bloeiende planten westplaat maasvlakte

Vogel- en vlinderwandeling langs de Westplaat

Woon je in de buurt van Rotterdam? Dan mag een bezoek aan de Maasvlakte in de maanden september en oktober niet ontbreken. Op de Maasvlakte kun je de vogeltrek van dichtbij meemaken. Sommige dagen vliegen talloze vogels voorbij en langs. Zeevogels én zangvogels. Vandaag maakte ik een wandeling langs de Westplaat, een stukje waddengebied in de Europoort.

De Westplaat is de inham van de Noordzee tot aan de Brielse Gatdam. Bij eb vallen grote stukken slik droog. Bij vloed lopen die natuurlijk onder, en dat is juist het aardige voor vogelaars. Helemaal aan het eind van de wandelroute staat namelijk een vogelscherm (daar waar ooit de befaamde vogelkijkhut De Bonte Piet stond). En hoe hoger het water, hoe dichterbij het vogelkijkscherm de vogels. Je verrekijker meenemen dus, en liefst ook een telescoop en fotocamera.

 

De route naar het vogelkijkscherm voert je langs struweel en bos. Helemaal aan het begin, dus feitelijk voor de Brielse Gatdam, kun je over onverhard pad linksaf. Na honderd meter heb je een weids uitzicht over het wad en de kwelders. Ga je in september uit wandelen, dan zal je opvallen hoeveel bloemen er nog in bloei staan. Planten als munt en zeeaster. En op die bloeiende bloemen zie je nog opvallend veel dagvlinders. Dagpauwoog, atalanta, klein koolwitje, geaderd koolwitje, veel icarusblauwtjes en nog meer bonte zandoogjes. Het gebied is bijzonder rijk aan insecten en dat verklaart waarom er zoveel zangvogels neerstrijken tijdens de najaarstrek. Het is er ideaal om even bij te tanken voor de volgende etappe! Ook al omdat werkelijk alle struiken tjokvol rijpe bessen hangen. Struiken als vlierbes, lijsterbes, wilde braam en vuurdoorn groeien overal. Later in het najaar kun je dan ook enorme zwermen spreeuwen zien vliegen boven het gebied.

 

De ene dag is natuurlijk de andere niet. Je moet altijd een beetje geluk hebben. En enig doorzettingsvermogen: de tijd vlak na de schemering is de beste tijd om trekvogels te zien. Vroeg uit de veren dus. Maar dan maak je ook kans op vogels als grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, soms een kleine vliegenvanger, grote groepen zwartkop, goudhaantje, vuurgoudhaantje, zwarte mees en soms zeldzaamheden als draaihals en ortolaan. Vandaag wist ik twee vliegenvangers te filmen: een jonge bonte vliegenvanger (zie het filmpje hieronder) en een grauwe vliegenvanger. Beide vogels zijn voor mij geen dagelijkse soorten, mooie waarnemingen dus. Op het wad paradeerde een groep lepelaars voorbij. De wadvogels die ik vanachter het vogelkijkscherm zag, ga ik niet allemaal opnoemen. Wulp, grutto, scholekster, bonte strandloper en bergeend zijn er zomaar een paar. De Westplaat is in het najaar een van de beste plekken om de visarend te zien.

Een jonge bonte vliegenvanger dus. Ik lees in het Handboek Vogels van Nederland en België dat de bonte vliegenvanger een algemene broedvogels is in het oosten van ons land. Verder lees ik: ‘Als doortrekker is de bonte vliegenvanger vrij algemeen en ook buiten de broedgebieden te zien.’ Waarvan acte.

Hier nog een aantal foto’s die ik tijdens mijn vogel- en vlinderwandeling over de Westplaat maakte:

 

Informatie over de wandelroute
Het is heel simpel: je neemt op de A15 de afslag Oostvoorne. Direct naar rechts, de parallelweg op van de N15. Je rijdt door tot Slag Baardmannetje. Op het parkeerterrein tegen het Oostvoornse Meer de auto parkeren. Loop tussen de twee boomstammen in de richting van de Brielse Gatdam. Eenmaal op de dam steek je recht over en zie je de Westplaat voor je liggen. Het wandelpad blijven volgen, helemaal aan het eind vind je het nieuwe vogelkijkscherm. Het mooie van deze route is dat je hem twee keer loopt: hij is namelijk doodlopend. Heb je op de heenweg een vogel gemist, dan krijg je dus nog een herkansing.

Dan hier het filmpje van de jonge bonte vliegenvanger:

De beste vogelgidsen van dit moment: