Vogels en dagvlinders kijken rond Hauteville-Lompnes

Halverwege augustus 2021 verbleef ik een week op Camping Les 12 Cols, een groene camping net buiten het dorp Hauteville-Lompnes. In mijn filmpje hieronder beweer ik dat dit de Jura is (wat juist is), en de Savoie zelfs, maar dat laatste klopt geografisch helemaal niet. Hauteville-Lompnes ligt in het departement Ain, waarin nog een ander fantastisch vogelgebied ligt: de Dombes, op nog geen uur rijden van de camping. In dit artikel ontdek je welke soorten vogels en dagvlinders ik in de omgeving zag.

Vogels kijken rond Hauteville-Lompnes

Het dorp Hauteville-Lompnes behoort tot de gemeente Plateau d’Hauteville. Hier rijzen de heuvels op tot boven de duizend meter. Het glooiende landschap is rijk aan vogels. Maar eerlijk is eerlijk: ik bezocht de regio in augustus en zo heel hoog waren mijn verwachtingen niet wat vogels betreft. De zomer vind ik een lastige periode om zangvogels te zien, zeker in de bergen, en dus richt ik me dan vooral op de dagvlinders. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer bijzondere soorten dagvlinders je ziet.

Rond Hauteville-Lompnes was het echter ook in augustus prima vogels kijken. De camping ligt direct buiten de bebouwde kom en vrijwel alle wegen in het buitengebied worden omzoomd door heggen. In dit heggenlandschap voelt een aantal vogels zich prima thuis en wie een beetje moeite doet, kan zelfs in augustus nog leuke soorten zien. Zo ontdekte ik in de heggen de grauwe klauwier, de geelgors, putter, groenling, goudvink, vink, zwartkop, kleine bonte specht, grote lijster, merel, pimpelmees, staartmees en matkop. Zwarte wouw en buizerd jagen boven de velden. In de bossen hoorde ik zwarte specht en grote bonte specht. Een groepje boomleeuweriken vlogen op vanuit een weiland. Vlak buiten Hauteville, rijdend in de richting van Lac de Genin (zie hieronder) kwam ik een grote groep zwarte wouwen met daartussen een enkele rode wouw tegen boven een weiland dat net was gemaaid. En in één van de dorpjes zat een enorme groep huiszwaluwen uit te rusten op een rand onder de dakgoot. Zo’n grote groep had ik nog niet eerder gezien.

Op een kwartiertje wandelen van de camping ligt Marais de Vaux. Helaas werd dit gebied tijdens ons bezoek opgeknapt, wat betekent dat het vlonderpad werd vernieuwd. Het gebied was dus niet bereikbaar. Toch ben ik een eindje over het vlonderpad-in-aanleg geklauterd. Ook hier hoorde ik de goudvink en matkop. In dit gebied zou de grauwe klauwier broeden. De waterral hoorde ik roepen. Een ransuil vloog laag over het gebied.

Het aardige van heuvels die boven de duizend meter rijken is dat je er ook naaldbossen vindt. Zo ook in deze regio. Zo bezocht ik de bossen rond Chapelle de Mazière en hier wist ik de kuifmees en zwarte mees te filmen. Daarnaast zag ik er de fluiter, glanskop, koolmees en pimpelmees.

Dan even kijken naar de dagvlinders. Ik bezocht een paar veldjes specifiek met als doel om dagvlinders te filmen.

Dagvlinders kijken rond Hauteville-Lompnes

In de directe omgeving van de camping wist ik niet veel vlinders te filmen. Ik zag een koningspage over de weilanden scheren en een kleine ijsvogelvlinder landde op een rots. In Marais de Vaux zou volgens de informatiepanelen de moerasparelmoervlinder moeten voorkomen, maar dat heb ik niet kunnen vaststellen.

In de bossen rond de hierboven al genoemde Chapelle de Mazière zag ik het boswitje, de kleine ijsvogelvlinder, keizersmantel en grote parelmoervlinder. Op de distels foerageerde ook een aantal nachtvlinders, namelijk de Sint-Jansvlinder en de grote beer.

Op de veldjes rond de Cascade de Cerveyrieu zag ik zowaar de veldparelmoervlinder. Die soort had ik nog niet eerder gezien. Ook hier vloog de keizersmantel rond, evenals de bruine vuurvlinder, het dambordje, heel veel bruine zandoogjes, het groot dikkopje en een paar parelmoervlinders die helaas niet neerstreken. Determinatie was onmogelijk.

argusvlinder uitsnede

Een locatie waar zwemmen en vlinders kijken samen gaan is Lac de Genin, gelegen op een drie kwartier rijden van Hauteville-Lompnes. Dambordje, grote parelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, keizersmantel, verschillende soorten erebia’s (helaas niet te determineren), landkaartje, citroenvlinder, bruin zandoogje en een fraaie witbandzandoog wist ik hier vast te leggen. De Spaanse vlag was me te snel af, evenals een paar parelmoervlinders van klein formaat die ik niet kon determineren.

Eindbeoordeling

Eerlijk is eerlijk: de omgeving van Hauteville-Lompnes vond ik niet de meest inspirerende omgeving om dagvlinders te kijken. Ik moest veel moeite doen om wat soorten bij elkaar te sprokkelen. Nu was ik er tamelijk laat in de zomer, na half augustus, dat kan meespelen. Wie een beetje moeite doet, zal bovengenoemde soorten echter tegenkomen.

Wat vogels betreft vond ik een paar waarnemingen best bijzonder. De grauwe klauwier bijvoorbeeld, en de matkop en goudvink. De kleine bonte specht die ik vlak buiten de camping zag, verraste me ook. En dat in augustus! Ik vermoed dat je in het voorjaar in deze omgeving verstelt staat van de vele zangvogels die in deze omgeving broeden.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)