Vogelexcursie op Sint-Philipsland

Het kleine Zeeuwse eiland Sint-Philipsland wordt geheel omringd door de Oosterschelde en haar uitlopers. Dat betekent dat je hier de zilte invloeden overal proeft. Een vogelexcursie op Sint-Philipsland betekent dan ook dat je vooral zult kennis maken met wadvogels. In dit artikel geef ik je een kant-en-klare opzet voor een vogeltocht over Sint-Philipsland en vogelgebieden in de buurt. Wil je meer lezen over het natuurgebied, klik dan op Lees meer.

Start: Het Stinkgat

Natuurgebied Het Stinkgat ligt nog net op het eiland Tholen. Maar sta je achter het vogelkijkscherm, dan zie je over de dijk de molen en watertoren van Sint-Philipsland. Een bezoek aan het Stinkgat mag tijdens deze vogeltocht niet ontbreken. In de restanten van deze oude kreek zie je in elk jaargetij veel steltlopers, eenden en ganzen. Ook roofvogels als buizerd, bruine en blauwe kiekendief en slechtvalk jagen hier. En voor een eerste kennismaking met het wad wandel je even door naar de zeedijk. Hier zie je de uitgestrekte kwelders van de Krabbenkreek. Wie weet zie je hier een smelleken jagen… Lees meer.

Tussenstop: de Rammegors

Rij je na je bezoek aan het Stinkgat in de richting van Sint-Philipsland, dan passeer je aan je rechterhand de Rammegors. Dit natuurgebied is onlangs weer in verbinding gesteld met de Oosterschelde en het is volop in ontwikkeling. De zeearend jaag hier wel eens. En in de zomer grote groepen lepelaars. Lees meer.

Tussenstop: de Veerhaven van Sint-Philipsland

De Veerhaven op Sint-Philipsland is één van mijn favoriete locaties als ik in de buurt ben. Zeker wanneer het net hoog water is geweest. Een uur na half water, dan moet je er zijn. Dan vallen de eerste slikranden vrij en die trekken steltlopers aan. Parkeer je auto zodanig dat je uitzicht hebt over de uitgestrekte kwelders richting het noorden. In en voor de veerhaven zelf kijk je natuurlijk naar zeevogels als dodaars, brilduiker en middelste zaagbek. Rij over de noordkust van het eiland terug en stop op de dijk waar het kan. Het Slaak is een prachtige uitloper van de Oosterschelde waar het wemelt van de wadvogels. Lees meer.

Mag niet ontbreken: de Philipsdam

De Philipsdam beschouw ik als één van de belangrijkste vogelboulevards van Zeeland. Vanaf de parallelweg heb je vrij uitzicht over de moerassige oevers van de Krammer. Hier zit het meestal tjokvol met vogels. Maar ook op de rest van de Philipsdam heb je goede vogelplekken. Lees meer.

Afsluiting: de Grevelingendam

De Grevelingendam leent zich voor een heerlijke wandeling over het slik. Neem dus je laarzen mee! Maar de beste tijd om de Grevelingendam te bezoeken, vind ik een uur voor tot een uur na hoog water. Dan zitten de vele wadvogels dichtbij de dam en laten ze zich goed bekijken. Vergeet ook het deel van de Grevelingendam niet dat uitkijkt over het Krammer. Hier kun je verrassende waarnemingen doen. Lees meer.

Zoek je een vogelgids?

Regelmatig geef ik aan vogelaars of mensen die graag willen leren vogels kijken een vogelexcursie op Sint-Philipsland en omstreken. Waarbij ook uitstapjes gemaakt kunnen worden naar de andere eilanden. Mocht je interesse hebben, stuur je me dan een berichtje via het formulier onder Over mij.