Vogels en vlinders kijken in Natuurpark Gorbeiako

Gorbeiako is één van de meest interessante natuurgebieden bij Bilbao. In dit gebied kun je urenlange wandelingen maken door een gebied waarin gemengd bos wordt afgewisseld met heide, varens, naaldbos en hier en daar de bloemveldjes die passen bij een kalkrijk gebied als dit. Ik bezocht het gebied in de zomer van 2024. De zangvogels hielden zich al heel rustig, dus ik ging er vooral heen voor de insecten. Maar wat bleek? Ik zag er nog bijzondere vogelsoorten ook!

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

We gingen er op een zaterdag heen in de verwachting dat het restaurantje bij de parkeerplaats geopend zou zijn. Dat was het dus niet. Noodgedwongen reden we de heuvel af op zoek naar het eerste de beste eethuis, want we hadden trek. Met een lege maag kun je niet gaan wandelen, zeker niet door onbekend terrein. Weer aangesterkt keerden we terug en begon onze wandeling door het heidegebied. Het begon al goed toen we kwamen aanrijden. Aan beide kanten van de weg doken Europese kanaries en roodborsttapuiten op. Ze zaten op het hekwerk en op de kale takken van dode bomen. We hadden nog geen tien stappen gezet, of ik hoorde een zwarte specht roepen. Hij zat ergens onder ons, maar ik zag hem niet. Tot hij plots opdook in één van de dode bomen rond de boerderij die daar staat. Terwijl ik mijn camera richtte, vloog hij er al vandoor. Zo, de toon was gezet!

We wandelden Gorbeiako in en ik speurde aldoor naar vlinders. Hoe ik ook speurde, ik zag niets anders dan tijgerblauwtjes en oranje zandoogjes. Beide vlindersoorten waren massaal aanwezig. Een gewone bronlibel vloog met ons mee over het pad. Een argusvlinder liet zich opwarmen op een steen. En daar waren ze weer, de roodborsttapuiten!

We naderden een doodstil eikenbos, maar ervoor stonden nog wat naaldbomen en daar hoorde ik een zwarte mees. In het eikenbos viel geen eer te behalen en we besloten op onze schreden terug te keren. Natuurlijk zagen we weer ontzettend veel oranje zandoogjes en tijgerblauwtjes en daar bleef het wel bij. Je snapt dat ik er niet al te vrolijk van werd. Ik wilde nog wel wat beelden oogsten!

Wel, dat oogstmoment was aanstaande, alleen wist ik dat nog niet. We stapten het heidegebied bijna weer uit, toen ik plots een zangvogel uit de familie der grasmussen hoorde knorren. Zachtjes, vanuit de varens. Daar wilde ik het fijne van weten en ik besloot te wachten tot hij tevoorschijn zou komen. Dat wachten werd beloond, want wat bleek? Er bleek zich in de varens een familie Provençaalse grasmussen op te houden! Oudervogels met hun juvenielen. De oudervogels waren zichtbaar afgevlogen. Hun verenkleed was versleten. De juvenielen echter zaten piekfijn in de bruine veren. Het was een feest (en een opluchting) om deze zangvogels te zien rondscharrelen.

Plots riep Carja dat er aan de andere kant van het dal, boven de heuvels, roofvogels cirkelden. Ik keek op en verwachtte iets van buizerds te zullen zien, maar één van de vogels had een wel heel diepe, langzame en krachtige vleugelslag. Vale gieren! Een drietal vale gieren cirkelde over de heuvels en uiteindelijk ook bijna over me heen. Je snapt dat het even feest was!

En gelukkig was het feest nog niet voorbij. Terwijl ik goedgezind in een naaldbos naar de toppen turend naar vogels voort liep, wees Carja me opnieuw op een wonderbaarlijk fenomeen: er lag een slang op de weg! Al snel zag ik dat hij gewond was. Vlak achter de kop was zijn huid gescheurd. En hij hield zijn kop in een vreemde positie. Er waren even daarvoor twee auto’s over het landweggetje komen rijden, ik vermoed dat de slang overreden was. Het was een esculaapslang, niet giftig, zo’n 60 centimeter lang, bruin met witte lijntjes. Het was geweldig om een slang in het wild tegen te komen, maar sneu dat het in deze omstandigheden was. Ik heb de slang in het bos gelegd waar hij hopelijk herstelt.

Een zwermpje staartmezen passeerde ons. En terwijl we met de auto naar beneden reden, zagen we in het bos een groep grote lijsters opvliegen met een grote bonte specht.

De volgende dag wilde ik een ander gebied in de buurt bezoeken, maar dat gebied bleek niet toegankelijk genoeg. Ik kwam na veel omzwervingen opnieuw uit in Gorbeiako. Nu struinde ik in de volle zon door een bloemenveldje waar ik de oranje luzernevlinder, opnieuw oranje zandoogje en tijgerblauwtje en wat libellen zag. Een staartblauwtje poseerde. De parelmoervlinder die er onrustig heen en weer vloog kon ik niet determineren. In het bos dook een zwarte mees vlak boven me op en hoorde ik vuurgoudhaantjes. En terwijl ik de heuvel opreed, zag ik opnieuw vale gieren zweven. Plus een buizerd. Een Europese kanarie zat weer in de top van een boom. En een roodborsttapuit dook weg in de varens.

Zou je in het voorjaar dit natuurgebied bezoeken, dan ben ik er zeker van dat het er wemelt van de interessante vogels. Nu was het relatief rustig, maar ondanks dat zag ik er toch ontzettend veel moois!

Praktische informatie over een bezoek aan Natuurpark Gorbeiako

Wij parkeerden onze auto op de parkeerplaats langs de Baranbio Entitatea, 01450 Amurrio, Araba, Spanje (coördinaten 43°02’24.3″N 2°54’04.1″W). Het is ongeveer een half uur tot drie kwartier rijden van uit Bilbao.

We zijn hier door de velden gaan wandelen. Je kunt hier alle kanten uitzwerven. Ben je een hiker, dan kun je hier je hart ophalen.

De paden zijn van zichzelf stenig. Niet verhard. Het zijn meer uitgesleten sporen door veelvuldig autoverkeer. Goede wandelschoenen volstaan.

Het restaurant bij de parkeerplaats is vaak gesloten. In het dal bevinden zich ook maar bar weinig eethuisjes en supermarkten. Bereid je dus beter voor dan wij en neem voldoende eten en drinken mee.

Weekje weg naar Bilbao

Bilbao strekt zich uit van de Golf van Biskaje tot diep landinwaarts. De stad slingert langs de rivier landinwaarts. In het oude centrum dwaal je door de smalle straatjes en kun je de hele dag genieten van de Baskische keuken. De stad is mede bekend vanwege het Guggenheim Museum. Dit bezoek hebben wij ook bezocht, het was een heel bijzondere ervaring. Zeker het bezoeken waard! Ten zuiden van de stad bevinden zich prachtige natuurparken waarvan ik er ook een aantal heb bezocht. Hier is de natuur soms spectaculair ruig. Ben je op zoek naar een accommodatie om je vakantie door te brengen, bekijk dan het veelzijdige aanbod van accommodaties in Bilbao en omgeving op Booking.com.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.