Vogels kijken op de Brouwersdam

De Brouwersdam is een toplocatie voor vogelaars. Let op: in de wintermaanden. In de zomer is het vooral een toplocatie voor badgasten, je zult er dan maar weinig interessante vogels zien. Maar wil je in de maanden november tot en met maart zeevogels bekijken? Dan is een bezoek aan de Brouwersdam een regelrechte must. Er zijn buiten de Pier van IJmuiden maar weinig kustlocaties waar je zo goed kustvogels kunt bekijken (vanuit de auto!). Er worden zelfs busexcursies naar de Brouwersdam georganiseerd om er kustvogels te bekijken.

Het filmpje hieronder geeft een goede indruk van de vogels die je kunt zien op de Brouwersdam. Deze vogels heb ik op één dag gefilmd en vanwege de reikwijdte van mijn camera moest ik me beperken tot de vogels die dicht onder de kust zaten. Reken maar dat we met de telescoop nog allerlei andere kustvogels hebben gezien. Om maar eens wat soorten te noemen: parelduiker, ijsduiker, roodkeelduiker, ijseend, brilduiker, roodhalsfuut, kuifduiker, geoorde fuut, fuut, eidereend, zwarte zee-ëend, zeekoet, kleine alk, jan van gent, aalscholver, soms een kuifaalscholver, middelste zaagbek, paarse strandloper en steenloper. Op het talud van de Brouwersdam zie je ook andere steltlopers als rosse grutto, zilverplevier, wulp, scholekster, drieteenstrandlopers en kanoet. De laatste twee jaar overwinterde een zwarte zeekoet bij de Blokkendam. De meest bijzondere waarneming die ik aan de Brouwersdam heb gedaan is de rosse franjepoot die aan de buitenkant van de inlaat naar voedsel zocht. In de lichtmast voor de kust van Schouwen-Duiveland zit regelmatig een slechtvalk uit te rusten. Ook zijn er in het winterseizoen altijd rotganzen te zien langs het talud. Let ook op de meeuwen. Soms zit er een dwergmeeuw, pontische meeuw of geelpootmeeuw tussen. 

Vogels kijken op de Brouwersdam kan aan de Noordzeekant over de hele lengte. Midden op de dam ligt het activiteitenstrand. Daar is het meestal erg druk en onrustig. Niet de beste plek om vogels te kijken. Maar toch. In de winter kun je in het struweel groepjes vinken en kepen zien. Soms zit er een torenvalk of vliegt er een sperwer of zelfs een slechtvalk over. Het stuk tussen blokkendam en activiteitenstrand aan de kant van Ouddorp en het deel tussen het activiteitenstrand en de inlaat zijn de beste delen om vogels te kijken. Rij rustig langs het talud en speur de kust af op vogels.

Praktische informatie

Hoewel de zeevogels vaak niet ver verwijderd van de kust zijn heb je een goede verrekijker en liefst een telescoop nodig.

Op een dam als de Brouwersdam waait het altijd. Zorg voor warme en waterdichte kleding. Zeker in de wintermaanden kan het er snijdend koud zijn.

Lees ook mijn praktische informatie voor het boeken van een vogelreis naar Ouddorp.

Het getij op de Brouwersdam

Let op het getij: laag water is het beste tij. In het zuidelijke deel van de dam bevindt zich een inlaat die water in- en uit het Grevelingenmeer voert. Er staat bij eb een behoorlijke stroming die roodkeelduikers en andere andere duikeenden aantrekt. Je kunt er dan ook zeehonden zien. Langs het noordelijke deel van de dam vallen stukken slik vrij, ideaal biotoop voor steltlopers als scholekster, drieteenstrandloper, wulp, regenwulp, rosse grutto en tureluur. In de winter foerageert hier altijd een groepje rotganzen. Wil je weten wat het actuele getij is aan de Brouwersdam, ga da naar de website van Rijkswaterstaat en kies voor het Brouwershavensche Gat 02 of 08. Hou er rekening mee dat het getij aan de Brouwersdam behoorlijk afwijkt van dat in de Oosterschelde of Westerschelde. Bij hoog water speur je het talud af op steltlopers die staan uit te rusten. Grote groepen drieteenstrandlopers, aangevuld met scholekster, bonte strandloper, bontbekplevier en wulp bijvoorbeeld.

De beste locaties aan de kant van de Noordzee

Vanaf de twee parkeerterreinen bij de inlaat in het zuiden heb je uitstekend zicht op de Noordzee. Hier wemelt het van de watervogels. Links van de lichtmast zitten vaak roodkeelduikers en parelduikers. Ze zitten ver weg, denk aan de telescoop! Zoals hierboven al genoemd: in de lichtmast zit regelmatig een slechtvalk.

In het noordelijke deel van de dam bevindt zich een blokkendam. Kijk hier voor duikers, futen, zeekoeten en andere duikeenden.

Rij altijd langzaam langs het talud, zowel bij hoog als laag water. Bij hoog water wachten soorten als kanoet, bonte strandloper, drieteenstrandloper en steenloper er het getij af. Bij laag water zoeken deze (en andere) steltlopers naar voedsel op het drooggevallen talud.

Met hoeveel personen kun je het beste vogels fotograferen op de Brouwersdam?

Vaak ga ik met Sjaak vogels kijken op de Brouwersdam. Dat met twee personen vogels fotograferen grote voordelen heeft, lees je in dit artikel.

Interessante natuurgebieden in de buurt

Zowel op Schouwen-Duiveland als op Goeree-Overflakkee liggen interessante vogelgebieden. Denk bijvoorbeeld aan natuurgebied De Kwade Hoek bij Stellendam en de Prunjepolder boven Zierikzee, een vogelgebied met internationale allure!

Vakantieadres in de buurt van de Brouwersdam

Ben je op zoek naar een vakantieadres, bekijk dan eens het aanbod op de website Natuurhuisje.nl.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Eten & drinken

De regio rond de Brouwersdam is zeer toeristisch. In plaatsen als Ouddorp, Renesse, Haamstede , Zierikzee zijn veel eetgelegenheden. De patatkramen op de Brouwersdam zou ik slechts bezoeken als je bijna bezwijkt van de honger; de kwaliteit is bepaald niet bijzonder en het frituurvet vaak oud. Eet een paar patatten om de ergste honger te stillen, schenk de rest aan de meeuwen (in de hoop een bijzondere soort aan te trekken) en rij snel door naar een betere eetgelegenheid in de genoemde plaatsen. Aan de buitenkant van de Brouwersdam vind je gelukkig ook een paar strandtenten waar de kwaliteit een stuk beter is. Een aanrader is om in de avond neer te strijken op een van de terrassen en liefst bij helder weer. De zonsondergang zul je niet licht vergeten.

Wil je wat uitgebreider eten in een historische setting overweeg dan restaurant De Gouden Leeuw in Goedereede. Dit restaurant bevindt zich in het hart van het historische stadje Goedereede dat op zichzelf al een bezoekje waard is. Ik ben hier tijdens een vogelexcursie met een groep vogelaars gaan weten en de kwaliteit was werkelijk voortreffelijk. Je waant je voor even terug in de 17e eeuw en de gerechten zijn tongstrelend. Vooral de vissoep is een aanrader. 

Natuuractiviteit

Tip van @visdief: volg een workshop vogelfotografie onder leiding van een ervaren vogelfotograaf op de Noordpier in IJmuiden. Zo leer je pas echt goed kustvogels fotograferen.

Route & Parkeren

Stel de Tomtom in op Ouddorp / Brouwersdam en je komt er vanzelf. Volg de borden Noordzee(strand).

Waar moet je nog meer op letten

De vele zeehonden op de Brouwersdam. Ze jagen vaak in de inlaat en zijn van dichtbij te bekijken. Zeker voor kinderen erg leuk. Het eiland Goeree-Overflakkee leent zich uitstekend voor een dagje vogels kijken. Met een bezoek aan deze vijf natuurgebieden kun je de vogelpracht op het eiland Goeree-Overflakkee echt goed ontdekken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)