tureluurs bergsediepsluis sjaak huijer hoog water

Vogelkijktip: de Bergsediepsluis op de Oesterdam

De Bergsediepsluis op de Oesterdam is niet de meest spectaculaire locatie om vogels te kijken. Voor de sluis, op het zoute, jagen aalscholvers, middelste zaagbekken, brilduikers, dodaarzen en futen. Een heel enkele keer overwintert er een groepje kuifduikers of geoorde futen. Voor de laatste moet je de komende paar maanden op het Zoommeer zijn, rond Deurloo’s Kaaitje. Daar overwinteren grote groepen geoorde futen en als ze straks in zomerkleed zijn gaan ze daar fanatiek baltsen.

Aan de andere kant van de Bergsediepsluis, in het zoete deel, kun je vaak wat steltlopers meepikken. De sluis oversteken en vanaf de dam met de telescoop kijken. In de zomer maak er bovendien kans op lepelaar en kleine zilverreiger. Wandel dan ook de zuidelijke pier op. Hier kunnen geen auto’s komen, lekker rustig dus. Op het slik zie je in de verte de netten van de weervisserij. Daar wordt van alles in gevangen en in de zomermaanden het liefst de anjovis waar Bergen op Zoom om bekend staat. Een heerlijk visje, maar wel een beetje klein.

Ooit kocht ik mijn eerste camera en met dat ding toog ik naar de Bergsediepsluis. Het was hoog water en ik filmde er toen een groep tureluurs die op eb stonden te wachten. Afgelopen vrijdag was ik er weer, nu met Sjaak, en wat filmde ik op exact dezelfde plek? Jazeker, weer een groep tureluur die op eb stonden te wachten. Sjaak fotografeerde ze en maakte voor de grap ook één gekantelde foto. Of je het mooi vindt, laat ik aan jou over.

crossbill guide waddengebied beste natuurreisgidsen

Ook over de tureluurs nog iets. Zondag luisterde ik naar Vroege Vogels waarin de Dirk Hilbers werd geïnterviewd over zijn nieuwe natuurgids Wadden. Hij vertelde dat het opjagen van twee graspiepers zo erg nog niet is. Maar dat het opjagen van rustende steltlopers (in het programma wulpen) al wat ernstiger is. Je zou denken: opvliegende steltlopers, die strijken een eindje verderop wel weer neer. Maar nee, dat eindje vliegen kost ze energie. En die energie hebben ze nu net nodig om de winter te overleven. Of, en dat geldt voor soorten als de bonte strandloper en rosse grutto, om de terugreis te maken naar het hoge noorden. Wij zondigden helaas ook tegen die regel. Plots zagen de tureluurs ons en vlogen ze op. Inderdaad, om een paar meter verderop neer te strijken. Maar een klein groepje vloog naar de overkant. Een paar honderd meter vliegen. Hopelijk niet met dodelijke slachtoffers tot gevolg… Ondertussen maakte Sjaak ook nog een paar foto’s van de kokmeeuwen op de aanlegsteiger van een of andere sportvissersboot.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)