Vogels en vlinders kijken in België

Hoewel het westen van België ecologisch gezien nog meer verwoest lijkt dan Nederland, is België toch een razend interessant land voor liefhebbers van vogels en vlinders kijken. Je moet het dan zoeken in het oosten, in de Ardennen. Daar vind je gebieden om je vingers bij af te likken. Ik noem er een aantal. Maar ook rond een aantal steden is het goed vogels kijken. En weet je wat voor Nederlanders zo aardig is: je kunt merken dat je al een flink stuk zuidelijker bent. Het klimaat is iets warmer en de cultuur is een stuk Bourgondischer. Kortom, België is een heerlijk vakantieland, mits je de juiste plekjes kiest.

Herbeumont, Ardennen
In het zuidoosten van België ligt een fantastische natuurregio. De uitgestrekte bossen, de rivier de Semois en de graslanden zijn het leefgebied van een bijzondere flora en fauna. Lees meer.

Kalkense Meersen, Gent
In de Kalkense Meersen kun je het beste in mei vogels kijken. Alle broedvogels zijn dan weer in het gebied te zien en dat zijn er toch zo’n zeventig. Lees meer.

Meer van Virelles, Zuid-Wallonië
In het zuiden van Wallonië, pal tegen de Franse grens, ligt een moerasgebied dat bijzonder rijk is aan vogels: het Meer van Virelles. Dit is bijvoorbeeld de enige plaats waar de snor broedt in Wallonië. Lees meer.

Vallei van de Holzwarche
Deze vallei ligt pal tegen de grens met Duitsland. Je wandelt er pardoes de Eiffel binnen. In de zomerperiode zie je hier heel bijzondere dagvlinders. En ook op gebied van avifauna en flora valt hier enorm veel te beleven. Lees meer.

Viroinvallei
Deze vallei in het uiterste zuiden van Wallonië heeft grote faam onder vlinderliefhebbers. Vanuit Nederland is het een paar uur rijden, maar dan ben je dan ook in een heel andere omgeving. Lees meer.

Zoniënwoud, Brussel
Ten zuidoosten van Brussel strekt zich een heus woud uit, het Zoniënwoud. Je verwacht het niet, maar het is echt waar: hier kun je bijzondere vogels van bos en water zien. En natuurlijk ook andere dieren zoals een aantal salamanders. Lees meer.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)