Vogels en vlinders kijken in het Kaunertal

Het Kaunertal is een zeer geliefd dal onder Nederlandse toeristen. Overal scharrelen er Hollanders rond en als je niet uitkijkt word je zomaar door een wildvreemde aangesproken. Van heinde en ver komen toeristen naar dit dal met zijn imposante stuwmeer en even imposante gletscher. Dat zovelen het Kaunertal bezoeken is niet zo heel gek. Er zijn maar weinig gletschers in Oostenrijk die je met de auto kunt bereiken. Met de auto bereik je een hoogte van maar liefst 2.750 meter! Deze zomer bezocht ik het Kaunertal weer eens. De laatste keer daarvoor was ongeveer vijfentwintig jaar geleden. Destijds werd er in de zomer nog geskied op de gletscher. Dat is er nu niet meer bij. De gletscher heeft zich een heel eind terug getrokken en reikt niet meer tot bij het restaurant. De gevolgen van klimaatverandering worden hier heel zichtbaar. Dat laat onverlet dat het Kaunertal een heerlijk dal is om vogels en vlinder te kijken. In dit artikel doe ik verslag van mijn bezoek aan dit prachtige natuurgebied.

Fendels
Officieel ligt het bergdorp Fendels niet in het Kaunertal, maar in het Oberinntal met de bekende ski-oorden Fiss, Serfaus en Ladis. Fendels ligt net om de hoek met het Kaunertal en vandaar dat ik het toch in dit verslag opneem. Fendels is per auto bereikbaar, maar leuker is om met de cabines naar boven te gaan. Een stoeltjeslift brengt je vervolgens nog dichter bij de top. Daar bevindt zich voor kinderen een leuk water- en avonturenpark. Terwijl de kinderen spelen, kun jij er mooi even naar vlinders en vogels speuren. Ik zocht er vooral naar vlinders, en dat lukte heel goed.

In de speeltuin vloog al een veengeeltje rond. Dat begon al goed. Even verderop, speeltuintje voorbij en schuin naar rechts lopen (licht bergop), bevinden zich restanten hoogveen. Dat zijn razend interessante locaties voor vlinders. Ik zag er het groot geaderd witje, de grote parelmoervlinder, paarse parelmoervlinder, zilveren maan en de alpenparelmoervlinder. Op de paarse bloemen van een distel zaten Sint-Jansvlinders.

Noordelijk manschildblauwtje (Agriades glandon)
Noordelijk manschildblauwtje (Agriades glandon)

Kaunertal
Aangezien ik in hartje zomer het Kaunertal bezocht, was er op vogelgebied niet zo heel veel te beleven. Zodra het broedseizoen voorbij is, wordt het rustig met vogels in de bossen en op de alpenweiden. Toch kun je in het Kaunertal uitstekend vogels kijken. In de lucht cirkelde een wespendief. In de bossen zag ik kuifmees, goudhaantje, notenkraker, groene specht, kruisbek, zwarte mees, goudvink en de ‘gewone’ vink. Eenmaal boven de bovengrens vloog een tapuit op. Ook hoorde ik er waterpiepers. Bij het Gletscherrestaurant vlogen alpenkauwtjes rond. Die zijn gewend aan mensen en lieten zich van wel heel dichtbij bekijken. Ooit zag ik in het Kaunertal mijn eerste rotskruiper en alpengierzwaluw. Die heb ik dit keer niet gezien. Als je verder te voet de bergen in trekt, kom je er geheid ook barmsijs, grote gele kwikstaart, slechtvalk, raaf, beflijster en alpenheggemus tegen. In de lagere regionen scharrelt de onvermijdelijke zwarte roodstaart rond.

Tijdens onze tocht naar boven maakten we verschillende tussenstops. De eerste tussenstop was bij de dam van het stuwmeer. De parkeerplaats is hier rijk begroeid met bloemen. Hier zagen we rode vuurvlinder, bergparelmoervlinder, zilveren maan, koevinkje, alpenhooibeestje en kroonkruidblauwtje. Boven de boomgrens zag ik mooie soorten als alpenblauwtje, alpenparelmoervlinder, noordelijk manschildblauwtje, veenbesblauwtje, Sint-Jansvlinder en bergluzernevlinder. Aan het eind van de middag, het was al iets rustiger met toeristen, zagen we van heel dichtbij twee bergmarmotten over de alpenweide paraderen.

Praktische informatie
Door het Kaunertal loopt een tolweg. Verblijf je in het Pitztal, overweeg dan de aanschaf van de Gletscherpark Card. Deze kaart geeft gedurende een aantal dagen (3, 5 of 10) onbeperkte toegang tot alle kabelbanen en skiliften in het Pitztal en Kaunertal. Ook de toegang tot het Kaunertal is bij de prijs inbegrepen. Je hebt met de Gletscherpark Card dus ook toegang tot de kabelbaan die je vanaf de Kaunertaler Gletscher bij de Karlesjoch brengt. Op dit drielandenpunt kijk je uit over Oostenrijk, Italië en Zwitserland.

Het Kaunertal ligt naast het Pitztal, ook al zo’n prachtig dal waar je de meest bijzondere dagvlinders kunt zien. Klik hier voor een uitgebreid verslag van mijn waarnemingen van vogels en dagvlinders in het Pitztal.

Voor een uitstekende pizza kun je terecht bij Pizzeria Rustica aan het begin van het Kaunertal. De kwaliteit van de pizza’s is uitmuntend. Ze worden in een authentieke oven gebakken.

Handige wandelkaart

In het Kaunertal zijn op alle niveau’s schitterende wandelingen uitgezet. Je wandelt door de bossen, over alpenweiden, langs bergmeertjes en over de gletscher. Voor de echte bergwandelaar is een goede wandelkaart onmisbaar. Dit is er zo één. Hij bevat wandelroutes in het Kaunertal, Pitztal en Ötztal.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Oostenrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.