Vogelkijktip: de Brabantse Biesbosch

Vanmorgen bezocht ik de Brabantse Biesbosch. Met als eerste doel de grutto’s die weer met honderden tegelijk zijn neergestreken in de Noordwaard. En als goede tweede doel de ransuilen die mijn dorpsgenoot Leo Tukker eerder deze week wist te fotograferen. En als derde doel? Alle vogels te filmen die zich voor mijn camera lieten zien.

Alle doelen zijn gerealiseerd. En alleen al daaruit kun je afleiden dat er in de Brabantse Biesbosch nu veel te beleven valt voor vogelaars. De veldleeuweriken zijn actief. De zeearenden vliegen rond. Ik wist een juveniel te filmen in het gras. De ransuilen schuilen inderdaad in het Boomgat. Ik leg je hieronder uit waar je ze kunt vinden, want dat valt nog niet mee. De ijsvogels zijn druk aan het baltsen. Een filmpje van een vrouwtje ijsvogel kun je hieronder bekijken. De veldleeuweriken laten zich vanaf de weg goed bekijken en beluisteren. Als je die hoort, is de lente echt begonnen. Dan nog de befaamde nonnetjes. Ik filmde het mannetje zoals nooit te voren en anders dan de vorige keren niet gekanteld. De hazen trokken zich ondertussen niets aan van de enorme zeearend die op een paar meter van hen was neergestreken. Putters zwermden in het rond, evenals de kieviten in de Noordwaard. En de grutto’s? Toen ik uit de auto stapte, begonnen ze plots ook te zwermen en streken ze een eind verderop neer. Niet meer te filmen, helaas. Het is mooi in de Biesbosch. Ik raad een bezoek ten zeerste aan, en begin in het vroege ochtendlicht. Dat is daar indrukwekkend mooi.

De ransuilen in de Brabantse Biesbosch

O ja, de ransuilen. Die kun je vanaf de brug over het Boomgat zien. Dat is de eerste brug komende vanaf de Boomgatweg uit de richting van het Gat van Lijnoorden. Met je rug naar de Boomgatweg kijk je naar links. Twee magere boompjes staan er in het riet. Daarnaast een vlier. En in die vlier zitten de ransuilen. Ik dacht twee stuks, maar als ik mijn filmpje mag geloven waren het er drie. Een behoorlijke afstand eerlijk gezegd, maar met een behoorlijke telelens aardig in beeld te brengen.

Dan nu het filmpje van het vrouwtje ijsvogel:

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!