Vogels en vlinders kijken in Rheinland-Pfalz

Ten zuidwesten van de Duitse stad Frankfurt strekt de regio Rheinland-Pfalz zich uit. Het glooiende en afwisselende landschap is het leefgebied van een groot aantal bijzondere vlindersoorten. Het kleinschalige landschap is ook ideaal voor vogelsoorten als europese kanarie, geelgors en appelvink. Dit gebied is ongeveer vier uur rijden vanaf Utrecht. Goed bereikbaar dus vanuit Nederland. Ik bespreek in dit artikel een paar regio’s. Allereerst de omgeving van de dorpjes Friedelhausen en Bosenbach. Daarna ook de omgeving van het Irsental, een vlinderparadijs waar je ontzettend veel vlinders kunt waarnemen. Eigenlijk ligt deze regio ook in de Eifel, maar ik bespreek dit deel van Duitsland gemakshalve apart.

#1. Omgeving Friedelhausen en Bosenbach

Bossen, akkers en weilanden wisselen elkaar af. Beekjes meanderen door het landschap. Kalkgraslanden zorgen voor een afwisselende vegetatie. Een heerlijk gebied om te wandelen en van de natuur te genieten. Wil je hier grondig kennis maken met de natuur, dan raad ik je aan vooral in de ochtenden een stevige wandeling te maken. Vlinders warmen zich dan nog op in de zon en vogels zoeken naar voedsel.

Vlindersoorten
Vier uur rijden vanuit Nederland en je zit midden in een bijzondere vlinderwereld. Dambordje, paarse parelmoervlinder, keizersmantel, boswitje, tweekleurig hooibeestje, kleine sleedoornpage, eikenpage en grote weerschijnvlinder zijn zomaar een aantal soorten die je hier kunt zien. Ook het dwergdikkopje en tijmblauwtje zie je hier. Naast ‘gewonere’ soorten als klein koolwitje, dagpauwoog, kleine vos en landkaartje natuurlijk.

Vogels
Ach, wil je vogels kijken, dan zijn er betere gebieden in Duitsland te bedenken. Maar ondertussen kun je ook in dit stukje Rheinland-Pfalz mooie soorten zien die je Nederland niet snel zult zien. Grauwe klauwier, rode wouw, grote gele kwikstaart, zwarte roodstaart, geelgors, goudvink, appelvink en boompieper bijvoorbeeld. In de bossen maak je kans op de grijskopspecht, middelste bonte specht, groene specht, glanskop, vuurgoudhaantje en andere bosbewoners die je ook in de Nederlandse bossen kunt zien. Ik las ergens op internet dat je er ook kans maakt op de zwarte ooievaar. Dat is toch een mooie soort, nietwaar?

#2. Irsental

Het Irsental ligt in de zuidelijke Eifel. Dit dal ligt grofweg in de driehoek Sint-Vith in België en Prüm – Trier in Duitsland. De bijnaam van het Irsendal is “het dal der 1000 vlinders”, en ga er dan ook maar gerust van uit dat je ook getrakteerd wordt op tal van andere bijzondere insecten. Het gebied waar de soorten die ik hier noem zijn gezien ligt in het hart van het Natuurpark Südeifel, in het natuurgebied “Ginsterheiden” tussen de plaatsen Irrhausen en Daleiden. Het betreft een natuurgebied van 76 ha met veel hagedoorn en brem. Dit gebied ontleend zijn faam ook aan de bevers die zich er laten zien.

Vlindersoorten
Ga je naar het Irsental om vlinders te kijken en tref je het met het weer (juli is ook hier de beste maand om vlinders te kijken), dan zul je een overweldigend aantal soorten zien. Denk aan de aardbeivlinder, bruin dikkopje, kaasjeskruiddikkopje, zwartsprietdikkopje, geelsprietdikkopje, bruine vuurvlinder, kleine vuurvlinder, violette vuurvlinder, dambordje, groentje, oranjetipje, groot geaderd witje, groot koolwitje, icarusblauwtje, klaverblauwtje, keizersmantel, kleine parelmoervlinder, braamparelmoervlinder, ringoogparelmoervlinder, purperstreepparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, tweekleurig hooibeestje, kleine ijsvogelvlinder, grote ijsvogelvlinder, grote weerschijnvlinder, landkaartje, bruine eikenpage, eikenpage en koninginnepage. Dit gebied is echt een toplocatie voor wie dagvlinders wil fotograferen.

Naast de onmetelijke rijkdom aan dagvlinders, is dit natuurgebied in Rheinland-Pfalz ook bijzonder rijk aan nachtvlinders. Fraaie soorten als boterbloempje, eikenweeskind, grote beer, klaverspanner en oranje bremspanner leven in dit bijzondere gebied.

#3. Schoenecken

Wil je in een ander deel van de regio vlinders kijken, bezoek dan eens de kalkgraslandjes rond het dorp Schoenecken. Hier vliegen soorten als dwergblauwtje, klaverblauwtje, sleutelbloemvlinder en voorjaarserebia.

Praktische informatie over vogels en vlinders kijken in Rheinland-Pfalz

In het Irsental is een mooie natuurwandeling uitgezet van maar liefst 18 kilometer lang. Deze wandeling is echter in te korten door de vele bruggetjes die je onderweg tegenkomt. Ik beschouw dit soort van lange wandelingen vooral als richtingaanwijzers. Als vlinderkijker kom je vaak niet verder dan een paar kilometer (en dat vind ik al ver). Ben je een fervente wandelaar, dan is deze site een absolute aanrader met maar liefst 23 wandelroutes in de regio.

Interessante natuurgebieden in de regio

De Eifel is razend interessant voor vogelaars en meer nog voor vlinderliefhebbers. Bekijk hier het complete overzicht van ‘mijn’ interessante natuurgebieden in de Eifel.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)