Vogels en vlinders kijken in de vallei van de Holzwarche

De Belgische Ardennen en de Duitse Eiffel staan bekend om hun natuurpracht. Nu ontdekte ik weer een pareltje in het oosten van België, pal tegen de grens van Duitsland aan: de vallei van de Holzwarche. Dit natuurgebied ligt op ongeveer 600 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 75 hectare. De Holzwarche is een riviertje dat hier in de buurt ontspringt. Vanouds is hier sprake van extensief beheer van de hooilanden. Eind vorige eeuw stonden de hooilandjes erg onder druk vanwege verruiging en aanplant van sparrenplantages. Gelukkig is het tij gekeerd en breidt het areaal hooilandjes nog altijd uit. En juist in die hooilandjes wemelt het van de bijzondere vlinders. Door het gebied is een wandelroute aangelegd en die nodigt uit voor een dag of weekend heerlijk vogels en vlinders kijken in de vallei van de Holzwarche.

Want de vallei van de Holzwarche herbergt een aantal bijzondere soorten vogels. In de snelstromende riviertjes en beekjes kun je de waterspreeuw en de grote gele kwikstaart zien. In de lucht dansen de zwarte wouw en de rode wouw. En ik vermoed dat de vallei van de Holzwarche zo ongeveer de dichtstbij zijnde regio is om de notenkraker te kunnen zien. Ook ruigpootuil, kruisbek en beflijster broeden in het gebied. Evenals een enkele zwarte ooievaar. Ook grauwe klauwier, klapekster, paapje, ijsvogel en zwarte specht komen in dit gebied voor.

Wil je vlinders kijken in de Holzwarche, dan raad ik je aan het gebied in de periode eind juni tot half augustus te bezoeken. Dan vliegen de zilveren maan, de purperstreepparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, keizersmantel grote parelmoervlinder en de ringoogparelmoervlinder rond. Ook de blauwe vuurvlinder leeft in dit gebied. Andere soorten die je in de zomerperiode kunt zien zijn zwartsprietdikkopje, koevinkje, geelsprietdikkopje, groot geaderd witje, dambordje, grote vos en oranje luzernevlinder. Vroeger in het voorjaar, in april, zie je hier geheid de nachtpauwoog. En het zal niet verrassen dat je er ook massa’s ‘gewone’ dagvlinders ziet zoals dagpauwoog, atalanta, bruin zandoogje en klein geaderd witje.

Praktische informatie

De vallei van de Holzwarche ligt tussen de plaatsjes Büllingen en Rocherath in het oosten van België. Je marcheert hier pardoes Duitsland binnen.

Voor een wandeling door de vallei van de Holzwarche kun je de auto het beste bij de Enkelsberger Mühle parkeren, een houtzagerij tussen de plaatsjes Rocherath en Mürringen. Wandel stroomopwaarts naar de Duitse grens. Je wandelt hier door het hoogveen met een zeer rijke flora en fauna.

De beste tijd van het jaar om vlinders te kijken is de zomerperiode van half juni tot eind augustus. Wil je juist kennis maken met de bijzondere flora, dan zijn de maanden april en mei juist aan te raden. In die periode staan planten als rood peperboompje, de wilde narcis, bergvenkel, bergcentaurie en knollathyrus in bloei.

Vogels en vlinders kijken in de Holzwarche brengt je in een bijzondere omgeving niet ver van Nederland. Een ideale locatie dus voor een weekendje of midweek weg.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Duitsland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!