Vogelpaadje bij Oud-Alblas

Zomaar een vogelpaadje bij Oud Alblas. Ruim twee kilometer onverhard wandelpad dat langs de weilanden van de Alblasserwaard voert. Aan weerszijden begroeid met elzen, knotwilgen en wilgenstruiken. Grote zilverreigers foerageren op het land en in de sloten. Spreeuwen verzamelen zich in de bomen en zoeken naar emelten in het grasland. En trekken op hun beurt sperwers aan. Eten en gegeten worden is ook hier de onvermijdelijke regel. Wat ik het leuke vind aan dit paadje is dat je je helemaal alleen waant in de weilanden. Door de bomen aan weerszijden loop je redelijk beschut dus de vogels komen redelijk dichtbij.

De Tiendwegwetering loopt van de N481 naar Kooiwijk en loopt van oost naar west, en andersom. Wandel je in de ochtend, start dan op de N481, de zon staat in je rug. In de middag kun je beter bij de Kooiwijkse Molen beginnen. Zo profiteer je van het mooiste licht. Eén nadeel: het wandelpad voert je van A naar B, maar hoe kom je weer terug waar je begonnen was? Het meest simpel is: aan het eind van het pad omdraaien en opnieuw beginnen met lopen. Dat is geen straf, maar de verrassing is er dan wel een beetje van af.

De Tienwegwetering is niet begaanbaar voor fietsers en mountainbikers. Elke honderd meter moet je een hekje door of over.

Heeft het niet veel geregend, dan stelt het pad geen al te hoge eisen aan je schoeisel. Tref je net een natte periode, vergeet dan niet waterdicht schoeisel om de voeten te bevestigen.

De Alblasserwaard is een heerlijke regio om te wandelen en te fietsen. Dit vogelpaadje is een van de vele onverharde wandelpaden in de waard. Wil je een dagtocht uitstippelen, voeg dan de wandelpaden door het nabij gelegen natuurgebied de Donkse Laagten toe aan je route. Afhankelijk van het jaargetij ben je dan helemaal verzekerd van bijzondere vogels als de grutto, purperreiger, zomertaling, rietgors, kleine karekiet, regenwulp en grote zilverreiger.

Vogelgebieden in de buurt

Zou je de N481 vervolgen naar de brug over het Grote- of Achterwaterschap, dan kun je bij de Zijdeweg parkeren. Hier begint een prachtige wandelroute door natuurgebied de Donkse Laagten. Beslist een aanrader!

Bekijk mijn overzicht van vogelgebieden in en rond Alblasserdam en Kinderdijk.

jako van gorsel met verrekijker

Vakantiehuisjes in de Alblasserwaard

De Alblasserwaard is een mooie regio om te wandelen en te fietsen. Je bent hier natuurlijk ook in de buurt van Kinderdijk met zijn wereldberoemde molengebied waar je trouwens ook heel goed vogels kunt kijken, hoewel veel vogels zich daar slechts op grote afstand laten zien. Zoek je een vakantieverblijf in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje eens. Je verblijft vaak op heel rustige plaatsen, soms zelfs midden in de natuur!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!