Vogelexcursie Grevelingendam

Vogelexcursie Grevelingendam

Een paar weken geleden gaf ik een vogelexcursie op de Grevelingendam. Monique en Gilbert hadden me gevraagd om steltlopers te gaan kijken. Het getij was ideaal: eind van de ochtend zou het water opkomen en dat betekent dat de steltlopers naar de kant gedreven worden. En dus: laarzen aan en het wad op. En de Petersons Vogelgids mee, want die vermeld ook de Franse namen en aangezien Gilbert al zijn hele leven in de Vogezen woont…

Zoek je een plek in de Oosterschelde waar het toegestaan is om een flink eind wad te lopen, dan ben je op de Grevelingendam aan het goede adres. Een enorm areaal slik valt bij laag water vrij. En dan kun je er heerlijk wandelen. Het slik is bovendien niet al te zacht. Bang zijn om weg te zakken, hoef je niet. Wel uitkijken zodra het hoog water wordt. Zorg ervoor dat je niet ingesloten raakt. En mocht dat wel gebeuren, niet in paniek raken, maar gewoon rustig naar de kant waden. Het water blijft eerst nog een tijdje ondiep.

Wij parkeerden de auto bij Restaurant De Grevelingen en wandelden het slik op. Scholekster, grote stern, visdief, rosse grutto en geoorde fuut waren ons deel. In de telescoop zag ik een eind verderop grote groepen zilverplevieren, kanoetstrandlopers, wulpen en natuurlijk scholeksters. De bontbekplevier die we aldoor hoorden, kregen we niet te zien, maar dat zou later ruimschoots worden goedgemaakt.

Wandelen kost veel tijd, en je moet ook nog eens terug. En daarom namen we de auto om de andere kant van het wad te inspecteren. Daar zagen we grote groepen groenpootruiters, zilverplevieren, rosse grutto’s en eindelijk de bontbekplevieren. Door het opkomende water kwamen de bontbekplevieren wel heel erg dichtbij.

Ook een vogelexcursie naar de Grevelingendam boeken?

Wil je ook eens een vogelexcursie op de Grevelingendam boeken, neem dan contact met op. Ik doe je dan een voorstel. De periode september – oktober is het meest interessant. Dan trekken de steltlopers door. In oktober maken we ook kans op de rotgans, pijlstaart, brilduiker, middelste zaagbek en andere eendensoorten. Wel hopen dat er niet te veel mensen op het wad zijn, want dat betekent verstoring en dan is de kans groot dat de steltlopers op de vlucht slaan.