Vogelreis naar Schouwen-Duiveland

Ben je, zoals ik, opgegroeid langs de kust, dan zullen de strook langs de Noordzee, de Waddenzee en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta je vast aantrekken. Snuif ik de zilte zeelucht op, dan waan ik me thuis, en dat is zelfs in het buitenland het geval. De baai van de Somme in Frankrijk is ook zo’n regio die mij zeer kan bekoren. Ga ik vogels kijken, dan ben ik vaak op de Zeeuwse eilanden te vinden en nog het allermeest op Schouwen-Duiveland. Op dat eiland vind je vermaarde natuurgebieden waar ik haast elke maand wel te vinden. Een vogelreis naar Schouwen-Duiveland boeken is zo lastig niet. Gewoon een natuurhuisje reserveren en afreizen!

Vogelreis

Vogelreis naar Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland wordt in zijn geheel omringd door prachtige natuur: Oosterschelde, Grevelingenmeer en Noordzee laten hun golven tegen het eiland uitrollen. En dat betekent dat de natuur gestempeld wordt door het zilte nat. Buitendijks vind je uitgestrekte zandplaten waar duizenden steltlopers foerageren en waar in de winter allerlei zeevogels te vinden zijn. Binnendijks vind je karrenvelden en andere drassige gebieden waar je vogels als sterns, lepelaars en steltlopers kunt zien. De Prunje is een vermaard natuurgebied, maar ga in de winter eens naar de Brouwersdam om zeevogels te kijken. Of bezoek in het late voorjaar de Klein Beijerenpolder voor de kolonie visdieven en dwergsterns. Wadvogels kijken doe je bij laag water op de Grevelingendam.

Grote Jager bij Zierikzee (Fotograaf Sjaak Huijer)
Grote Jager bij Zierikzee
(fotograaf: Sjaak Huijer)
rosse grutto vliegend grevelingendam sjaak huijer
Rosse grutto’s op de Grevelingendam (fotograaf: Sjaak Huijer)
vogelwandeling op de brouwersdam
Bontbekplevier op de Brouwersdam

Aanbevolen

Bakkerij Sonnemans
Restaurant Het Oliegeultje
Brasserie Maritime

Vogelexcursie op Schouwen-Duiveland

De natuurgebieden op Schouwen-Duiveland ken ik op mijn duimpje. Ik geef er regelmatig vogelexcursies. Ben je op zoek naar een vogelgids, neem gerust contact met me op.

Schouwen-Duiveland vormt ook een uitstekende springplank naar andere eilanden. Via de Neeltje Jans kom je op Noord-Beveland waar je ook heerlijke wandel- en fietstochten kunt maken. Westkapelle op Walcheren is in het najaar één van de beste plaatsen om de zeevogeltrek te zien. En steek je de Brouwersdam over, dan ben je in mum van tijd in de Kwade Hoek, een geweldig buitendijk duin- en kweldergebied waar je heerlijk kunt wandelen. En na afloop van lokale specialiteiten genieten? Dat kan haast overal, want op Schouwen-Duiveland is een goed restaurant zelden ver weg.