Vogelkalender: vogels van maand tot maand plus de gebieden
Deze week plaatste ik filmpje nr. 1.375. Dat is een aardig aantal, al zeg ik het zelf. Het resultaat van vrijwel elk weekend vogels kijken met als doel minimaal zeven opnamen te maken. Want ik nam me ooit voor elke dag een filmpje te plaatsen. Tot nu toe ging het aardig, hoewel de productie juist deze week hapert. De weersomstandigheden werken niet mee, drukte en zo nog een paar praktische redenen. En de filmpjes die ik vorige week vrijdag maakte zijn zo triviaal dat ik aarzel om ze te plaatsen.

Vogelkalender. Vogels van maand tot maand

De afgelopen weken heb ik me daarom eens aangezet tot het maken van een vogelkalender. Vogels van maand tot maand in het westen van Nederland. Elke maand een aantal vogels die karakteristiek zijn voor de tijd van het jaar. Tijdens het monteren liet ik iemand meekijken en die lette specifiek op het licht. De vogelkalender begint met weinig licht in de wintermaanden, maar naarmate het voorjaar vordert neemt de hoeveel licht toe, viel haar op. Bij vrijwel elke vogelsoort heb ik de naam en het natuurgebied vermeld. Mocht je de vogel niet herkennen, dan weet je nu de naam. En wil je hem ook eens in het echt bewonderen, dan weet je waar je hem kunt opzoeken. Maar ik heb het hier al vaker geschreven: alle vogels hebben vleugels, dus het is nooit zeker of hij er ook daadwerkelijk zit. Dat is dan ook meteen het mooie van vogels kijken. Het zijn wilde vogels en vrijwel altijd een aangename verrassing als je ze ziet of hoort.

Maar goed, nu dan de vogelkalender. Ik hoop dat je hem leuk vindt:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Beschrijft alle 900 vogelsoorten die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Sommigen vinden het meer een naslagwerk. Hoe dan ook, deze gids moet je echt in je boekenkast hebben staan! Zéér indrukwekkend en dus van grote klasse.

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. 

Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.