Vogels kijken op de Brouwersdam

Een van de beste locaties om zeevogels te zien

De Brouwersdam mag je gerust rekenen tot de beste locaties om zeevogels te kijken. In het najaar arriveren de zeevogels uit het hoge noorden en oosten die er vaak een hele winter verblijven. Denk aan soorten als de roodkeelduiker, ijsduiker, alk, zeekoet, brilduiker, middelste zaagbek, kuifduiker, geoorde fuut, roodhalsfuut en paarse strandloper.

regenwulp klein dd

Ook in andere perioden in het jaar is de Brouwersdam een interessante tussenstop op je vogeltochten. Al vroeg in zomer trekken de eerste steltlopers voorbij op hun weg naar het zuiden. De regenwulp bijvoorbeeld, de rosse grutto en drieteenstrandlopers. In het voorjaar zijn het vogels als visdief, dwergstern en grote stern die je er kunt zien jagen. De scholekster, wulp en steenloper zie je zo ongeveer het hele jaar rond.

De najaarstrek van zangvogels

Waar je echter weinig mensen over hoort, maar wat beslist een enorme belevenis is, dat is de najaarstrek. In de maanden september en oktober trekken grote groepen zangvogels naar het zuiden. Ze volgen daarbij de kust en passeren dus ook de Brouwersdam. Sta je in die periode aan de kant van Ouddorp, spits dan je oren en kijk regelmatig omhoog. Keep, sijs, vink, pimpelmees, koolmees, graspieper, boompieper, boomleeuwerik, veldleeuwerik en andere zangvogels trekken in groepjes over met in hun kielzog de sperwer.

Ook het Grevelingenmeer doet mee

Waar weinig vogelaars bij stil staan is dat niet alleen de kant van de Noordzee interessant is voor zeevogels. Ook de kant van het Grevelingenmeer doet mee! Vooral de omgeving van de pier die aan de noordkant het Grevelingenmeer in loopt is interessant. Hier overwinteren grote groepen middelste zaagbekken die vaak al vanaf het eerste begin druk aan het baltsen zijn. Parelduikers overwinteren er. Soms duikt er een ijsduiker of kleine alk op. En wandel je de pier op, dan zie je vast de oeverpieper, heggenmus, aalscholver, steenloper, tureluur, paarse strandloper en watersnip. Een heel enkele keer wordt hier ook de sneeuwgors gezien. En waar riet en struiken op de oevers groeien, maak je kans op de ijsvogel.

De beste plekken om op de Brouwersdam vogels te kijken

Het volgende lijstje biedt een overzicht van de beste locaties om op de Brouwersdam vogels te kijken:

  • De Spuisluis. Op het zuidelijke deel van de Brouwersdam stroomt via de spuisluis het water van de Noordzee het Grevelingenmeer in (bij hoog water) en uit (bij eb). Tot ver op zee ontstaan een flinke stroming waar grote scholen vissen zich uitstekend thuis voelen. Dat trekt vogels aan als roodkeelduiker, ijsduiker, aalscholver, soms een kuifaalscholver, fuut, roodhalsfuut, grote stern, visdief, dwergstern, middelste zaagbek, zeekoet en alk. Een enkel keer zweeft ook de jan-van-gent voorbij of passeert een grote groep eiders de spuisluis. Kijk ook naar de zeehonden (meestal grijze zeehonden) die in de spuisluis op de scholen vis afkomen.
  • Het deel tussen spuisluis en sportstrand. Tijdens laag water valt hier het talud voor de dam droog. Vogels als rotgans, drieteenstrandloper, bontbekplevier, bonte strandloper, kanoet, wulp, regenwulp, scholekster, steenloper en paarse strandloper zoeken er dan naar voedsel. Dit is ook de plaats waar je de grootste kans maakt op de ijseend.
  • Het haventje in het noorden. De blokkendam die zich hier bevindt, bezorgt vogels de nodige beschutting. Regelmatig is hier de roodkeelduiker te zien. Ook zeekoet en alk jagen hier regelmatig. Gedurende een paar winters overwinterde hier ook een zwarte zeekoet. Speur de palen af naar grote sterns. Op het talud kom je vogels tegen als zilverplevier, drieteenstrandloper, steenloper en tureluur.
  • De blokkendam in het noorden is voor de waaghalzen onder ons ook interessant. Vanaf de blokkendam heb je naar twee kanten uitzicht over het water. IJsduiker, roodkeelduiker en zeekoet laten zich vanaf de dam regelmatig zien.
  • De duinen voor het sportstrand en de duinen aan de noordzijde. Tijdens de najaarstrek vliegen grote groepen zangvogels over. Vele van hen rusten uit in de duinen ten noorden van de Brouwersdam. Maar voor vrijwel alle zangvogels geldt: ze vliegen op een gegeven ogenblik op om dan langs en over de Brouwersdam de weg naar het zuiden te vervolgen.
  • De omgeving van de pier die het Grevelingenmeer inloopt. Deze pier bevindt zich ten noorden van de Brouwersdam, aan de kant van het Grevelingenmeer. Het loont de moeite om hier in najaar en winter even te gaan wandelen.

Praktische informatie over vogels kijken op de Brouwersdam

Hoewel de zeevogels vaak niet ver verwijderd van de kust zijn heb je een goede verrekijker en liefst een telescoop nodig.

Op een dam als de Brouwersdam waait het altijd. Zorg voor warme en waterdichte kleding. Zeker in de wintermaanden kan het er snijdend koud zijn.

Aan de Noordzee-kant kun je over vrijwel de hele lengte (behalve voor het sportstrand) vanuit de auto vogels kijken. Zeker bij guur weer is dat aangenaam. Toch is ook een wandeltochtje een aanrader. Je wandelt langs de Noordzee en hebt een prachtig uitzicht over de zee en het talud. Ben je buiten, dan sta je veel meer in verbinding met de natuur en de vogels. Je zult ook veel meer zien, is mijn ervaring.

grote zeeeend grote zee eend uitsnede

Helaas vindt er op het talud regelmatig verstoring van de vogels plaats. Joggers, wandelaars, fietsers en wandelaars wandelen bij eb over het talud en bekommeren zich niet om de vogels die ze opjagen. Ook vogelaars laten de vogels soms opschrikken. En dat is jammer, want zeker in de winter hebben de kustvogels hun energie nodig om warm te blijven. Elke keer dat ze onnodig opvliegen, kost hen dat energie. Wil je toch vanaf het talud beneden de vogels fotograferen, ga dan op een laag stoeltje zitten, of op een steen. Blijf in elk geval laag en beweeg niet veel. Je zult zien dat de vogels je soms op slechts enkele meters passeren. Hou er rekening mee dat het talud spekglad kan zijn vanwege algen en wier. Een val is hier vanwege de onregelmatige en keiharde ondergrond meestal ook meteen een lelijke val.

Lees ook mijn praktische informatie voor het boeken van een vogelreis naar Ouddorp.

Het getij op de Brouwersdam

Let op het getij: laag water is het beste tij. In het zuidelijke deel van de dam bevindt zich een inlaat die water in- en uit het Grevelingenmeer voert. Er staat bij eb een behoorlijke stroming die roodkeelduikers en andere andere duikeenden aantrekt. Je kunt er dan ook zeehonden zien. Langs het noordelijke deel van de dam vallen stukken slik vrij, ideaal biotoop voor steltlopers als scholekster, drieteenstrandloper, wulp, regenwulp, rosse grutto en tureluur. In de winter foerageert hier altijd een groepje rotganzen. Wil je weten wat het actuele getij is aan de Brouwersdam, ga da naar de website van Rijkswaterstaat en kies voor het Brouwershavensche Gat 02 of 08. Hou er rekening mee dat het getij aan de Brouwersdam behoorlijk afwijkt van dat in de Oosterschelde of Westerschelde. Bij hoog water speur je het talud af op steltlopers die staan uit te rusten. Grote groepen drieteenstrandlopers, aangevuld met scholekster, bonte strandloper, bontbekplevier en wulp bijvoorbeeld.

vogels kijken op de brouwersdam

Met hoeveel personen kun je het beste vogels fotograferen op de Brouwersdam?

Vaak ga ik met Sjaak vogels kijken op de Brouwersdam. Dat met twee personen vogels fotograferen grote voordelen heeft, lees je in dit artikel.

Interessante natuurgebieden in de buurt

Zowel op Schouwen-Duiveland als op Goeree-Overflakkee liggen interessante vogelgebieden. Denk bijvoorbeeld aan natuurgebied De Kwade Hoek bij Stellendam en de Prunjepolder boven Zierikzee, een vogelgebied met internationale allure!

Eten & drinken

De regio rond de Brouwersdam is zeer toeristisch. In plaatsen als Ouddorp, Renesse, Haamstede, Zierikzee zijn veel eetgelegenheden. De patatkramen op de Brouwersdam zou ik slechts bezoeken als je bijna bezwijkt van de honger; de kwaliteit is bepaald niet bijzonder en het frituurvet vaak oud. Eet een paar patatten om de ergste honger te stillen, schenk de rest aan de meeuwen (in de hoop een bijzondere soort aan te trekken) en rij snel door naar een betere eetgelegenheid in de genoemde plaatsen. Aan de buitenkant van de Brouwersdam vind je gelukkig ook een paar strandtenten waar de kwaliteit een stuk beter is. Een aanrader is om in de avond neer te strijken op een van de terrassen en liefst bij helder weer. De zonsondergang zul je niet licht vergeten.

jako van gorsel de visdief

Wil je wat uitgebreider eten in een historische setting overweeg dan restaurant De Gouden Leeuw in Goedereede. Dit restaurant bevindt zich in het hart van het historische stadje Goedereede dat op zichzelf al een bezoekje waard is. Ik ben hier tijdens een vogelexcursie met een groep vogelaars gaan weten en de kwaliteit was werkelijk voortreffelijk. Je waant je voor even terug in de 17e eeuw en de gerechten zijn tongstrelend.

Vakantieadressen in de buurt van de Brouwersdam

Waar moet je nog meer op letten

De vele zeehonden op de Brouwersdam. Ze jagen vaak in de inlaat en zijn van dichtbij te bekijken. Zeker voor kinderen erg leuk. Het eiland Goeree-Overflakkee leent zich uitstekend voor een dagje vogels kijken. Met een bezoek aan deze vijf natuurgebieden kun je de vogelpracht op het eiland Goeree-Overflakkee echt goed ontdekken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)