Vogels en paddenstoelen kijken in Boswachterij Dorst

In de Baronie van Breda bevinden zich uitgestrekte natuurgebieden waarvan Boswachterij Dorst er één is. Dit bosgebied bevindt zich in de buurt van Oosterhout, Dorst en Rijen. In dit gevarieerde bosgebied kun je in het najaar ontzettend goed paddenstoelen kijken. En natuurlijk kijk en luister je er ook naar de vogels!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Om met de paddenstoelen te beginnen, want die waren voor ons de aanleiding om Boswachterij Dorst te bezoeken. We zagen er ontzettend veel soorten groeien, waarvan de meeste pal naast het pad. Van paddenstoelen heb ik niet zo heel veel verstand, maar de app Obsidentify was een welkome en praktische hulp. Van zwavelzwam tot braakrussula en berkenzwam, ik wist ze allemaal te determineren (met de slag om de arm dat ook Obsidentify er wel eens naast zit). Je kunt alle paddenstoelen in mijn filmpje hieronder bekijken. Tot de meest bijzondere rekenen ik de grote stinkzwam en de gele knolamaniet. Een blik op de waarnemingen van paddenstoelen op Waarneming.nl leert me dat ik nog maar slechts een fractie van het aantal soorten dat voorkomt op Boswachterij Dorst heb gezien.

Tijdens mijn wandeltocht speurde ik dus vooral naar paddenstoelen. Ik zag en hoorde er ook vogels als winterkoning, roodborst, grote bonte specht, goudhaan, vuurgoudhaan en boomklever. Andere vogelsoorten die hier worden gezien zijn de zwarte specht, groene specht, sijs, goudvink, keep, barmsijs, boomkruiper, zwarte mees, kuifmees, boomleeuwerik, tuinfluiter, grasmus, veldleeuwerik, gekraagde roodstaart, bosuil, ransuil, buizerd, havik, bonte vliegenvanger en raaf. In de open stukken met ven en plas zie en hoor je, afhankelijk van het jaargetij, ook watervogels als dodaars, krakeend, smient een aalscholver.

Wat ik vooral leuk vind aan Boswachterij Dorst is dat er een fijnmazig netwerk aan onverharde wandelpaden doorheen loopt. Je kunt er heerlijk wandelen. Doe je dat in het weekend, dan kan het aardig druk zijn. Liever ga je er doordeweeks wandelen. Dan is het een stuk rustiger.

Praktische informatie over paddenstoelen en vogels kijken in Boswachterij Dorst

Je bereikt Boswachterij Dorst door te navigeren naar Natuurpoort Bos & Co waar zich een grote parkeerplaats bevindt aan de Vijf Eikenweg 56, Oosterhout (coördinaten 51°36’39.4″N 4°53’02.6″E).

De wandelpaden door Boswachterij Dorst zijn onverhard. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Hou je daar s.v.p. aan i.v.m. de zoogdieren en vogels die behoorlijk verstoord kunnen worden door honden. Zeker in de periode waarin de reeën en andere zoogdieren jongen hebben, kan een loslopende hond funest zijn.

Wil je paddenstoelen determineren maar heb je niet zo heel veel verstand van paddenstoelen, bekijk dan mijn overzicht van de beste paddenstoelengidsen. Ik raad je ook aan om de app Obsidentify te gebruiken. Het gebruik van de app geeft echter geen 100% garantie op de juiste determinatie en het zorgt er bovendien voor dat je zelf niet gaat zitten puzzelen of nog verder nadenkt. Je leert er dus eigenlijk niet zo heel veel mee.

Natuurhuisjes in de buurt van Oosterhout

De Baronie van Breda is een aaneenschakeling van natuurgebieden in de directe omgeving van Breda. Bos, heide en vennen wisselen elkaar af. En natuurlijk zijn er gezellige plaatsen als Breda, Oosterhout en Oisterwijk in de buurt. Hier kun je dus wel een paar dagen fijn vertoeven. Ben je op zoek naar een rustig gelegen natuurhuisje, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.