veldleeuweriken in de biesbosch

Vogelfeest in de Biesbosch

Het was vanmorgen on-Nederlands mooi in de Biesbosch bij Werkendam! De zon was nog maar net op en de veldleeuweriken waren al heel actief. Ze hupten wat rond in het gras, vlogen achter elkaar aan, zongen op de grond, een paar meter erboven of zelfs héél hoog erboven. Hoe later op de dag, hoe hoger ze gaan, al helemaal op zonnige dagen. Waarom ‘on-Nederlands’ mooi? Dat heeft een droeve reden: op het platteland kom je zelden nog een veldleeuwerik tegen. De intensieve landbouw en andere planologische ellende hebben de veldleeuwerik naar de rand van de afgrond geduwd. De grafiek in de Vogelatlas van Nederland spreekt boekdelen. Op de graslanden in de Biesbosch kun je de veldleeuwerik gelukkig nog wel in koor horen zingen.

De komende weken zal het gezang nog wel aanhouden. Wij reden vanmorgen rond op de wegen rond het Gat van Lijnoorden. Daarboven liggen drassige graslanden en daar wemelt het werkelijk van de veldleeuweriken. Rij er met de auto zachtjes doorheen en stop af en toe. Blijf wachten tot een veldleeuwerik voor de auto in het gras ploft. Zelf zit ik vaak véél te lang naar mijn zin in de auto. En met mij veel vogelaars, denk ik, want ik kom er elk half uur weer dezelfde vogelaars in hun auto’s tegen. Eigenlijk wel zonde hoor. Vanuit de auto is de natuurbeleving een stuk minder intens. Maar voordeel van die vermaledijde heilige koe is dat de vogels langer blijven zitten.

Wandeltocht door de weilanden

Wandelen kan natuurlijk ook. Dan heb ik nog wel een aardige wandelroute voor je. Je parkeert je auto bij het Gat van Lijnoorden voor de ingang van het wandelpad naar de vogelkijkhut (de Noorderklipweg, Werkendam). Je wandelt over de Galeiweg. Voor het moerasbos linksaf over het onverharde pad langs de weilanden. Brug over naar rechts, en over de Boomgatweg naar de ‘dubbele brug’. Speur vanaf de dubbele brug naar de ijsvogel. Wandel even naar het einde van de Witboomkil (na de brug linksaf). Daar bevindt zich een mooi uitkijkpunt waar je een aardige kans maakt op de zeearend. Terug de dubbele brug over en linksaf de Boomgatweg vervolgen. Na een paar honderd meter sla je rechtsaf het onverharde pad door de weilanden in. Aan het einde van het onverharde pad linksaf. De fietsbrug over en dan via Kroonweg en Galeiweg weer terug naar je auto.

Fietsen kan natuurlijk ook prima door de Biesbosch. Dan is je actieradius een stuk groter en zie je nog véél meer.

Met recht een vogelfeest

In mijn vlog laat ik je ook mijn waarnemingen zien van de ijsvogel, het nonnetje, de dodaars in zomerkleed en natuurlijk een paar korte fragmenten van die prachtige grutto’s die weer in grote getale in de Noordwaard zijn neergestreken. Over de grutto’s ga ik natuurlijk nog een uitgebreidere vlog maken, dat snap je. Massa’s veldleeuweriken, nog meer grutto’s, de ijsvogel, het nonnetje en veel meer. Het is met recht een vogelfeest daar in de Biesbosch. Gaat erheen als je in de gelegenheid bent!

P.S. Vandaag vier ik ook een bescheiden feestje vanwege een jubileum. Mijn vlog van vandaag is mijn honderdste! Op naar de volgende reeks!