Vogels en vlinders kijken bij Lac de Fontaine

Op weg naar de Col de Bise passeer je aan je linkerhand een schitterend bergmeertje, Lac de Fontaine. Dit meer is ook geliefd onder forelvissers. Troost je: ook zij zijn gebaat bij rust. Bij het Lac de Fontaine bevindt zich een parkeerplaats. Natuurliefhebbers kunnen rond het meer hun hart ophalen. Op zonnige dagen wemelt het er van de vlinders.

Op een zomerse dag was Lac de Fontaine voor ons een tussenstop naar Col de Bise. De vele vlindersoorten die we er zagen was reden om het meertje een tweede keer te bezoeken. Vlinders kijken was ons doel, maar er liet zich ook een aantal vogels zien en horen. Het meertje bevindt zich tussen naaldbos. Niet gek dat je dan de goudvink, het goudhaantje, de zwarte specht en glanskop tegenkomt. Deze vogels heb ik helaas geen van alle kunnen filmen. Bij het meertje start een aantal wandelroutes die je naar de hoger gelegen bergweiden voeren. Hier maak je kans op het zien van de notenkraker en kruisbek.

Bij het meertje ligt open terrein en deze graslanden zijn bezaaid met allerlei bloemen. Veel distels, maar ook klavers, Sint-Janskruid en wilgenroosje. Deze grote variëteit aan bloemen trekt veel soorten vlinders aan. Ook soorten die je nooit in Nederland zult zien en waarvoor je een goede vlindergids nodig hebt om ze op naam brengen (ik althans wel). Komt bij dat de modderige oevers van Lac de Fontaine een bron zijn van vocht en mineralen en ook dat trekt vlinders aan. Laat ik maar van wal steken met het noemen van vlindersoorten die we bij Lac de Fontaine hebben gezien (en waarvan je van een aantal opnames kunt bekijken):

Apollovlinder, grote parelmoervlinder, bosrandparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, woudparelmoervlinder, wegedoornpage, boserebia, atalanta, icarusblauwtje en oranje luzernevlinder.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)