Vogelkijktip: de hut aan de Westerplas Schiermonnikoog

 

Het regende toen we op de tandem het heerlijke Schiermonnikoog verkenden. En dat betekende: een uurtje schuilen. En wat is dan een betere plek dan de vogelkijkhut aan de Westerplas? Eigenlijk een wat merkwaardige hut. Héél open met kijkgaten als ramen zo groot. Eigenlijk is dat nog te klein. Het is een ronde kuip met een dak erop. En de ruimte tussen rand en dak is helemaal open. Je zou zeggen: daar blijven de vogels wel uit de buurt.

Maar niets is minder waar! De vogels zitten tot onder de hut! En hoewel mijn kinderen niet de meest drukke zijn, hebben ook zij het na een kwartiertje wel gezien. Maar ook hun verblijf werd dus langer dan een uur! Ik verzeker je: dan is er lawaai in de hut. En ook dat deerde eenden als slobeend, wintertaling en pijlstaart in zijn geheel niet. Of toch, één keer. Toen er een blok hout omviel. Van geknal moeten eenden niets hebben. Toen dreef alles opeens richting het diepe, verder weg. Om na een paar minuten weer terug te keren.

Wat zie je nog meer vanuit de hut? Rotganzen die zich in het zoetwatermeer komen wassen. Dodaars en fuut. Veel aalscholvers. Tafeleend en soms een wilde zwaan. Bergeend en een enkele keer een waterral. Sperwer en havik vliegen over en rond de plas op jacht naar zangvogels als staartmees, roodborst en koperwiek. Toen ik er was vloog een groepje tureluurs laag over het water op zoek naar een slikrandje.

Met de boot over naar Schiermonnikoog dus. Huur een fiets of tandem en toer het eiland over. Het hele jaar door een aanrader. De wintertaling hieronder zat werkelijk pal onder de hut. En hoewel mijn hoofd boven hem hing, bleef hij rustig zitten. Nooit eerder zo’n relaxte wintertaling gezien.

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse van goedkoop naar allerduurst):