Vogels en vlinders kijken in Sixt Fer à Cheval
Het gebied rond het dorpje Sixt Fer à Cheval behoort tot een van de mooiste delen van de Haute-Savoie. Je treft er gletsjers, hoge kliffen, veel watervallen, alpenweiden, beekjes en riviertjes. Sixt Fer à Cheval ligt niet ver van Chamonix. Omdat het een natuurreservaat is tref je er geen skiliften en pistes aan. De bergen rond Sixt Fer à Cheval bereiken een hoogte van 3.100 meter, je bent hier dus echt in het hooggebergte.

Naast de vele vogels en vlinders zijn de Cascade du Rouget, een schitterende waterval met de bijnaam ‘koningin van de Alpen’ en het beroemde Cirque du Fer à Cheval echte aanraders. Het hele gebied wordt doorkruist door wandelpaden die je naar alle hoogten voeren. Kortom, voor natuurliefhebbers valt hier veel te beleven.

Vogels kijken in Sixt Fer à Cheval
In de lagere delen rond Sixt Fer à Cheval wandel je langs riviertjes en beekjes en door bossen. In en langs de riviertjes en beekjes zie je de waterspreeuw en grote gele kwikstaart. In de bossen kun je een groot aantal zangvogels zien: zwartkop, groene specht, grote bonte specht, goudhaantje, vuurgoudhaantje, glanskop, zwarte mees, kuifmees, koolmees, pimpelmees en staartmees. Ook vliegen er de nodige roofvogels rond: zwarte wouw, rode wouw, buizerd, wespendief en sperwer. Hoog bij de kliffen maak je ook kans op steenarend. Hoog boven de Cascade du Rouget zag ik twee lammergieren vliegen. Helaas te snel en te ver om te filmen…

Let in het Cirque du Fer à Cheval speciaal op de alpengierzwaluw en de rotskruiper die hier broeden. Ben je ver boven de boomgrens dan zie je vrijwel zeker de alpenheggenmus en de sneeuwvink. Volgens de befaamde vogelreisgids van J. Crozier zou je hier met wat geluk ook het alpensneeuwhoen kunnen zien.

banner reisgidsen

Vlinders kijken in Sixt Fer à Cheval
Het loont de moeite om op zonnige dagen ook op vlinders te letten in het gebied rond Sixt Fer à Cheval. De ongerepte natuur, de bloemweiden en het gevarieerde landschap zijn een lusthof voor vlinders. In het dorpje Sixt Fer à Cheval zelf kun je de koninginnenpage naar nectar zien zoeken in de geraniums aan de brug over de rivier.

Het loont verder de moeite om bij de Cascade du Rouget de Route du Lignon uit de rijden (of er naar toe te wandelen). Ook hier zie je bijzondere vlinders als het boswitje, koninginnenpage, keizersmantel en grote parelmoervlinder. De Route du Lignon loopt dood, aan het eind bevindt zich een soort van rotonde. Hier starten de wandelroutes naar de hooggelegen alpenweiden.

Tips van visdief
alle vogels van europa
Vogels kijken in de Camargue en de Crau Hans Peeters
loire valley
birdwatching guide