Vogels en vlinders kijken in de Vanoise (Franse Alpen)

Op aanraden van Martijn Joosse, auteur van het boek Frankrijk Puur. 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken bezochten we tijdens onze zomervakantie in augustus de Vanoise in de Franse Alpen. De Vanoise is het eerste nationale park van Frankrijk en kent een zeer rijke biodiversiteit. Tijdens mijn vakantie stond voor mij het filmen van dagvlinders centraal. Met de zangvogels was het rustig, het was immers hartje zomer. In dit artikel leg ik je uit waar je het beste dagvlinders kunt kijken in de Vanoise.

1. De omgeving van Bozel en Vanoise

Wij verbleven een week op Camping Huttopia. Alleen deze camping al biedt heel interessante opties om dagvlinders te kijken. Op de camping zelf vliegen soorten rond als keizersmantel (véél), bosrandparelmoervlinder, kleine ijsvogelvlinder, dambordje, boswitje en bleek blauwtje.

Boven de camping, in de richting van het gehuchtje Les Moulins, liggen een paar bergweiden. Hier zocht ik ‘s avonds naar slapende dagvlinders. Ik vond er de volgende soorten: icarusblauwtje, bleek blauwtje, vals heideblauwtje, dambordje, bruine vuurvlinder, westelijke parelmoervlinder, hooibeestje.

jako van gorsel de visdief

Ook een hotspot is het riviertje langs de rivier. Voor de brug ligt een stukje slik dat soms droog valt. Hier komen op zonnige dagen aardig wat vlinders mineralen zoeken. Ik vond er het groot dikkopje, zwartsprietdikkopje, pluimdikkopje, bruin blauwtje, dambordje, atalanta en de kleine ijsvogelvlinder. Helaas zeilde hij over en kan ik de determinatie niet met 100% zekerheid vaststellen, maar gezien de grootte en de rode maanvlekken vermoed ik dat ik een grote ijsvogelvlinder voorbij zag zeilen. En anders was het een grote weerschijnvlinder.

Zoals hierboven aangegeven: met zangvogels was het behoorlijk rustig. Vogels die ik hier zag of hoorde waren: glanskop, zwarte mees, grauwe vliegenvanger, grote bonte specht, groene specht, boomkruiper.

2. De omgeving van Champagny-en-Vanoise

Achter het bergdorp Champagny-en-Vanoise strekt zich een fraai dal uit waar je urenlange wandelingen kunt maken. Ik bezocht in dit dal een tweetal locaties: een berghelling tegenover Camping Canada en de berghellingen direct achter het Office du Tourisme helemaal achterin het dal.

Camping Canada

Tegenover Camping Canada (45°27’38.0″N 6°44’23.2″E) loopt een verharde weg naar de berghelling. Het bergpad voert je verder de bergen in, maar zover hoef je niet te gaan. Zolang het gras niet is gemaaid, is dit een geweldige locatie om dagvlinders te kijken. Ook op een dag die tussen kouder en warm inzit. Zodra in de zomer de zon ook maar even tevoorschijn komt, ontploffen de alpenweiden en zie je overal vlinders vliegen. Verdwijnt de zon achter de wolken dan kun je op de halmen zoeken naar rustende vlinders. Ook een goede locatie dus om ‘s ochtends vroeg of in de avond slapende vlinders te zoeken.

Soorten die ik hier zag: bleek blauwtje, witstreepblauwtje, icarusblauwtje, morgenrood, geelsprietdikkopje, zwartsprietdikkopje, dambordje, boswitje, alpenparelmoervlinder, knoopkruidparelmoervlinder, grote parelmoervlinder en kommavlinder. Let in de dorpjes die je passeert op zwarte roodstaart en de rotszwaluw. Langs de beekjes zie je grote gele kwikstaart. En alpenmarmotten hoor en zie je hier vrijwel overal. Op het wandelpad vonden we een dode adder.

Berghellingen achter in het dal

Achter het Office du Tourisme begint een aantal uitdagende wandelroutes. Steil voeren ze je de bergen in. Wij gingen een paar uur vooruit om toen weer af te dalen. Naast bovengenoemde soorten dagvlinders zag ik hier ook de purperstreepparelmoervlinder, duinparelmoervlinder, tweekleurige parelmoervlinder en zomererebia.

3. De omgeving van Pralognan-la-Vanoise

Een van de centrale dorpjes in de Vanoise is Pralognan-la-Vanoise. Ook hier liggen bergweiden in de omgeving die bijzonder rijk zijn aan dagvlinders. Ik bezocht twee locaties: met de cabines mee omhoog en wandelen langs de pistes en een paar bergweiden in de richting van Les Prioux. Heel hoog ben ik dus niet geweest, maar hier voert een aantal wandelpaden je naar de hoogstgelegen delen van de Vanoise. Hier zul je vast nog andere soorten vlinder zien.

De pistes boven Pralognan-la-Vanoise

De cabines brengen je onderaan de eerste skipiste boven Pralognan. Op de pistes zelf vind je bijzonder weinig vlinders. Het gras wordt kort gehouden, en daarmee zijn het arme stroken grasland. Jammer, het kan ook anders… De bermen langs de bergpaden echter zijn bijzonder rijk aan dagvlinder, zeker daar waar de bijzondere bergflora intact is. Apollovlinder, bosparelmoervlinder, alpenparelmoervlinder, woudparelmoervlinder, bleek blauwtje, witstreepblauwtje, dwergblauwtje, voorjaarsspikkeldikkopje, heideblauwtje, morgenrood, rode vuurvlinder, bruine vuurvlinder, kleine vos, alpenhooibeestje, hooibeestje en alpenbergerebia.

Wij wandelden op deze locatie vrijwel horizontaal langs de berg en zijn nauwelijks hoger gekomen dan de cabinelift ons bracht. Het staat voor mij vast dat je op de hoger gelegen hellingen andere soorten zult aantreffen.

Richting Les Prioux

Het afspeuren van de bergweiden langs de weg naar Les Prioux verdient ook aanbeveling. Zoek hier naar slapende dagvlinders of bezoek de weiden halverwege de ochtend, zodra de eerste zonnestralen over de weide vallen. Je ziet de weide dan met de minuut voller worden.

Soorten die ik hier aantrof: apollovlinder, witstreepblauwtje, bleek blauwtje, bruin blauwtje, kommavlinder, zwartsprietdikkopje, aardbeivlinder, groot geaderd witje, zomererebia, alpenbergerebia, grote parelmoervlinder, titania’s parelmoervlinder, alpenparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, rode vuurvlinder, rotsvlinder, bruin zandoogje en oranje zandoogje.

Op de bergweiden zie en hoor je vrijwel overal bergmarmotten.

Vlinders kijken in de Vanoise

Ik hoop je met dit artikel te hebben geholpen bij het vinden en kijken van vlinders in de Vanoise. Omdat wij geen bergwandelingen naar de allerhoogste delen van de Vanoise hebben ondernomen, heb ik de dagvlinders van het absolute hooggebergte niet beschreven. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel soorten gezien kunnen worden.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)