Vogels en vlinders kijken in Lago di Piano

Tussen de twee grote meren in Noord-Italië – het Comomeer en het Meer van Lugano – ligt een charmant natuurreservaat: Lago di Piano. Het hart van dit reservaat is het gelijknamige meertje. De oevers zijn begroeid met brede rietkragen, bossen en weilanden. Er is een wandelroute uitgestippeld rond het meer. Volg je die, dan heb je bijna negen kilometer in de benen. En onderweg heb je kans op een aantal bijzondere waarnemingen van dagvlinders en – hoewel in de zomer in mindere mate – van vogels.

Tijdens onze vakantie in juli 2018 de wandeling. We kozen voor de uitgebreide route, namelijk die om het meer heen. Het begin is al spectaculair: een tocht door het hoge riet. Het riet torent hoog boven je uit en is bovendien ontzettend dicht. Je ziet dus niets en moet dus een beetje op je gevoel navigeren. Doe je het goed dan kom je in een bos tegen een heuvelhelling terecht. Ga je verkeerd, dan krijg je waarschijnlijk natte voeten. In het bos kwam ik niets anders dan bonte zandoogjes tegen. Niet heel bijzonder dus. Wel kwamen we er de restanten van een oude nederzetting tegen. Dat is wel interessant.

Het werd pas bijzonder nadat we het bos hadden doorkruist. Dan kom je namelijk in bloemrijke weilanden terecht. Een grote weerschijnvlinder vloog voorbij, evenals een koninginnenpage. Icarusblauwtje, damblauwtje en kolibrievlinder foerageren op de klavers. De mooiste waarneming in deze weilanden vond ik de staartblauwtjes. Ik vond een groot aantal territoria in en om de weilanden.

Je passeert de weilanden en komt in een eeuwenoud spookdorpje terecht. Een enclave van bewoonde en leegstaande woningen, Castello di Carlazzo genaamd. Dat geeft een heel bijzonder sfeertje. Tegen een van de verveloze deuren filmde ik een prachtig wespennestje. Een zwarte roodstaart scharrelde rond en een Europese kanarie riep vanuit een van de bomen.

Ook bij de oprit naar het castello zie je staartblauwtje, icarusblauwtje, koninginnenpage en damblauwtje. In de weilanden rondom zie je boerenzwaluwen, Italiaanse mus, bonte kraai, Europese kanarie en zwarte wouw. Langs de landbouwweggetjes zag ik veel kleine ijsvogelvlinders. Ook zag ik er boomblauwtje, bosparelmoervlinder, iepenpage, gehakkelde aurelia, atalanta, keizersmantel, citroenvlinder, bruin zandoogje.

Vogels zag ik niet veel langs het meer. Nu bezochten wij het natuurgebied in juli en dat is niet de beste periode om vogels te zien. Wel zag ik de ijsvogel, zwarte wouw, fuut, blauwe reiger, zwartkop, Europese kanarie en groene specht. Voor vogels is de periode maart tot en met mei denk ik een stuk spannender in Lago di Piano.

Wil je weten welke vlinders een andere natuurliefhebber zag in Lago di Piano, klik dan hier. Een heel interessante website van een Spaanse vogelaar die wereldwijd vogels en insecten kijkt.

Ik vond Lago di Piano een heel interessant vlindergebiedje. Vooral de aanwezigheid van iepenpage, staartblauwtje en kleine ijsvogelvlinder vond ik erg mooi. Ik heb het gebied meerdere keren bezocht. Ook omdat de kinderen het leuk vonden om er te zwemmen.

Praktische informatie

Lago di Piano is vanuit het Comomeer heel eenvoudig te bereiken. Neem vanuit Menaggio de SS340. Vlak voor het bedrijventerrein van Porlezza bevindt zich aan je linkerhand het informatiecentrum. Hier kun je de auto parkeren en de wandeling beginnen. Je kunt hier ook een waterfiets of kano huren om het gebied vanaf het water te verkennen. Tegenover het bezoekerscentrum kun je op het terras van het restaurant iets nuttigen.

In Lago di Piano kun je ook zwemmen. Het (kleine en rustige) zwemstrandje (een stukje gras met daarbij een steiger om vanaf te duiken), bevindt zich aan het einde van het weggetje met de naam Via Molinazzo,  Carlazzo. Je passeert dit zwemstrandje tijdens je wandeling. Op de parkeerplaats groeien Buddleia’s en andere bloemdragende struiken en planten. Hier zie je dagvlinders als icarusblauwtje, staartblauwtje, keizersmantel, citroenvlinder en andere soorten.

Een vakantie aan het Comomeer kan ik ten zeerste aanraden. Voor iedereen is er iets te beleven op het gebied van cultuur, natuur en ontspanning. Het klimaat is er over het algemeen uitstekend. En laten we de culinaire waarden ook niet vergeten! Ben je op zoek naar een vakantieverblijf, check dan het aanbod van Booking.com eens. Ik heb hier het aanbod van vakantiehuisjes rond het Comomeer voor je geselecteerd. Op de website van Natuurhuisje.nl heb ik het aanbod van vakantiehuisjes in een natuurlijke omgeving op een rijtje gezet.

De beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers

Een bezoeker van mijn website stelde me de vraag wat de beste compacte verrekijker is om in de bergen te wandelen. Ik ging op onderzoek uit en stelde een overzicht samen van de tien beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Italië? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)