Vogels kijken aan het Meer van Virelles

In het zuiden van België, pal tegen de Franse grens aan, ligt een meer dat omgevormd is tot een natuurreservaat: het Meer van Virelles. Tachtig hectare wateroppervlakte tref je hier, compleet met uitgestrekte rietvelden. En juist die rietvelden maken het zo interessant. En dus in dit artikel aandacht voor vogels kijken aan het Meer van Virelles. Op naar het zuiden van Wallonië!

Vogels kijken in het Meer van Virelles. Welke vogels zie je dan? Nou, best interessante soorten hoor. De grauwe klauwier bijvoorbeeld. En de grote karekiet. Met Meer van Virelles is ook de enige plek waar de snor broedt. Roerdomp, ooievaar en zelfs de zwarte ooievaar laten zich er regelmatig zien. De orpheusspotvogel laat zich er horen. En verder vogels als visdiefje, sprinkhaanrietzanger, rietzanger, kleine karekiet, bosrietzanger, blauwborst, koekoek, roodborsttapuit, braamsluiper, boompieper, gekraagde roodstaart, goudvink, appelvink, kruisbek, sijs, zwarte specht, groene specht, ijsvogel en gele kwikstaart. Roofvogels vliegen er ook rond: zwarte wouw, buizerd, wespendief, boomvalk, havik, sperwer en bruine kiekendief. Tijdens de voorjaarstrek ook de visarend.

In de winterperiode kun je er watervogels zien als de brilduiker, tafeleend, kuifeend, grote zilverreiger en watersnip. Steltlopers als kleine plevier en oeverloper scharrelen langs de oevers.

Ben je op vakantie in het zuiden van Wallonië, breng dan zeker een bezoek aan het Meer van Virelles. Vogels kijken aan het Meer van Virelles is met name in het voorjaar een groot feest!

Praktische informatie over vogels kijken aan het Meer van Virelles

Het Meer van Virelles is een beschermd natuurgebied. Je bereikt het meer door in je TomTom in te toetsen: Rue du Lac, 42 Virelles. Hier ligt een bezoekerscentrum waar je gedetailleerde informatie kunt verkrijgen.

Rond en langs het Meer van Virelles zijn een groot aantal wandel- en fietsroutes aangelegd. Een overzicht van deze routes kun je hier gratis downloaden.

Wanneer je naar het Meer van Virelles gaat, dan is de befaamde Viroinvallei niet ver weg. Deze vallei in de zuidelijke Ardennen geniet grote bekendheid om zijn enorme rijkdom aan dagvlinders. Ben je in de periode juni tot en met augustus in deze regio, dan zeker ook vlinders kijken in de Viroinvallei!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)