Vogels en vlinders kijken in Nationaal Park Mercantour

Op ongeveer vijftig kilometer van de Cote d’Azur ligt een fantastisch natuurpark: Nationaal Park Mercantour. Het ligt in het departement Alpes-Maritimes. Dit is het achterland van Nice en Menton waar het Franse leven goed is. Om het nog iets spectaculairder te maken: Nationaal Park Mercantour sluit naadloos aan op een even ongerept natuurpark aan de andere kant van de grens: Alpi Marittime in Italië. Je bevindt je hier in het hooggebergte met als hoogste top Le Gelas op 3.143 meter. Diepe ravijnen, valleien, steile rotshellingen, watervallen, meanderende beekjes, bloemrijke alpenweiden, bergmeren en met sneeuw bedekte bergtoppen bepalen hier het beeld. De flora en fauna is er bijzonder rijk en divers. Er groeien ongeveer 2.000 planten in dit natuurpark en dat is ongeveer de helft van alle planten die in Frankrijk voorkomen. Zoveel planten, dat betekent automatisch ook ontzettend veel dieren als vogels en insecten. Het gebied ontleend zijn faam aan de ongeveer 150 soorten dagvlinders die er voorkomen. En natuurlijk aan spectaculaire vogels van het hooggebergte. In dit artikel geef ik een indruk van welke vogels en vlinders je kunt zien in het Nationaal Park Mercantour.

Het Nationaal Park Mercantour is zo ongerept dat er nauwelijks wegen doorheen lopen. En de wegen die er zijn, zijn smal en kronkelen door de bergen. De ongereptheid wordt onderstreept door de aanwezigheid van wolven, bergmarmotten, gemzen, steenbokken, moeflons en sneeuwhazen.

Vogels in het Nationaal Park Mercantour
In het Nationaal Park Mercantour kun je typische vogels van het hooggebergte vinden. In de bossen moet je denken aan zwarte specht, notenkraker, kruisbek, citroenkanarie, vuurgoudhaantje, dwerguil, buizerd en wespendief. Boven de boomgrens maak je kans op de keizerarend die met enkele paren in het gebied broedt, steenarend, raaf, alpenheggenmus, alpenkraai en alpenkauw. Het hele jaar rond laat de waterspreeuw zich in de beekjes zien. In de hoogste delen vind je typische soorten de sneeuwvink, alpensneeuwhoen en blauwe rotslijster. Op berghellingen maak je bovendien kans op de grijze gors. Zou je het gebied in de winter bezoeken dan maak er grote kans op beflijster.

Dagvlinders in het Nationaal Park Mercantour
Zoals ik hierboven al aangaf, in Nationaal Park Mercantour komen ongeveer 150 soorten dagvlinders voor. Dat is voor Nederlandse begrippen een ongekende rijkdom. Heb je een goede dag dan zie je zomaar meer dan 50 soorten vlinders! Welke bijzondere vlinders zie je er zoals? Ik geef een opsomming van een aantal bijzondere soorten:

Noordelijk manschildblauwtje, titania’s parelmoervlinder, bergparelmoervlinder, herdersparelmoervlinder, witbonte parelmoervlinder, paarse parelmoervlinder, apollovlinder, kleine apollovlinder, groot geaderd witje, bergluzernevlinder, witgezoomd spikkeldikkopje, kommavlinder, westelijk spikkeldikkopje, Darwin’s hooibeestje, Alpenhooibeestje, grote erebia, donkere erebia, tijmblauwtje, Alpenblauwtje, rode vuurvlinder, morgenrood, grote saterzandoog, wikkeblauwtje, berggentiaanblauwtje, getand blauwtje en sleutelboemvlinder.

Praktische informatie

Absolute hotspots voor vogels én vlinders zijn Vallée de la Tinée, de omgeving van Valdeblore en de Gorges du Vésubie. Zoek op berghellingen tussen 900 en 2.000 meter. Hoger kan natuurlijk ook. Rond de 3.000 meter is de soortenrijkdom laag, maar wat er vliegt is vrijwel altijd bijzonder. Een ander hoogtepunt is het Allos Meer, het grootse natuurlijke bergmeer van Europa op deze hoogte.

In Nationaal Park Mercantour zijn ongeveer 600 gemarkeerde wandelpaden uitgezet. Ook bevinden zich in het gebied meerdere bezoekerscentra.

Nationaal Park Mercantour en omgeving staat uitgebreid omschreven in het boek A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica van J. Crozier. Deze gids gebruik ik nog altijd voor mijn vogelreizen door Frankrijk. Hij brengt je inderdaad in de mooiste vogelgebieden die dit prachtige land rijk is. Jammer genoeg is deze gids wel uitverkocht. Hopelijk kun je nog een tweedehands exemplaar vinden.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)