noordwaard brabantse biesbosch vogels kijken

Vogelkijktip: de Brabantse Biesbosch

Vanmorgen bezocht ik de Brabantse Biesbosch. Met als eerste doel de grutto’s die weer met honderden tegelijk zijn neergestreken in de Noordwaard. En als goede tweede doel de ransuilen die mijn dorpsgenoot Leo Tukker eerder deze week wist te fotograferen. En als derde doel? Alle vogels te filmen die zich voor mijn camera lieten zien.

Alle doelen zijn gerealiseerd. En alleen al daaruit kun je afleiden dat er in de Brabantse Biesbosch nu veel te beleven valt voor vogelaars. De veldleeuweriken zijn actief. De zeearenden vliegen rond. Ik wist een juveniel te filmen in het gras. De ransuilen schuilen inderdaad in het Boomgat. Ik leg je hieronder uit waar je ze kunt vinden, want dat valt nog niet mee. De ijsvogels zijn druk aan het baltsen. Een filmpje van een vrouwtje ijsvogel kun je hieronder bekijken. De veldleeuweriken laten zich vanaf de weg goed bekijken en beluisteren. Als je die hoort, is de lente echt begonnen. Dan nog de befaamde nonnetjes. Ik filmde het mannetje zoals nooit te voren en anders dan de vorige keren niet gekanteld. De hazen trokken zich ondertussen niets aan van de enorme zeearend die op een paar meter van hen was neergestreken. Putters zwermden in het rond, evenals de kieviten in de Noordwaard. En de grutto’s? Toen ik uit de auto stapte, begonnen ze plots ook te zwermen en streken ze een eind verderop neer. Niet meer te filmen, helaas. Het is mooi in de Biesbosch. Ik raad een bezoek ten zeerste aan, en begin in het vroege ochtendlicht. Dat is daar indrukwekkend mooi.

De ransuilen in de Brabantse Biesbosch

O ja, de ransuilen. Die kun je vanaf de brug over het Boomgat zien. Dat is de eerste brug komende vanaf de Boomgatweg uit de richting van het Gat van Lijnoorden. Met je rug naar de Boomgatweg kijk je naar links. Twee magere boompjes staan er in het riet. Daarnaast een vlier. En in die vlier zitten de ransuilen. Ik dacht twee stuks, maar als ik mijn filmpje mag geloven waren het er drie. Een behoorlijke afstand eerlijk gezegd, maar met een behoorlijke telelens aardig in beeld te brengen.

Dan nu het filmpje van het vrouwtje ijsvogel:

De beste verrekijkers voor kinderen:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Bushnell Powerview 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

    Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

    Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

    Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

    Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

    Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.