IJseend (Fotograaf Sjaak Huijer)

Vogelexcursie op Schouwen-Duiveland

Het eiland Schouwen-Duiveland is één van de beste vogeleilanden van Zeeland. Op en rond het hele eiland vind je prachtige natuurgebieden waar je geweldig kunt vogels kijken. Ga ik in Zeeland vogels kijken, dan rij ik vrijwel altijd over dit prachtige eiland. In dit artikel bied ik je een kant-en-klare vogelexcursie op Schouwen-Duiveland. Bij elk gebied verwijs ik je naar een uitgebreidere beschrijving van het gebied waarin je praktische informatie vindt. En bedenk: je kunt het rondje ook andersom maken.

Start op de Grevelingendam

De Grevelingendam is een heerlijke start van de vogelexcursie. Is het laag water, dan kun je overwegen een laarzentocht over het drooggevallen slik te maken. Let op steltlopers als rosse grutto, zilverplevier, bontbekplevier, kanoet en wulp. Is het halverwege eb en vloed, dan staan de vogels nog dichtbij de dam. Blijf dan op de dam staan en kijk naar de steltlopers en eenden als bergeend, pijlstaart en brilduiker. Lees meer.

Tussenstop: Viane

We blijven in de invloedssfeer van de Oosterschelde. Bij het landbouwhaventje Viane heb je opnieuw een geweldig uitzicht over de Oosterschelde. Binnendijks ligt de Klein Beijerenpolder. Deze polder is onlangs omgevormd tot natuur. In het voorjaar broeden er tal van wadvogels. Ook in de rest van het jaar zie je hier veel vogels. Lees meer.

Hoofdgerecht: de Prunje

Achter Zierikzee ligt de Prunje, een internationaal vermaard natuurgebied. Hier gaan alle registers open. Alle seizoenen is het hier feest. Je kunt het gebied met de auto doorkruisen, maar beter is natuurlijk per fiets of te voet naar vogels kijken. Lepelaar, goudplevier, kluut, wintertaling en zeearend kun je er zien. En in het voorjaar en zomer visdief, dwergstern en grote stern. Lees meer.

En in de winter: de Brouwersdam

Ja, een vogelexcursie op Schouwen-Duiveland kan in najaar en winter niet zonder een bezoek aan de Brouwersdam. Echt waar, hier moet je geweest zijn. De Brouwersdam is één van de beste plekken in Nederland om de zeevogeltrek te volgen. En in de winter overwinteren er tal van zeevogels pal voor de dam. IJsduiker, parelduiker, ijseend, paarse strandloper en grote groepen eiders zie je hier. Guur dat het hier kan zijn! Maar dat hoort er nu helemaal bij! Lees meer.

Ook in de winter: de Neeltje Jans

Ik vind de Neeltje Jans in de winter iets minder interessant dan de Brouwersdam. Je ziet er namelijk iets minder zeevogels. Toch verdient het aanbeveling om de dagen voor je vogeltocht over Schouwen-Duiveland waarneming.nl te raadplegen. Wellicht dat in één van de havens een kleine alk, kuifaalscholver, parelduiker of ijsduiker verblijft. Lees meer.

Nog niet voldoende?

Mocht je aan bovenstaande gebieden nog niet voldoende hebben, dan kun je er natuurlijk nog een paar andere gebieden bezoeken. Zo bevindt zich direct achter Zierikzee een uitgestrekt karrenveld waar je enorm veel vogels kunt zien. Reis je over de noordkant, overweeg dan een bezoek aan de Slikken van Bommenede. Deze verscholen parel biedt een geweldig uitzicht over het Grevelingenmeer. Onderweg naar de Brouwersdam kom je voor Scharendijke ook interessante weilanden tegen.

En in de winter adviseer ik je om op waarneming.nl te zoeken naar kleine zwaan, wilde zwaan en toendrarietgans. Op de akkers rond de dorpen Nieuwerkerk en Zonnemaire kun je zomaar grote groepen overwinterende zwanen en ganzen kunnen zien.

Verzorgde vogelexcursie

Regelmatig geef ik aan vogelaars of mensen die graag willen leren vogels kijken een vogelexcursie op Schouwen-Duiveland. Waarbij ook uitstapjes gemaakt kunnen worden naar de andere eilanden. Mocht je interesse hebben, stuur je me dan een berichtje via het formulier onder Over mij.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)