Vogels en vlinders kijken op de Gotthardpas in Zwitserland

Op de heenreis naar Orta San Guilio in Noord-Italië reden we ‘s nachts. In het donker passeerden we de Gotthardtunnel. Op de terugreis besloten we de Gotthardpas te nemen. Drie voordelen van rijden op de Gotthardpas waren wat ons betreft: 1. Een adembenemende rit door het hooggebergte, 2. Een paar uur vogels en vlinders kijken ver boven de boomgrens levert altijd leuke soorten op. 3. Voor de Gotthardtunnel stond zeven kilometer file, die ontliepen we dus en 4. Lekker relaxt rijden, want we gingen rond een uur of twee weer rijden en reden achter de files aan, we hebben op de hele reis geen file gezien. Het enige nadeel is dat je voor je gevoel werkelijk de hele dag aan het rijden bent.

Vogels en vlinders kijken op de Gotthardpas in Zwitserland
We stopten op de hoogste punt, bij het museum. Dat is op 2.100 meter hoogte. Er stromen daar een aantal beekjes waardoor rond de bergmeertjes moerassig gebied is ontstaan. De alpenweiden zijn bezaaid met enorme rotsblokken, ideaal leefgebied voor de alpenmarmot. Wie wil, kan een heerlijke wandeling maken. Heb je stevige benen, klim dan eens een eindje omhoog. Zeker weten dat je een bijzondere vlinder of vogel ziet.

Welke vogels zag of hoorde ik op de Gotthardpas? Allereerst de twee alpenkauwen die kwamen aanvliegen en op een schuurtje landden. Ze bleven wonderwel zitten, ook nadat een dame haar hond pal onder het gebouwtje uitliet. In de verte hoorde ik een alpenheggenmus. Kneu en barmsijs zaten op de rotsblokken. Ergens op de berghelling zong een winterkoninkje. Een stel raven liet zich horen. De bergpieper verzamelde voedsel voor zijn jongen. Terwijl ik de alpenkauwen filmde, vloog zowaar een vrouwtje grote zaagbek over de pas. Een wonderlijk gezicht daar boven in de bergen. Ook de zwarte roodstaart broedt er. Geen vogel, maar wel heel aansprekend: de alpenmarmotten. Je hoort ze voortdurend fluiten en heb je het geluk dat wij hadden, dan rent er een voor je uit en zie je hem op minder dan tien meter voor je. Dan zijn ze nog groot ook. Toen een torenvalk over kwam, begon er ook één te fluiten.

Dagvlinders zie je ook op de Gotthardpas. Ik zag de volgende soorten: klaverblauwtje, bergluzernevlinder, moerasparelmoervlinder, herderparelmoervlinder, kleine vos en alpenspikkeldikkopje. Er vlogen ook verschillende soorten erebia’s rond, maar die heb ik niet gefilmd. De parelmoervlinders kregen voorrang.

Praktische informatie

Komende vanuit de richting Noord-Italië verlaat je de snelweg E53 bij Airolo en volg je de borden Gotthardpas. Mocht de file inmiddels zijn aangegroeid tot Airolo, verlaat de snelweg dan bij Quinto en rijdt parallel aan de snelweg. Het lijkt een heel stuk, maar ik verzeker je dat het sneller is dan in de file rijden.

Komende vanuit de richting Basel verlaat je de snelweg E35 bij de plaats Wassen en volg je de borden Gotthardpas.

Parkeer je auto achter het museum dat aan de Gotthardpas is gewijd. Je kunt hier broodjes en braadworsten kopen. Er is een toilet (zorg voor munten van één euro).

Vogels en vlinders kijken op de Gotthardpas was voor ons de slagroom op de taart.

Ben je op zoek naar een vakantieadres in de buurt van de Gotthardpas, bekijk dan ook eens het aanbod op Booking.com.

Ben je op zoek naar een natuurhuisje in Zwitserland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!