Vogelreis naar Walcheren

Wat mij betreft staat een bezoek aan Walcheren tijdens de najaarstrek met een dikke zwarte pen in de agenda genoteerd van elke vogelaar. Op het uiterste puntje van dit Zeeuwse eiland ligt Westkapelle en laat dit dorpje nu net de faam genieten van één van de beste locaties in Nederland om de zeevogeltrek te volgen. Maar er is meer. Elk jaar strijken er in (de omgeving van) het dorp zeldzame zangvogels neer. Niet zelden op de begraafplaats rond de vuurtoren. De opzet van deze vogelreis is heel eenvoudig: die stel je zelf samen. Je boekt een natuurhuisje op Walcheren, liefst in Westkapelle zelf natuurlijk, en je trekt er lekker op uit.

Vogelreis naar Walcheren


vogelreis naar walcheren
Fotograaf: Sjaak Huijer
vogelreis naar walcheren
vogelreis naar walcheren

Westkapelle

Het dorp Westkapelle ligt het verst van alle Zeeuwse dorpen de Noordzee in, ja, zelfs van alle dorpen in Nederland. Vanaf het huisje op de zeedijk kijk je kilometers ver de zee op en kan je met een goede telescoop geen zeevogel je ontgaan. Hoewel, hoge golven en harde wind maken je het kijken wel eens moeilijk, maar dat hoort er helemaal bij aan de Zeeuwse kust.

Tips

Wat zijn de beste plekken om (zee)vogels te kijken bij Westkapelle? Je leest dat in mijn artikel over vogels kijken bij Westkapelle, maar hier een korte samenvatting:

 • Vanaf de zeedijk speur je de Noordzee af naar duikers, jagers, jan-van-genten, koeten en bijzondere meeuwensoorten. Vaart een zeeschip voorbij, kijk dan of er bijzondere vogels meevliegen in het kielzog.
 • Vlak voor het talud dobbert vaak een zeekoet, alk of roodkeelduiker op het water.
 • Op het talud verzamelen zich grote groepen meeuwen, met soms een bijzondere soort. Op het talud kun je ook steltlopers zien en soms een strandleeuwerik of sneeuwgors.
 • Het Noordervroon ligt aan de binnenkant van de zeedijk, dit is ook een vermaard natuurgebied.
 • De begraafplaats bij de vuurtoren voor bijzondere zangvogels.
 • En tot slot de Westkapelse Kreek waar ook regelmatig bijzondere soorten opduiken.

Zeven redenen om vogels te kijken in Westkapelle

 1. Je kunt hier de hele dag langs over de zeedijk wandelen en elk uur iets anders zien.
 2. Tis er lekker guur in het najaar, alle stress waait er vanzelf uit je lijf.
 3. Strandpaviljoen De Westkaap aan de buitenzijde van de zeedijk.
 4. De ivoormeeuwen die langs trekken, evenals jagers, koeten, duikers, jan-van-genten, sterns, alken en veel meer.
 5. Het gedruis der wateren.
 6. Altijd andere vogelaars om iets aan te vragen in de buurt.
 7. Meeuwen leren herkennen, tenzij je larafoob bent.

Beste tijd

De beste tijd van het jaar om vogels te kijken bij Westkapelle is de periode september tot en met half november, tijdens de najaarstrek dus.

Hou ook rekening met de windrichting. Wind uit west en noordwest is het best. De dagen na een stevige west-noordwester storm ook. Zuidwesten en zuidenwind levert meestal niet veel op, en oostenwind kan juist verrassende waarnemingen opleveren.

Natuurhuisje boeken

Een vogelreis naar Walcheren stel je heel eenvoudig zelf samen. Boek een natuurhuisje en je waant je in een heel andere wereld.

Onder leiding van een vogelgids

En wil je bij Westkapelle en in de omgeving vogels kijken onder leiding van een vogelgids, neem dan gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.