bloeiende planten westplaat maasvlakte

Vogel- en vlinderwandeling langs de Westplaat

Woon je in de buurt van Rotterdam? Dan mag een bezoek aan de Maasvlakte in de maanden september en oktober niet ontbreken. Op de Maasvlakte kun je de vogeltrek van dichtbij meemaken. Sommige dagen vliegen talloze vogels voorbij en langs. Zeevogels én zangvogels. Vandaag maakte ik een wandeling langs de Westplaat, een stukje waddengebied in de Europoort.

De Westplaat is de inham van de Noordzee tot aan de Brielse Gatdam. Bij eb vallen grote stukken slik droog. Bij vloed lopen die natuurlijk onder, en dat is juist het aardige voor vogelaars. Helemaal aan het eind van de wandelroute staat namelijk een vogelscherm (daar waar ooit de befaamde vogelkijkhut De Bonte Piet stond). En hoe hoger het water, hoe dichterbij het vogelkijkscherm de vogels. Je verrekijker meenemen dus, en liefst ook een telescoop en fotocamera.

 

De route naar het vogelkijkscherm voert je langs struweel en bos. Helemaal aan het begin, dus feitelijk voor de Brielse Gatdam, kun je over onverhard pad linksaf. Na honderd meter heb je een weids uitzicht over het wad en de kwelders. Ga je in september uit wandelen, dan zal je opvallen hoeveel bloemen er nog in bloei staan. Planten als munt en zeeaster. En op die bloeiende bloemen zie je nog opvallend veel dagvlinders. Dagpauwoog, atalanta, klein koolwitje, geaderd koolwitje, veel icarusblauwtjes en nog meer bonte zandoogjes. Het gebied is bijzonder rijk aan insecten en dat verklaart waarom er zoveel zangvogels neerstrijken tijdens de najaarstrek. Het is er ideaal om even bij te tanken voor de volgende etappe! Ook al omdat werkelijk alle struiken tjokvol rijpe bessen hangen. Struiken als vlierbes, lijsterbes, wilde braam en vuurdoorn groeien overal. Later in het najaar kun je dan ook enorme zwermen spreeuwen zien vliegen boven het gebied.

 

De ene dag is natuurlijk de andere niet. Je moet altijd een beetje geluk hebben. En enig doorzettingsvermogen: de tijd vlak na de schemering is de beste tijd om trekvogels te zien. Vroeg uit de veren dus. Maar dan maak je ook kans op vogels als grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, soms een kleine vliegenvanger, grote groepen zwartkop, goudhaantje, vuurgoudhaantje, zwarte mees en soms zeldzaamheden als draaihals en ortolaan. Vandaag wist ik twee vliegenvangers te filmen: een jonge bonte vliegenvanger (zie het filmpje hieronder) en een grauwe vliegenvanger. Beide vogels zijn voor mij geen dagelijkse soorten, mooie waarnemingen dus. Op het wad paradeerde een groep lepelaars voorbij. De wadvogels die ik vanachter het vogelkijkscherm zag, ga ik niet allemaal opnoemen. Wulp, grutto, scholekster, bonte strandloper en bergeend zijn er zomaar een paar. De Westplaat is in het najaar een van de beste plekken om de visarend te zien.

Een jonge bonte vliegenvanger dus. Ik lees in het Handboek Vogels van Nederland en België dat de bonte vliegenvanger een algemene broedvogels is in het oosten van ons land. Verder lees ik: ‘Als doortrekker is de bonte vliegenvanger vrij algemeen en ook buiten de broedgebieden te zien.’ Waarvan acte.

Hier nog een aantal foto’s die ik tijdens mijn vogel- en vlinderwandeling over de Westplaat maakte:

 

Informatie over de wandelroute
Het is heel simpel: je neemt op de A15 de afslag Oostvoorne. Direct naar rechts, de parallelweg op van de N15. Je rijdt door tot Slag Baardmannetje. Op het parkeerterrein tegen het Oostvoornse Meer de auto parkeren. Loop tussen de twee boomstammen in de richting van de Brielse Gatdam. Eenmaal op de dam steek je recht over en zie je de Westplaat voor je liggen. Het wandelpad blijven volgen, helemaal aan het eind vind je het nieuwe vogelkijkscherm. Het mooie van deze route is dat je hem twee keer loopt: hij is namelijk doodlopend. Heb je op de heenweg een vogel gemist, dan krijg je dus nog een herkansing.

Dan hier het filmpje van de jonge bonte vliegenvanger:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.






Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. 







Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. 



Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. 



De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.



Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. 



Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.



Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.