Vogelaar worden – Waarom zou je eigenlijk?

Gisteren werd ik geïnterviewd voor maandblad Open Deur. De pinkstereditie heeft als thema ‘vogels’ en mij viel de eer te beurt om de journalist rond te leiden in de Brabantse Biesbosch. Vooral om haar te laten ervaren wat het is om vogels te kijken. Natuurlijk werden me ook een paar persoonlijke vragen gesteld. Een van die vragen was: waarom ben je begonnen met vogels kijken? Tja, leg dat maar eens uit. Ik begon op mijn elfde met vogels kijken. Een abonnement op een of ander jeugdblaadje, ik meen De Natuurwachter, haalde me definitief over. Met vriend Peter was ik de jaren daarna in de natuurgebieden op het eiland Tholen te vinden. Om vogels te tellen of gewoon: om ze te bekijken. Maar waarom zou je vogelaar worden? Het antwoord moet iets dieper gaan dan ‘omdat het zo leuk is.’

Redenen om vogelaar te worden*

#1. Vogelaar zijn vergt nauwelijks techniek
Vogels kijken is eigenlijk een heel ongecompliceerde bezigheid. Zou je auto’s gaan sleutelen of je gaan wijden aan de schilderkunst, dan heb je in meer of mindere mate technische hulpmiddelen nodig. Ga je voetballen, dan heb je voetbalschoenen nodig. Maar vogels kijken, dat kan in principe zonder hulpmiddelen. Wat je nodig hebt zijn ogen en vogels. Meer in principe niet. Ja, een verrekijker is natuurlijk reuze prettig, maar strikt genomen niet noodzakelijk.

#2. Vogels zijn overal
Overal waar je gaat of staat zijn vogels. Vogels kijken kan dus altijd en overal. Pas reed ik naar mijn werk in Utrecht. Ik kwam bij Nieuwegein waar je alleen maar asfalt en bedrijventerreinen ziet. Plots vloog een vogel op vanuit een sloot rechts van de weg. Ik zag hem eerst op zijn rug en dacht aan een aalscholver. Maar toen hij boven mijn auto de snelweg overstak zag ik het: een roerdomp! Echt waar, op de meest vreemde plekken kom je de meest bijzondere vogels tegen.

#3. Vogels kijken brengt je buiten
Heerlijk toch: lekker naar buiten en vogels kijken! Wat een voorrecht om even aan smartphone, tablet en digitale televisie te ontsnappen. En misschien ook wel aan luidruchtige huisgenoten of buren. Goed voor lijf en leden. En hoe vaker je gaat vogels kijken, hoe meer mooie gebieden je ontdekt. Gewoon ergens zitten, op een bankje, langs een plas of weiland.

#4. Het jachtinstinct wordt wakker
Een vogelaar wil vogels zien. En graag ook af en toe een bijzondere. Maar je hebt niets in eigen hand. Een vogel heeft vleugels en besluit zelf wel of hij zich aan je laat zien. Het blijft dus altijd een verrassing wat je gaat zien. Zal de zeearend voorbij komen als ik naar de Biesbosch gaat? Zit de ijsvogel op zijn favoriete tak? Er zijn maar weinig bezigheden waarbij het verrassingseffect zo groot is. Groot is het overwinningsgevoel als je een bijzondere waarneming hebt gedaan. En al helemaal wanneer je er je stinkende best voor hebt gedaan. Heb jij ook zo’n jachtinstinct? Overweeg dan om foto’s te maken van vogels. Geen groter genot dan de perfecte foto op je beeldscherm. En wat ook zo leuk is bij fotograferen: elke vogel, hoe gewoon ook, is een uitdaging op zich. Zelfs een gewone huismus biedt dan oneindig veel uitdaging.

#5. Vogels kijken is goedkoop
Sommige mensen lopen met een super dure verrekijker of telescoop rond. En dan meteen ook met kekke kleding en schoenen. Welnu, dat hoeft nu echt niet. Vogels trekken zich echt niets aan van je kleding, tenzij je je lijf drapeert in felle kleuren. En een verrekijker duur? Dat hoeft echt niet hoor. Voor € 150 koop je al een fantastische verrekijker die je hele leven meegaat. Koop overigens in geen geval goedkope prullen. Dat is pas duur, want vroeg of laat wil je toch een betere. En heb je het voldoende middelen, realiseer je dan dat ook een dure verrekijker met het jaar goedkoper wordt.

#6. Je ontmoet interessante mensen
Van mede-vogelaars leer je het meest. En de meeste mensen vinden het ontzettend leuk om over vogels kijken te praten (tenzij je in een vogelkijkhut zit met vlak voor je een roerdomp). Ik weet ook wel, de ene vogelaar is de andere niet. Iedereen heeft zo zijn eigen karakter. Maar over het algemeen kun je leuke gesprekken voeren met vogelaars.

#7. Vogels zijn heel bijzondere wezens
Realiseer je je wel dat vogels niet om jou hebben gevraagd? Ze leven voor zichzelf en voor niemand anders. En ze hebben vaak een indrukwekkend verhaal. Een rotgans die in drie dagen tijd van Siberië naar Nederland vliegt. Grutto’s die op kilometers hoogte vliegen. Een mens zou op die hoogte niet overleven. Een goudhaantje, het kleinste vogeltje van Nederland, niet meer dan twintig gram zwaar, dat de Noordzee oversteekt. Vogels zijn kwetsbaar en tegelijk zo ongelooflijk sterk. Zou jij een ijskoude winter overleven als jij al die tijd buiten moest wonen? Zulke interessante dieren wil je toch zien en beleven?

Vogels kijken is gewoon de perfecte buitenactiviteit. Zoek een plek op waar veel vogels zitten en begin met kijken! En let op: iedereen kan een goede vogelaar worden. Hoe? Dat lees je hier.

* Behoorlijk geïnspireerd door deze website.