Vogels en vlinders kijken in de Haute-Savoie

De Haute-Savoie is een uitzonderlijk mooi deel van de Franse Alpen. Je vindt er de hoogste bergen van Europa met diep uitgesneden dalen. De Mont-Blanc bij Chamonix is de bekendste berg, het is de hoogste berg van Europa. In het noordoosten ligt het Meer van Genève (Lac Léman) en in het westen de bekende stad Annecy en het Meer van Annecy. Meren, rivieren, beekjes, heuvels, dalen, alpenweiden, loofbos en naaldbos zorgen voor een indrukwekkende natuur. Niet voor niets is de Haute-Savoie geliefd onder toeristen. In de winter is de Haute-Savoie het domein voor wintersporters, in voorjaar en zomer komen talloze natuurliefhebbers er op adem. En van de mooiste valleien van de Haute-Savoie is ongetwijfeld Vallée d’Abondance. In de winter sneeuwzeker, in de zomer schijnt de zon er vrijwel altijd. Vandaar de bijnaam Les Portes du Soleil. Wij bezochten Vallée d’Abondance in de zomer en zagen er ontzettend veel vogels en vlinders. Wist je dat je talloze roofvogels in de Haute-Savoie kunt zien, van zwarte wouw, rode wouw tot zelfs de lammergier en steenarend? Ga je vakantie in de Haute-Savoie om er vogels of vlinders te kijken? Maak dan op deze pagina kennis met de vogels en vlinders van de Haute-Savoie!

Meer gebieden
Bezoek je een heel andere regio in de Haute-Savoie, dan raad ik je de aanschaf aan van de befaamde vogelreisgids van J. Crozier, A Birdwatching Guide to France South of the Loire Including Corsica. Deze vogelreisgids beschrijft een groot aantal locaties waar het uitstekend vogels kijken is in de Haute-Savoie (naast andere hotspots in Frankrijk). Natuurlijk ook met informatie welke vogels je op die hotspots kunt verwachten. Ben je ook van plan vlinders te kijken, neem dan ook een goede vlindergids mee.

Col de Bise
De Col de Bise (1914 meter) ligt boven het dorp Vacheresse in Valléé d’Abondance. Vanaf de top heb je aan de ene kant van de bergkam een adembenemend uitzicht over het Meer van Genève, terwijl je aan de andere kant in een wijde omtrek de hoogste bergtoppen kunt zien. In de verte zie je de Mont-Blanc glinsteren… De wandeltochten beginnen bij Réfuge de Bise. Er zijn ruime parkeerplaatsen en een authentiek bergrestaurant. De talloze wandelpaden die hier beginnen voeren je naar alle richtingen. Wij kozen voor de beklimming van de Col de Bise waar het wemelt van de alpenkauwen. Lees en bekijk meer.

Lac de Fontaine
Op weg naar de Col de Bise passeer je aan je linkerhand een bergmeertje, Lac de Fontaine. Dit meer is geliefd onder forelvissers. Bij het Lac de Fontaine bevindt zich een parkeerplaats. Natuurliefhebbers en liefhebbers van vlinders kunnen rond het meer hun hart ophalen. De grote parelmoervlinder zoekt er in de plassen op het parkeerterrein naar mineralen. De apollovlinder met zijn vleugels van glas zoekt langs de berghellingen naar nectar. Lees en bekijk meer.

Lac les Plagnes
Achter het dorp Abondance bevindt zich op 1.181 meter hoogte het Lac des Plagnes. Dit is een prachtig bergmeer waar om heen een wandelpad is aangelegd. Het Lac les Plagnes ligt ten zuidwesten van de Mont de Grange, een berg van 2.432 meter hoogte die de Vallée d’Abondance bij de dorpjes Châtel, Abondance en La Chapelle d’Abondance domineert. Er starten talloze avontuurlijke bergpaadjes die je langs steile hellingen door de naaldbossen naar de hooggelegen alpenweiden voeren. In de bloemweiden zoeken talloze vlinders naar nectar. In de bossen wemelt het van de zangvogels als goudvink en glanskop. Lees en bekijk meer.

La Chapelle d’Abondance
Zoals hierboven al aangegeven bepaalt de Mont de Grange het beeld in Vallée d’Abondance bij de dorpjes Châtel, Abondance en La Chapelle d’Abondance. Zodra de berghellingen in de zomer worden verwarmd door de zon, komen de bloemweiden tot leven. Talloze vlinders zoeken op de bloemen naar nectar, naar zonnewarmte of naar elkaar. Nergens zag ik zoveel vlinders als juist hier. In het dal stroomt het riviertje La Dranse d’Abondance. Dit riviertje is het leefgebied van waterspreeuw en grote gele kwikstaart. Ga je op vakantie in de buurt van het dorpje La Chapelle d’Abondance, breng dan zeker een bezoek aan deze hotspot. Lees en bekijk meer.

Thollon-les-Mémises
Dit bergdorp ligt op 1.000 meter hoogte aan de oever van het Meer van Genève. Een kabelbaan brengt je naar een hoogte van 1.600 meter waar je een spectaculair uitzicht hebt over het Meer van Genève. Paragliders springen er van de berg af, maar vogelaars zullen meer oog hebben voor de vogels die je er aantreft. In de sparren vliegen groepen kruisbekken rond. De notenkraker laat zich zien en horen. Lees en bekijk meer.

Meer van Genève (Lac Léman)
Op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt het Meer van Meer van Genève (in het Frans: Lac Léman). Aan de oevers van dit grote meer dat gevoed wordt door de rivier de  Rhône liggen mondaine plaatsen als Montreux, Lausanne en natuurlijk Genève. Langs het meer bevinden zich kiezelstranden waar je heerlijk kunt zwemmen (doe waterschoenen aan). Aan de Franse zijde van het meer, tussen de stadjes Thonon-les-Bains en Évian-les-Bains ligt het Réserve Naturelle du Delta de la Dranse. Wil je even wat anders zien dan de vogels van de bergweiden, dan biedt dit natuurreservaat de gewenste afwisseling. Lees en bekijk hier meer.

Sixt-Fer-a-Cheval
Op een hoogte van 750 meter ligt ten westen van de vallei van Chamonix het idyllische dorpje Sixt-Fer-a-Cheval. Helemaal aan het einde van het dal ligt het beroemde Cirque du Fer a Cheval. Dit is een natuurgebied, dus je treft er geen skiliften en pistes aan. De natuur is er ongerept. Aan de andere kant van het dorp kun je de Cascade du Rouget. Lees en bekijk hier meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)