Vogelexcursie op de Tongplaat

Al lange tijd keek ik uit naar dit weekend. Sinds lange tijd zou ik weer een vogelexcursie geven. Dit keer aan Fred en Marie-José. De Brabantse Biesbosch zou het decor worden, maar dat liep iets anders. We hebben dat gebied wel gezien, maar vanaf de overzijde. De veerpont voer namelijk niet uit op op het tijdstip van afspreken. In het weekend slaapt de schipper uit en piekert hij er niet over om een stel vogelaars over te zetten. En daarom kozen we op het laatste moment voor een vogelexcursie op de Tongplaat.

Nu is dat geen straf, want het weer was uitstekend. Zonnig, bijna windstil, heerlijk. Alleen dat al is voldoende reden om de natuur in te gaan. Bij het hek dat toegang biedt tot de Tongplaat kwam een zwerm staartmezen aangevlogen. We bekeken ze, maar tegen de zon in. Silhouetten zie je dan, bolletjes pluis met een lange staart eraan. Een boomkruiper kroop tegen de populieren op, we hoorden hem beter dan dat we hem zagen. Houtduiven rusten uit in dezelfde bomenrij. Een roodborst hield ons in de gaten vanuit een wilg en toen liepen we over het wandelpad richting de vogelkijkhut. Op het weiland liepen wat grauwe ganzen, maar tot mijn verrassing ook een rotgans. Zo diep landinwaarts een rotgans, dat is best bijzonder. Ik zie ze normaal gesproken alleen in de Zeeuwse delta waar water zilt is.

In het wilgenbos, op weg naar de vogelkijkhut, vloog een zwerm koperwieken over. Eenmaal in de hut wees een vriendelijke mede-vogelaar ons op de zeearend die in de boom naast een bunker zat. Daar hoop ik altijd op. Een geweldige roofvogel om te zien. Evenals trouwens de drie bruine kiekendieven die vlak voor de hut bezig waren. Eerder hadden we al drie buizerds gezien. Op water zat het vol met eenden. Wintertaling, pijlstaart, kuifeend en fuut. Een grote zilverreiger dwarrelde naar beneden. Een ree lag te suffen in het gras.

Een filmde dat ik eerder dit jaar maakte op de Tongplaat:

Op weg naar het Van der Neut-bankje passeren we het bos. Grote groepen koperwieken vliegen op zonder dat we ze echt goed kunnen zien. We verwonderen ons over de vraatsporen van de bevers. Een cetti’s zanger zingt voorzichtig vanuit de rietkraag. En bij het bankje? Een winterkoning en verder opeens een flinke koude bries. We besluiten langs de rivierdijk terug te lopen en slaan een blik op de Canadese gans en kolganzen. We schuilen een moment voor een korte regenbui en glibberen verder. Meerkoeten laten zich horen. De rotgans graast nog in de wei.

Ik zal vast nog wat vogelsoorten zijn vergeten. Ik dank Fred en Marie-José voor de gezellige ochtend. Terwijl ik terug rij, langs het Kop van het Land, zie ik dat de schipper zijn bed inmiddels heeft verlaten. De veerpont is aan de overkant van de rivier. Ach, misschien een volgende keer dat uitgestrekte gebied aan de overkant weer eens bezoeken.

Ook een vogelexcursie boeken naar de Tongplaat?
Zou je ook op excursie willen gaan naar de Tongplaat, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch? Neem gerust contact met me op via het formulier Over mij. Beschrijf je wensen en ik doe je een voorstel.