zuidpier ijmuiden sjaak huijer roodkeelduiker

Vogels fotograferen en filmen op de Zuidpier

De Zuidpier van IJmuiden is een van de hotspots om zeevogels te fotograferen of te filmen. Het hele jaar door en zeker in najaar en winter. Dan nodigen strand en enorme betonblokken uit om roodkeelduiker, zwarte zee-eend, paarse strandloper, drieteenstrandloper en vele vele andere vogels te fotograferen. En op het strand en in de duinen kom je hopelijk een groepje sneeuwgorzen of geelgorzen tegen. Hier een paar tips voor het vogels fotograferen en filmen op de Zuidpier.

De beste plekken om vogels te fotograferen op de Zuidpier

#1. Duinen en voor de duinen

Zodra je het parkeerterrein hebt verlaten, kom je op het strand terecht. Ik adviseer je om via de duinen of het begroeide deel net voor de duinen naar de pier te wandelen. In het najaar kun je in de duinen geelgors, groenling, roodborst, winterkoninkje en soms een velduil fotograferen.

Vlak voor de duinen is het strand begroeid met zoutminnende planten. In najaar en winter foerageren hier vaak sneeuwgorzen, vergezeld met groenlingen en andere vinkachtigen.

Praktische tips:

  • Voor het filmen of fotograferen van de sneeuwgorzen maak ik graag gebruik van mijn grondstatief. Hoe lager het perspectief, hoe mooier de beelden. 
  • Hoewel de sneeuwgorzen over het algemeen niet heel schuw zijn, vliegen ze vrijwel altijd te snel op naar mijn zin. Hoe kleiner je jezelf maakt, hoe groter de  kans dat ze blijven zitten. Tijger desnoods langzaam naar de vogels toe. Jazeker: ouwe kleren aan en liefst waterdichte.

#2. Het strand

Het strand in de hoek van de pier is een uitgelezen plek om meeuwen, steltlopers en in de zomer sterns te fotograferen en te filmen. Hier ben ik door andere fotograferen geïnspireerd om liggend in het zand vanaf een grondstatief te gaan filmen. Zo laag mogelijk met het water op de achtergrond. Levert prachtige beelden op. Hier is het zand natuurlijk heel nat, dus zorg voor waterdichte kleding. Kan het schelen dat je na de fotosessie er als een landloper bij loopt. 

Bij opkomend water stroomt het water langs de pier vooruit. Vaak ‘bidden’ er dan kokmeeuwen boven het ondiepe stroompje. Zittend op één van de stenen kun je hier dan levendige foto’s maken.

#3. De Zuidpier

De Zuidpier, daar komen we voor. Dé vogelboulevard van de Nederlandse Noordzeekust. Meer dan twee kilometer steekt de pier de zee in. Elke dag maak je er kans op bijzondere waarnemingen. Kuifaalscholver, roodkeelduiker, kleine burgemeester, verschillende soorten jagers, strandlopers, zeehonden, jan-van-genten en natuurlijk zangvogels zoals het goudhaantje op de foto’s hierboven die er tijdens de vogeltrek dodelijk vermoeid neerploffen. Aan de binnenzijde is het water rustig, aan de buitenzijde is het woelig. Als de zon schijnt heb je ‘s ochtends fel tegenlicht als je naar het zuiden kijkt. Naar het noorden heb je tussen de enorme betonblokken dan schaduw.

Praktische tips:

  • Wie minder goed ter been is, of helaas zwakke knieën of heupen heeft, adviseer ik om op het middengedeelte te blijven. Ga je tussen de betonblokken staan, dan kom je op spiegelglad terrein. Val je, dan is de kans op ernstige beschadiging van lijf en apparatuur zeer groot.
  • Maar staande bovenop de pier is het perspectief natuurlijk niet het meest fraai. Ben je een beetje gewend aan spekgladde ondergrond en heb je stevig schoeisel aan, probeer hier en daar dan eens van een lagere positie te fotograferen of te filmen. Je staat dan dichter bij de vogels en op een hoogte die een veel mooier perspectief oplevert. Maar let op: het is en blijft een risico, hoe jong of lenig je ook bent. Spek en spekglad is het en natuurlijk ruw, want beton, asfalt en pokken laten zich niet gladstrijken. Kijk uit, kijk uit! Toen ik nog aan zeevissen deed, heb ik ooit overwogen om sneeuwijzers voor onder mijn schoenen aan te schaffen. Mocht je de Zuidpier regelmatig bezoeken…
  • Wil je geen vogel missen, laat je dan vergezellen door een vriend(in) of sluit je aan bij een andere vogelaar. Twee paar ogen, of meer, zien meer dan jij alleen. De jan-van-genten die gisteren laag over de Zuidpier vlogen had ik niet gezien als een andere vogelaar me niet had geattendeerd op de bijzondere vogels.
  • Bij harde wind is de Zuidpier niet toegankelijk. Maar ook als de storm is gaan liggen kan het water nog behoorlijk woelig zijn. Pas op dat opspattend water je apparatuur niet aantast.
  • Is twee kilometer enkele reis naar het vuurtorentje aan het eind van de pier te ver voor je, neem dan een (vouw)fiets mee.

Gisteren bezocht ik de Zuidpier en filmde er een grote groep drieteenstrandlopers die samen drommen op een rots. Ik klauterde tussen de basaltblokken door naar beneden en maakte deze beelden:

De leukste cadeautjes voor vogelaars:

Elke vogelaar is blij met een nieuwe vogelgids.

Bekijk mijn overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment.

Elke vogelaar sjouwt rond met spullen. Met een goede rugzak stapt hij of zij vrolijk door de natuur.

Vogelexcursies voor beginnende én gevorderde vogelaars.

Voor de vogelaar die ook oog heeft voor de kleine dieren of planten.

Met een lenzenset verandert je mobiele telefoon in een hoogwaardige camera.

Als je het echt niet weet, dan is de keuze voor een paar wandelsokken altijd goed.

In het veld is het altijd handig een zakmes bij te hebben dat meer kan dan alleen snijden. 

De vogels zien je echt minder snel met een paar camouflagehandschoenen aan. 

Voor de vogelaar die ook fotografeert...

Hoor je maar weinig vogelaars over, maar voor iedereen die zuinig is op zijn verrekijker, telescoop of camera eigen onmisbaar.

Een handige schoonmaakset om je lenzen te reinigen.

Elke vogelaar wil dichterbij de vogels komen. Een schuiltent is het ultieme cadeau.

Het kan altijd beter, en dat geldt ook voor een verrekijker. 

Speciaal daarvoor stelde ik een overzicht samen van de beste verrekijkers, verdeeld naar prijsklasse.

Voor iedereen die toe is aan een lichtgewicht verrekijker.

Met een compacte verrekijker wandel je veel comfortaber door de natuur.

Speciaal daarvoor stelde ik een overzicht samen van de beste lichtgewicht verrekijkers.