Vogels kijken aan het Meer van Genève

Op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt het Meer van Meer van Genève (in het Frans: Lac Léman). Aan de oevers van dit grote meer dat gevoed wordt door de rivier de  Rhône liggen mondaine plaatsen als Montreux, Lausanne en natuurlijk Genève. Langs het meer bevinden zich kiezelstranden waar je heerlijk kunt zwemmen (doe waterschoenen aan). Aan de Franse zijde van het meer, tussen de stadjes Thonon-les-Bains en Évian-les-Bains ligt het Réserve Naturelle du Delta de la Dranse. Wil je even wat anders zien dan de vogels van de bergweiden, dan kan een bezoekje aan dit natuurreservaat zorgen voor wat afwisseling.

Réserve Naturelle du Delta de la Dranse is een natuurgebied waar je om te beginnen veel watervogels kunt zien. Krooneend, dodaars, visdief, kleine plevier en aalscholver broeden in het gebied. Kokmeeuw, stormmeeuw en zilvermeeuw foerageren in de rivier. De waarneming van een stuk of twintig grote zaagbekken op een rots verraste mij. Het Meer van Genève blijkt een vaste populatie grote zaagbekken te herbergen. Later die week zwom een grote zaagbek voorbij het strand. In het Réserve Naturelle du Delta de la Dranse komt ook de ijsvogel voor. In de bomen en struiken wemelt het van de zangvogels als zwartkop, winterkoninkje, putter, groene specht en grote bonte specht.

In de trekperiode vormt het Meer van Genève een baken voor trekvogels. In april-mei en augustus-september trekken er grote groepen roofvogels langs. Denk aan zwarte wouw, rode wouw, buizerd en wespendief. Je ziet deze roofvogels overigens ook hartje zomer boven de oevers van het meer cirkelen.

Praktische informatie
Realiseer je dat het Réserve Naturelle du Delta de la Dranse wordt begrensd door een jachthaven, een grote camping en een industriegebiedje. Het vormt een rustpunt in een drukke omgeving.

Je kunt het Réserve Naturelle du Delta de la Dranse het beste bereiken via Avenue de Saint-Disdille (Thonon-les-Bains). Volg in Thonon-les-Bains de borden Parc de la Châtaigneraie. Het reservaat heeft een eigen parkeerterrein.

Wil de rest van de familie liever zwemmen, dan is dit een ideale plek. In het Parc de la Châtaigneraie bevindt zich een kiezelstrandje waar voor de kleintjes ondiep water is afgezet. Zelf loop je naar het reservaat (ongeveer een kilometer wandelen).

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)