Vogels filmen en fotograferen op het strand

Het strand. Geliefde locatie voor zwemmers, surfers, hondenbezitters en andere snuiters die graag de zeewind opsnuiven. Dus ook van vogelaars die ook nog iets anders willen: vogels filmen en fotograferen op het strand, gelegen in het natte of zand. Maar hoe film of fotografeer je nu vanuit een laag standpunt als je in stuifzand ligt? En voorkom je dat je camera in het zand komt te liggen?

Toen ik een paar weken geleden besloot om in mijn gewone kleren languit op het strand te gaan liggen om een goudplevier te filmen, was ik meteen verkocht: dit is voortaan de norm. Vanuit een heel laag standpunt de vogels filmen. En als jij fotografeert: dan fotograferen. Het perspectief is veel mooier. Want je ziet de vogel op zijn eigen natuurlijke hoogte. En die natuurlijke hoogte is vaak niet heel hoog boven het zand. Ik zag het al voor me: mijn camera binnen de kortste keren naar de knoppen door al die fijne zandkorrels vermengd met het zout uit de zee.

De keer daarna besloot ik een pannenkoekenpan mee te nemen. Zo’n heel laag pannetje waar je de camera prima op neer kunt zetten. Dat beviel me uitstekend. De camera bleef schoon en ik kon hem op het gladde oppervlakte van de pan heel eenvoudig draaien. En nog redelijk vloeiend ook. Het resultaat was onder meer deze opname van deze drieteenstrandloper op de Brouwersdam:

Vogels filmen en fotograferen op het strand met een grondstatief
jako van gorsel de visdief

Maar deze week sloeg ik Magazine Roots open en stuitte ik op een heel praktisch hebbeding: het grondstatief. Het onderstel lijkt op een pan, alleen zit in het midden van ‘de pan’ een schroefdraad. Waar je de camera op kunt vastzetten. Zodat je camera op 3,5 centimeter hoogte staat. Dat is een ideaal hulpmiddel om te fotograferen en filmen vanuit heel laag perspectief. Je kunt hem ook nog eens vastklikken aan je rugtas. Dat draagt nog veel makkelijker dan zo’n zotte pan. Een het oogt in ieder geval minder weird. Want zeg nu zelf: heb jij wel eens iemand met een pannenkoekenpan over het strand zien sjouwen? En dus schafte ik het grondstatief aan. Met mijn lichte compact camera werkte dat uitstekend. Zo’n lichte camera staat stabiel genoeg op het grondstatief. Met mijn Sony A7 III plus 200-600 millimeter lens lukt dat echter niet meer. Deze combinatie is een stuk zwaarder dan een compact camera. Bovendien is het grondstatief niet stabiel genoeg (of beter gezegd: de schroef met slechts één schroefdraad vind ik niet voldoende betrouwbaar). Een bijkomend nadeel is ook dat een grondstatief zich niet zo eenvoudig waterpas laat zetten…

Ik heb inmiddels twee hulpmiddelen waarmee ik ook met mijn systeemcamera vanuit laag perspectief kan fotograferen en filmen: mijn nieuwe carbon statief en mijn rijstzak. De poten van mijn carbon statief kan ik héél wijd uitvouwen waardoor de camera praktisch op de grond staat. En voordeel van statief en rijstzak is dat ze beide ook goed waterpas in te stellen zijn.