Vogels fotograferen vanuit de auto

De auto is een vogelkijkhut op wielen. Je rijdt je vierwieler naar een goede locatie en je gaat er eens lekker voor zitten. De vogels zien jou wel, maar beschouwen je vaak als een minder groot gevaar. Toch valt het soms nog niet mee om vogels vanuit de auto te fotograferen of te filmen. In dit artikel geef ik je een aantal tips om vogels te fotograferen vanuit de auto. En natuurlijk doet filmen ook mee.

Vogels fotograferen vanuit de auto

Laat ik beginnen met de zeggen dat ik vind dat ik te veel vanuit de auto vogels film. Hoewel de voordelen groot zijn, is er ook een groot nadeel: je zit in de auto. Vogels fotograferen en filmen is toch eigenlijk ook gewoon lekker buiten zijn. De natuur in. De vogels horen, en al die andere dieren. De modder ruiken, de bloemen. De natuurbeleving is vanuit de auto toch een stuk minder. En dus: de auto verlaten is ook beslist een aanrader, sterker nog: dat vind ik eigenlijk de beste tip die ik je geven kan. Maar toch, soms film ik vogels die ik echt alleen vanuit de auto zo had kunnen filmen. De watersnip hieronder bijvoorbeeld. Die had mij anders zien zitten en wat meteen weer opgevlogen. Nu zat ik heerlijk verscholen in de auto en voelde hij zich lekker op zijn gemak.

Dan nu mijn tips om vogels te fotograferen vanuit de auto:

  1. Mijn eerste tip is: zoek een rustige en goede plek op in je omgeving. Mijn ervaring is dat een plekje langs het water, langs een plasdrasgebied of aan de rand van een weiland goede resultaten kan opleveren. Zo sta ik wel eens te filmen langs het Meer van Oostvoorne, of langs de Karrenvelden bij de Oesterdam. Op Schouwen-Duiveland weet ik een sloot waar de ijsvogel jaagt. Zittend in de auto komt hij daar steeds dichterbij.
  2. Tip twee: gebruik een rijstzak. Zonder rijstzak is het moeizaam fotograferen vanuit de auto. Aan filmen hoef je zonder rijstzak al helemaal niet te beginnen. Je hebt rijstzakken die je heel handig over het portier kunt vouwen. Je camera ligt er heerlijk stabiel op.
  3. In aansluiting op de eerste tip: zoek het liefst een plekje waar je met de auto niet in de weg staat. In de Yerseke Moer zijn de weggetjes heel smal. Komt er een fietser of scooter voorbij, en dat gebeurt regelmatig, dan moet je de auto verrijden. Ga liever goed in de berm staan (kan in de Yerseke Moer niet) of langs een doodlopende weg met weinig of geen voorbijgangers.
  4. Hoe vaak kwam ik niet met een stijve nek terug van vogels fotograferen vanuit de auto? Mijn grote hoofd kreeg ik maar niet achter de zoeker van mijn camera gevouwen. Ik was al bang voor een nekhernia. Tot ik een briljante ingeving kreeg, helaas rijkelijk laat, dus mijn nek heeft er flink onder te lijden gehad: mijn stoel naar beneden bijstellen. Hoe simpel kan het zijn, maar toch, voor sommigen is het best lastig om op zo’n idee te komen…
  5. Mijn vijfde tip: koop een camouflagekleed voor je auto. Dan ben je er helemaal van verzekerd dat de vogels jouw silhouet niet meer zien. Je gaat helemaal op in de natuur. Zelf moet ik zo’n camouflagenet kopen trouwens. Ik heb het me al dikwijls voorgenomen en het aanbod van camouflagenetten is best groot.
  6. Mijn zesde en laatste tip is de duurste: schaf een elektrische auto aan, of op zijn minst een hybride model. Ik rij nog in een diesel, maar als ik die motor start, of wanneer ik kom aanrijden, dan weten alle vogels in de wijde omtrek dat ik er ben. Vaak vliegen vogels dan ook meteen op zodra ik verschijn. Een elektrisch aangedreven auto start en rijdt geruisloos. Ideaal voor vogelaars.

Ik hoop dat ik je met deze tips over vogels fotograferen vanuit de auto een beetje ‘op weg’ heb geholpen.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!