kluut prunje

Vogels kijken als het snikheet is

CameraNU.nl

Het weer is nogal bepalend als je wilt vogels kijken. Als het stortregent zie je niet heel veel. Afgezien van feit dat je verrekijker vol water loopt, houden de vogels zich ook schuil. Maar snikheet weer lijkt ook weer niet ideaal. Want ook dan houden de vogels zich schuil. Maar de echte vogelaar voelt altijd de drang om vogels te kijken. Vandaar in dit artikel aandacht voor vogels kijken als het snikheet is.

De afgelopen dagen is het snikheet weer. In Nederland loop je dan ook nog eens het gerede risico dat het weer plotseling omslaat en je dan middenin een fikse onweersbui komt te staan. Kun je goed vogels kijken als het snikheet is? Een paar tips en opmerkingen.
#1. Ga vroeg op pad

Kondigt de weerman of -vrouw snikheet weer af, dan kun je maar het beste vroeg je bed in en er ook weer vroeg uit. Net na zonsopgang is het nog aangenaam buiten en zijn de vogels nog druk in de weer. De vroege morgen is het meest ideale moment om vogels te kijken, zeker als de middagzon zal branden als een ploert.

#2. Zoek een vogelgebied aan de kust op

Aan de kust gaat het vogelleven altijd door. De grote sterns of visdiefjes die in kolonies broeden produceren bij snikheet weer evenveel herrie als tijdens windstilte. Hou wel rekening met het felle zonlicht, zeker als je wilt fotograferen. Dan liefst een beetje met de zon in de rug filmen en de instellingen van je camera zo kiezen dat overbelichting wordt voorkomen. Hou er ook rekening mee dat de lucht flink gaat trillen als ze wordt verwarmd. Daarvan worden je foto’s bepaald niet beter, en al helemaal als je vogels vanaf grote afstand fotografeert. Je ziet het ook in dit filmpje dat ik vorig jaar zomer maakte aan de Hondbossche Zeewering.

#3. Ga laat op pad

Tegen de avond worden veel vogels ook weer even wat actiever. En het is dan vaak ook iets aangenamer. Zelf ga ik in de avond nog wel eens aan de rand van een plasje onder mijn camouflagekleed liggen. Al lang geleden trouwens, een goed idee voor een van de komende avonden.

#4. Bescherm je goed

Fel zonlicht op je kruin, nek en gezicht is echt niet goed. Ik heb zelf altijd gedacht dat het wel mee zou vallen, tot de dokter aangaf dat een zeker plekje  met spoed moest worden weggesneden… Sindsdien weet ik het wel: pet of hoed op en dik insmeren met zonnebrandcrème.

#5. Stap over op het observeren van insecten

In de hete zon hebben insecten het uitstekend naar hun zin. Deze koudbloedige dieren komen dan helemaal op stoom. Daarom stap ik in de zomermaanden over op het filmen van dagvlinders. Wel in het buitenland, want ik wil natuurlijk wel een paar bijzondere soorten filmen.

#6. Gewoon een keer geen vogels kijken

Ach ja, als het snikheet is kan het ook verstandig zijn om een keer géén vogels te kijken. Spring de vaart in, of de zee. Even lekker afkoelen en energie opdoen voor de volgende vogeltrip. Echt niet gek.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: