Vogels filmen en fotograferen op het strand

Het strand. Geliefde locatie voor zwemmers, surfers, hondenbezitters en andere snuiters die graag de zeewind opsnuiven. Dus ook van vogelaars die ook nog iets anders willen: vogels filmen en fotograferen op het strand, gelegen in het natte of zand. Maar hoe film of fotografeer je nu vanuit een laag standpunt als je in stuifzand ligt? En voorkom je dat je camera in het zand komt te liggen?

Toen ik een paar weken geleden besloot om in mijn gewone kleren languit op het strand te gaan liggen om een goudplevier te filmen, was ik meteen verkocht: dit is voortaan de norm. Vanuit een heel laag standpunt de vogels filmen. En als jij fotografeert: dan fotograferen. Het perspectief is veel mooier. Want je ziet de vogel op zijn eigen natuurlijke hoogte. En die natuurlijke hoogte is vaak niet heel hoog boven het zand. Ik zag het al voor me: mijn camera binnen de kortste keren naar de knoppen door al die fijne zandkorrels vermengd met het zout uit de zee.

De keer daarna besloot ik een pannenkoekenpan mee te nemen. Zo’n heel laag pannetje waar je de camera prima op neer kunt zetten. Dat beviel me uitstekend. De camera bleef schoon en ik kon hem op het gladde oppervlakte van de pan heel eenvoudig draaien. En nog redelijk vloeiend ook. Het resultaat was onder meer deze opname van deze drieteenstrandloper op de Brouwersdam:

Vogels filmen en fotograferen op het strand met een grondstatief

Maar deze week sloeg ik Magazine Roots open en stuitte ik op een heel praktisch hebbeding: het grondstatief. Het onderstel lijkt op een pan, alleen zit in het midden van ‘de pan’ een schroefdraad. Waar je de camera op kunt vastzetten. Zodat je camera op 3,5 centimeter hoogte staat. Dat is een ideaal hulpmiddel. Je kunt hem ook nog eens vastklikken aan je rugtas. Dat draagt nog veel makkelijker dan zo’n zotte pan. Een het oogt in ieder geval minder weird. Want zeg nu zelf: heb jij wel eens iemand met een pannenkoekenpan over het strand zien sjouwen? Zo’n grondstatief gaat er dus ook komen bij de Visdief. Dit is een wel heel handig en stabiel hulpmiddel voor bij het filmen!

Andere hulpmiddelen voor het vogels filmen en fotograferen op het strand

Ondertussen lig ik in het natte zand en lekt mijn regenpak. Als ik mijn regenpak heb uitgetrokken, lijkt het wel alsof ik uitgebreid in mijn broek heb geplast. En dus denk ik nu aan oplossing voor dit probleem. Ik dacht eerst aan een regenpak van dik plastic. Dat is prima natuurlijk. Maar ooit kocht ik een droogpak om te gaan kayakken. Zo’n droogpak is waterdicht door de rubber afwerking bij polsen, voeten en nek. Ik dacht: als ik die rubberen afwerking er nu eens uitsnijd, dan kan ik waterdicht op het strand liggen. En benut ik dat droogpak ook weer eens. Of dit inderdaad een praktische oplossing is? Stel dat de rits direct vastloopt door het zand… Of dat ik het pak nauwelijks aan krijg aan de waterkant, want het is bepaald geen jeans van het merk Levi’s. Het worden nog spannende dagen. Je leest er binnenkort meer over.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)