Vogels filmen met de Sony A7iii

De Sony A7iii heeft voor mij het filmen van vogels een nieuwe dimensie gegeven. Jarenlang filmde ik tot volle tevredenheid met de Sony Cybershot DSC-HX400V, een compact camera met een zoom tot 1.200 millimeter. Die enorme zoom bracht de vogels héél dichtbij. Toch wilde ik altijd meer en dan vooral: een betere kwaliteit van de opnames. Op zijn minst 4K. En toen ik opnames zag die gemaakt waren met de Sony A7iii, begon het flink te kriebelen. Deze fullframe camera is wel héél veelzijdig! En levert een geweldige kwaliteit. Ik ging overstag en heb nog geen seconde spijt van mijn aanschaf. In dit artikel leg ik je uit waarom ik veel eerder had moeten beginnen met vogels filmen met de Sony A7iii.

vogels filmen met de sony A7iii

Vogels filmen met de Sony A7iii

Allereerst nog even een terugblik. Jarenlang filmde ik dus met mijn Sony Cybershot DSC-HX400V, en haalde ik vrolijk de vogels op afstand dichtbij. Voor filmen is zo’n compact camera ideaal, maar het kende ook zo zijn beperkingen. De Sony Cybershot DSC-HX400V filmt bijvoorbeeld niet in 4K. En er kan geen externe microfoon op worden aansluiten. Dit waren voor mij de belangrijkste wensen. Ik overwoog de Sony Cybershot DSC-RX10 IV waarmee je wel in 4K kunt filmen en waar je ook een externe microfoon op kunt aansluiten. Deze compact camera blijft qua zoom echter uiteindelijk een stuk achter bij de Sony A7iii (afhankelijk van de lens die je aanschaft, uiteraard).

Filmen met de Sony A7iii en met de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary Sony E-mount

Nu ben ik dus begonnen met vogels filmen met de Sony A7iii in combinatie met de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary Sony E-mount. Ik koos voor deze lens omdat ik de stap naar de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS nog net iets te gortig vond qua prijs. De belangrijkste overwegingen om met de Sigma-lens te beginnen waren:

  • De Sigma-lens is stukken lichter dan de Sony-lens. Aangezien ik vaak door de natuur wandel, wilde ik minder gewicht meedragen.
  • De Sigma is de helft goedkoper.

Ik moet wel bekennen dat ik me soms afvraag of ik toch niet beter meteen had kunnen beginnen met de Sony-lens. Deze lens gaat immers 200 millimeter verder dan de Sigma-lens en ik lees ook ontzettend goede reviews over de Sony-lens. Die 200 millimeters extra maken in de praktijk bovendien echt een groot verschil, zo ontdekte ik al snel nadat ik was begonnen met filmen met de Sony A7iii:

Op de Sony A7iii kun je namelijk kiezen voor een crop van 1,5. Kies je die, dan film je opeens met 600 millimeter (400 millimeter x 1,5). En dan is er nog een tweede handige functie, namelijk de Clear Image Zoom. Dit is een geavanceerde vorm van digitale zoom die het aantal millimeters tijdens het filmen ook nog eens met 1,5 vergroot. De 600 millimeters worden dan opeens 900 millimeters! Je moet bij Clear Image Zoom overigens wel kiezen voor de maximale instelling, dus filmen in 4K. Dan zie je geen achteruitgang in kwaliteit. Ik heb het getest met een glimmend theekopje. Koos ik voor Full HD, dan zag ik wel achteruitgang in kwaliteit. Ik kies dus altijd voor 4K, tenzij ik bij uitzondering eens met 100 frames per second wil filmen vanwege de slow motion. Dan kun je niet anders dan kiezen voor Full HD.

Om tijdens het filmen snel te kunnen kiezen voor croppen en/of Clear Image Zoom, heb ik twee knoppen geprogrammeerd. Zo kan ik heel snel mijn instellingen aanpassen. Trouwens, zou je alleen fotograferen, dan vergroot de Clear Image Zoom zelfs tot twee keer en fotografeer je opeens met een denkbeeldige 1.200 millimeterlens. Let op: het aantal pixels waarmee je fotografeert loopt wel snel terug. En ik heb gemerkt dat je niet alle mogelijkheden voor het scherpstelgebied kunt gebruiken als je Clear Image Zoom instelt.

De cropfunctie in combinatie met Clear Image Zoom is ook de reden waarom ik af en toe toch nog met een schuin oog kijk naar de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Reken maar uit: 600 x 1,5 x 1,5 = 1.350 millimeter. Daarmee evenaart de SonyA7iii het bereik van mijn compact camera!

Stabiliteit van de SonyA7iii

Wat mij ook opvalt is dat bij het filmen het beeld uitzonderlijk stabiel is. Meestal leg ik mijn camera op een rijstzak. Zodra ik begin te filmen zie ik het beeld stabilizeren. Ik gebruik mijn statief ook soms. Dat is iets minder stabiel, maar het is toch te doen. Liefst film ik echter vogels vanuit een laag perspectief, dus dan is de rijstzak echt ideaal.

Foto’s uit video’s knippen

Met mijn Sony Cybershot DSC-HX400V piekerde ik er niet over om vogels te fotograferen. Tegen het geweld van de spiegelreflexen kon ik natuurlijk niet op. Maar sinds ik de Sony A7 iii gebruik, betrap ik me erop dat ik regelmatig even een fotootje maak tussen het filmen door. Of, en dat werkt voor internet ook uitstekend: ik knip een afbeelding uit een stilstaand filmbeeld. Zolang je filmt in 4K kun je echt héél goede afbeeldingen eruit knippen die voor internet uitstekend bruikbaar zijn. Je kunt zo ook mooie openingsbeelden voor je video’s maken.

Andere ervaringen met de Sony A7iii

Zoals je uit bovenstaande kunt concluderen ben ik echt héél tevreden over mijn Sony A7iii. Soms hoor je dat het menu van Sony ingewikkeld zou zijn. Dat vind ik zelf wel meevallen, maar ik was dan ook al gewend aan het Sony-menu. Ik heb het eerder andersom. Af en toe film ik met een Canon-camera. Dat menu snap ik nou echt niet. Gelukkig vind je op Youtube talloze instructiefilmpjes met de optimale instellingen van de Sony A7iii.

Het plezier met filmen is dus aanzienlijk toegenomen. Dat komt mede door de volgende functionaliteiten van de Sony A7iii:

  • De beeldkwaliteit is echt uitmuntend.
  • Ik kan een externe microfoon aansluiten. Ik ga nu een draadloze microfoon aanschaffen waarmee ik de mogelijkheden nog verder vergroot.
  • De originale accu Sony NP-FZ100 gaat héél lang mee. Soms kan ik een hele dag filmen met één batterij. Let op: de accu van Nitecore gaat een stuk minder lang mee, maar is wel een paar tientjes goedkoper.
  • Ik kan ook met de A7 iii vrij intuïtief instellen en kiezen voor diafragma, belichting etc. Heel technisch ben ik niet, en daar zag ik nog het meest tegenop. Perfect is het echter nog niet, wat te wijten is aan mijn technische vaardigheden.
  • De systeemcamera voelt lekker stevig aan. Mijn compact camera voelt in vergelijking hiermee aan als een licht stukje plastic.
  • Scherpstelling werkt heel goed. De manual focus werkt echt uitmuntend.

Vogels filmen met de Sony A7iii heeft voor mij dus een nieuwe dimensie gekregen. Het 4K beeld is echt briljant. Je zult snappen: ik overweeg geen andere camera meer, tenzij het een hoger model in de serie fullframe camera van Sony is.