Henk

Reacties zijn gesloten.