Vogelpaadje bij Oud-Alblas

Zomaar een vogelpaadje bij Oud Alblas. Ruim twee kilometer onverhard wandelpad dat langs de weilanden van de Alblasserwaard voert. Aan weerszijden begroeid met elzen, knotwilgen en wilgenstruiken. Grote zilverreigers foerageren op het land en in de sloten. Spreeuwen verzamelen zich in de bomen en zoeken naar emelten in het grasland. En trekken op hun beurt sperwers aan. Eten en gegeten worden is ook hier de onvermijdelijke regel. Wat ik het leuke vind aan dit paadje is dat je je helemaal alleen waant in de weilanden. Door de bomen aan weerszijden loop je redelijk beschut dus de vogels komen redelijk dichtbij.

De Tiendwegwetering loopt van de N481 naar Kooiwijk en loopt van oost naar west, en andersom. Wandel je in de ochtend, start dan op de N481, de zon staat in je rug. In de middag kun je beter bij de Kooiwijkse Molen beginnen. Zo profiteer je van het mooiste licht. Eén nadeel: het wandelpad voert je van A naar B, maar hoe kom je weer terug waar je begonnen was? Het meest simpel is: aan het eind van het pad omdraaien en opnieuw beginnen met lopen. Dat is geen straf, maar de verrassing is er dan wel een beetje van af.

De Tienwegwetering is niet begaanbaar voor fietsers en mountainbikers. Elke honderd meter moet je een hekje door of over.

Heeft het niet veel geregend, dan stelt het pad geen al te hoge eisen aan je schoeisel. Tref je net een natte periode, vergeet dan niet waterdicht schoeisel om de voeten te bevestigen.

De Alblasserwaard is een heerlijke regio om te wandelen en te fietsen. Dit vogelpaadje is een van de vele onverharde wandelpaden in de waard. Wil je een dagtocht uitstippelen, voeg dan de wandelpaden door het nabij gelegen natuurgebied de Donkse Laagten toe aan je route. Afhankelijk van het jaargetij ben je dan helemaal verzekerd van bijzondere vogels als de grutto, purperreiger, zomertaling, rietgors, kleine karekiet, regenwulp en grote zilverreiger.

Vogelgebieden in de buurt

Zou je de N481 vervolgen naar de brug over het Grote- of Achterwaterschap, dan kun je bij de Zijdeweg parkeren. Hier begint een prachtige wandelroute door natuurgebied de Donkse Laagten. Beslist een aanrader!

Vogelgebieden in en rond Alblasserdam en Kinderdijk.

Vogelgebieden in de rest van de Alblasserwaard.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)