Vogelreis naar Ouddorp

De omgeving van Ouddorp is voor veel vogelaars een regelrecht walhalla. Er liggen tal van vermaarde natuurgebieden in de buurt waar je heerlijke vogelwandelingen kunt maken. Ik denk aan de Slikken van Flakkee, een zilt krekengebied op de oever van het Grevelingenmeer. En wat te denken van de Kwade Hoek, een ongerept duingebied waar de Noordzee vrij spel heeft. De duinen rond Ouddorp zelf zijn trouwens ook bovengemiddeld mooi. En dan denk ik natuurlijk ook aan de Brouwersdam, waar ik haast elke maand wel te vinden ben, en in najaar en winter vaak nog veel vaker. Een natuurhuisje boeken in of bij Ouddorp is dus zo gek nog niet.

Vogelreis

Vogelreis naar Ouddorp

Veel mensen hebben Ouddorp al ontdekt als een ideale vakantiebestemming in eigen land. Onder vogelaars genieten met name de Brouwersdam en de Kwade Hoek een mythische status. In najaar en winter kun je hier heel bijzondere vogels zien. Op het water voor de Brouwersdam overwinteren tal van zeevogels. En in de Kwade Hoek vliegen elk najaar en winter groepjes sneeuwgorzen, strandleeuweriken en ijsgorzen rond. Naast natuurlijk de talloze wadvogels die er dan ook te zien, trouwens, die zie je er het hele jaar rond.

vogelwandeling op de brouwersdam
Bontbekplevier
IJseend
Liggend voor de steltlopers

Ouddorp is ook een ideale uitvalsbasis om de andere natuurgebieden op Goeree-Overflakkee te bezoeken, of om de oversteek te wagen naar de Zeeuwse eilanden ten zuiden van de Brouwersdam. Tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede liggen de natuurgebieden als de kralen van een ketting naast elkaar. De Neeltje Jans laat zich ook graag verkennen. En dan is de stap naar de Inlaag Keihoogte bij Wissenkerke of zelfs het zeetrekstation van Westkapelle ook zo groot niet meer.

Mijn tips

Vishandel Habraken
Hotel-Restaurant De Gouden Leeuw in Goedereede
Bakkerij Sonnemans

Denk verder aan:

  1. Het meenemen van je verrekijker en telescoop.
  2. Een beschermhoes die telescoop of camera beschermt tegen de fijne zoutwaterdruppels. Echt geen overbodige luxe op de Brouwersdam!
  3. Het vooraf maken van een mooie vogeltrip over de eilanden. Een goede voorbereiding is het halve ‘werk’.
  4. Het bezoeken van de historische stadjes in de omgeving: Goedereede, Zierikzee, Veere en Middelburg zijn nooit ver weg.
  5. Het vermijden van de drukte op de Brouwersdam. Zeker tijdens de schoolvakanties kan het erg druk zijn op de dam. Je kunt de dam dan het beste in de vroege uurtjes bezoeken.
middelste zaagbek brouwersdam sjaak huijer
Middelste zaagbek op de Brouwerdam (fotograaf: Sjaak Huijer)