vogels en vlinders kijken op de monte crocione comomeer

Vogels en vlinders kijken aan het Comomeer

Het Comomeer in Noord-Italië wordt geroemd als één van de mooiste meren in Italië. Wat mij betreft is het met het Ortameer het mooiste meer. De fraaie dorpjes aan de oever en de schitterende natuur in de bergen rondom nodigen ons uit om er minstens een keer op vakantie te gaan. In de zomer van 2018 konden wij die lokroep niet weerstaan en streken we voor twee weken neer in een vakantiehuis in Lenno. Dat was precies goed. De kinderen konden heerlijk in het meer zwemmen en ik kon de bergen in om vlinders en vogels te kijken. Vooral dagvlinders kijken trouwens, want de zomervakantie is niet ideaal om vogels te kijken. Niettemin zag ik toch een paar bijzondere vogelsoorten. Op deze pagina lees je alles over de gebieden waar ik ging vlinders en vogels kijken rond het Comomeer.

Mijn beste gebieden om vlinders en vogels te kijken rond het Comomeer:

Spreekt vanzelf dat ik lang niet alle hotspots heb kunnen bezoeken in de twee weken dat wij aan het Comomeer verbleven. Wees gerust: elk bergweggetje dat je boven de boomgrens voert brengt je bij bloemrijke alpenweiden waar het wemelt van de bijzondere vlinders. Hier mijn beste gebieden om vlinders en vogels te kijken rond het Comomeer:

badderende europese kanarie comomeer italie klein
Europese kanarie

Lago di Piano

Tussen het Comomeer en het Meer van Lugano ligt een charmant natuurgebied waar je niet alleen heerlijk kunt wandelen, maar ook kunt zwemmen. Je passeert een verlaten kasteel, een nostalgisch dorpje en ziet er bijzondere dagvlinders als iepenpage, kleine ijsvogelvlinder en staartblauwtje. 

sleutelbloemvlinder comomeer italie
Sleutelbloemvlinder

Monte Crocione

De Monte Crocione is een berg die hoog boven plaatsjes als Lenno en Menaggio uittorent. Op de top staat een kruis, hoe kan het ook anders. Er scheren alpengierzwaluwen langs je heen. En op weg naar de top (een eenvoudige wandeling die ook voor kinderen heel geschikt is), kom je tal van bijzondere dagvlinders tegen. De apollovlinder bijvoorbeeld, de grote boswachter, de bosparelmoervlinder en het bleek blauwtje.

herken de vuursalamander klein
Vuursalamander

Domaso

Domaso is een dorpje aan de noordelijke oever van het Comomeer. Het dorpje wordt gesplitst door een rivier en die is erg interessant voor natuurliefhebbers. Overigens ook voor kinderen die graag zwemmen. Je kunt namelijk een leuke voettocht door de rivier maken. En je ziet er ondertussen vlinders als de kleine weerschijnvlinder, bosparelmoervlinder, geraniumblauwtje en keizersmantel. Als je goed in het water kijkt, zie je misschien een dobbelsteenslang zwemmen. Of een vuursalamander…

herken het darwins hooibeestje klein
Darwin’s hooibeestje

Boven het Meer van Lugano

Ook boven de stad Porlezza ontdekte ik een bergweggetje dat ons boven de boomgrens voerde. Ik zag er onder andere de grauwe klauwier, een stel raven en natuurlijk een paar bijzondere dagvlinders waaronder het klaverblauwtje, het Darwin’s hooibeestje en héél veel dambordjes. Ben je sportief dan bieden de toppen (hoewel niet heel hoog) je vast de nodige uitdaging.

Nuttige adressen voor een natuurvakantie bij het Comomeer:

Klik hier voor natuurhuisjes rond het Comomeer.

Klik hier voor vakantiehuisjes op Booking.com rond het Comomeer.

Klik hier voor vakantiehuisjes van Belvilla rond het Comomeer.

Klik hier voor een wandelgids rond het Comomeer.