‘Vogels herkennen, ik leer het nooit. Ze zitten nooit stil en dan die geluiden!’ Op deze bezwaren is maar één antwoord mogelijk: pak je verrekijker en ga naar buiten. Al doende leert men. Het best gaat dat in een gebied waar je vogels kunt zien. En mijn eigen ervaring is: onder begeleiding van een ervaren vogelaar of in een groepje leer je het best.
#1. Goed vogelgebied
Bij vogels leren herkennen zijn een paar dingen belangrijk: een goed vogelgebied, een vogelgids die bij je past en een verrekijker. Een goed vogelgebied, dat spreekt vanzelf. Maar denk nu niet dat je perse naar de Oostvaardersplassen of de Oosterschelde moet afreizen. Dat mag natuurlijk wel en is vrijwel altijd een goede keuze. Het is in daar soort gebieden heerlijk toeven! Vaak hoef je echter niet ver van huis om vogels te zien. Bezoek eens een park bij je in de buurt. Zeker weten dat je er vogels ziet als grote bonte specht, winterkoninkje, roodborst, merel, zanglijster, koolmees, pimpelmees en staartmees. In het voorjaar hoor je er vast de zwartkop zingen. En met een beetje geluk kruipt er een boomklever of boomkruiper omhoog tegen een boomstam.
Ik raad je aan om te allereerst te richten op de meest voorkomende vogels. Zodra je die leert herkennen probeer je wat minder algemene vogels te gaan zien en herkennen. Hetzelfde geldt voor de vogelgeluiden. Eerst de algemene soorten, dan de minder algemene. Zo bouw je langzaam maar zeker je kennis op.
#2. Goede vogelgids
Om vogels te leren herkennen is een goede vogelgids onmisbaar. Zeker in het begin zie je veel vogels die je niet kent. Met een vogelgids in de hand is het dan heerlijk puzzelen. Blijf net zo lang bladeren tot je denkt dat je de juiste vogel hebt gevonden. Of tot de vogel voor je wegvliegt…
#3. Goede verrekijker
En tot slotte: een goede verrekijker. Als je het geld er voor over hebt, kun je kiezen voor een hele dure, een Leica of Swarovski bijvoorbeeld. Maar zo duur hoeft een goede verrekijker niet te zijn! Voor nog geen € 200 koop je al een verrekijker van uitstekende kwaliteit.
#4. In je uppie of in een groep
Vogels kijken kun je in je uppie doen. Wil je snel leren, ga dan met een ervaren vogelaar mee. Kijk eens of er een vogelwerkgroep bij jou in de buurt is. Of ga eens mee met een vogelexcursie die wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.
#5. Fotograferen
Soms blijft het verdraaid lastig om een vogel in het veld te herkennen. Heb je een goed fototoestel, overweeg dan eens om je waarnemingen te fotograferen. Je kunt dan achteraf proberen te bepalen welke vogel je hebt gezien. Deze zomer heb ik in de Franse Alpen ontzettend veel dagvlinders gefilmd, maar ik had eerlijk gezegd niet veel verstand van vlinders. Gelukkig kon ik aan de hand van de beelden vrijwel elke vlinder op naam brengen. Datzelfde geldt natuurlijk voor vogels, hoewel ik de eerste ben die toegeeft dat het fotograferen van vogels iets anders is dan het fotograferen van vogels.
#6. Lekker naar buiten!
Nou ja, hoe dan ook: ga lekker naar buiten. Vogels herkennen: iedereen kan het leren.