Vogelreis naar IJmuiden

Onder vogelaars staat IJmuiden bekend vanwege de Zuidpier. Deze pier steekt een paar kilometer ver de Noordzee in en gedurende een groot deel van het jaar is dit één van dé hotspots langs de Nederlandse kust om zeevogels te kijken. Ik neem me elk jaar voor om in het najaar één of twee keer naar IJmuiden te gaan voor een strandwandeling en vogeltocht over de pier. Maar vergis je niet: ook tijdens de voorjaarstrek kun je de mooiste waarnemingen doen langs de Zuidpier. En ondertussen waait alle stress uit je lijf. Alle reden om eens een vogelreis naar IJmuiden te boeken. En in dit artikel ontdek je dat dat niet zo heel lastig is.

Vogelvakantie

Vogelreis naar IJmuiden

Een vogelreis naar IJmuiden is niet heel lastig om samen te stellen. Het enige dat je hoef te doen is een natuurhuisje bij IJmuiden te boeken. Vrijwel overal zit je heel dicht bij de natuur en soms verblijf je er zelfs middenin! Het strand is heel dichtbij, de Zuidpier ook, maar vlak ook het duingebied niet uit!

vogelreis boeken naar ijmuiden
Drieteenstrandloper
zuidpier bij ijmuiden
Zeekoet
jako van gorsel zuidpier ijmuiden
Op de Zuidpier

De Kennemerduinen lenen zich uitstekend voor uitgebreide wandel- en fietstochten. En wat ook zo prettig is: op het strand vind je altijd wel een leuke strandtent waar je kunt genieten van al het lekkers dat je aan de kust kunt eten. En wil je een keer een andere pier bezoeken, dan steek je het Noordzeekanaal over en breng je een bezoek aan de Noordpier.

Mijn persoonlijke tips

Het bezoeken waard:
Boulangerie Oscar
Zilt aan Zee
Visrestaurant De Meerplaats

Denk ook aan:

  1. Het meenemen van je verrekijker en telescoop.
  2. Een beschermhoes die telescoop of camera beschermt tegen de fijne zoutwaterdruppels. Echt geen overbodige luxe op de pier!
  3. Het raadplegen van het weer (vanaf windkracht 5 of 6 gaat de pier dicht).
  4. De rust die de vogels nodig hebben, dus jaag de vogels op het strand niet onnodig op.
  5. Warme en waterdichte kleding want het kan lekker guur zijn op de pier.
vogelreis naar ijmuiden