Vogelkijktip: de hut aan de Westerplas Schiermonnikoog

 

Het regende toen we op de tandem het heerlijke Schiermonnikoog verkenden. En dat betekende: een uurtje schuilen. En wat is dan een betere plek dan de vogelkijkhut aan de Westerplas? Eigenlijk een wat merkwaardige hut. Héél open met kijkgaten als ramen zo groot. Eigenlijk is dat nog te klein. Het is een ronde kuip met een dak erop. En de ruimte tussen rand en dak is helemaal open. Je zou zeggen: daar blijven de vogels wel uit de buurt.

Maar niets is minder waar! De vogels zitten tot onder de hut! En hoewel mijn kinderen niet de meest drukke zijn, hebben ook zij het na een kwartiertje wel gezien. Maar ook hun verblijf werd dus langer dan een uur! Ik verzeker je: dan is er lawaai in de hut. En ook dat deerde eenden als slobeend, wintertaling en pijlstaart in zijn geheel niet. Of toch, één keer. Toen er een blok hout omviel. Van geknal moeten eenden niets hebben. Toen dreef alles opeens richting het diepe, verder weg. Om na een paar minuten weer terug te keren.

Wat zie je nog meer vanuit de hut? Rotganzen die zich in het zoetwatermeer komen wassen. Dodaars en fuut. Veel aalscholvers. Tafeleend en soms een wilde zwaan. Bergeend en een enkele keer een waterral. Sperwer en havik vliegen over en rond de plas op jacht naar zangvogels als staartmees, roodborst en koperwiek. Toen ik er was vloog een groepje tureluurs laag over het water op zoek naar een slikrandje.

Met de boot over naar Schiermonnikoog dus. Huur een fiets of tandem en toer het eiland over. Het hele jaar door een aanrader. De wintertaling hieronder zat werkelijk pal onder de hut. En hoewel mijn hoofd boven hem hing, bleef hij rustig zitten. Nooit eerder zo’n relaxte wintertaling gezien.

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse van goedkoop naar allerduurst):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!