Rifugio Bezzi Aostadal vlinders kijken

Vlog N°27 Vlinders kijken op weg naar Rifugio Bezzi

Vannacht kwamen we terug van vakantie in Italië. Het eerste deel brachten we door in het Aostadal, één van de hotspots in Europa om dagvlinders te zien. Ik kan je verzekeren: die faam is volkomen terecht. Waar ik ook kwam, de blauwtjes, parelmoervlinders, erebia’s, dikkopjes en andere soorten vlogen me om de oren. Op mijn eerste vakantiedag ontdekte ik op nog geen vijf kilometer van ons huisje zelfs een vlindergebied in de hoofdcategorie! Natuurlijk beschrijf ik de komende weken de beste gebieden om vlinders te kijken in het Aostadal.

In deze vlog open ik mijn serie over vlinders kijken in het Aostadal. We waren op weg naar Rifugio Bezzi achter het bergdorp Valgrisenche. Helaas ging het op 1.800 meter motregenen en dan weet je hoe laat het is: voorlopig zijn daar geen vlinders te zien. Dus keerden we terug op onze schreden en maakten we een paar honderd meter lager, in de velden rond Valgrisenche, een flinke wandeling. Op een verlaten skipiste ontdekte ik een stukje hooiland dat niet was gemaaid en precies op dat moment brak de zon door. Het stukje weiland ontplofte en weldra filmde ik er de ene vlinder na de ander. Op de achtergrond hoorde ik de alpenmarmotten fluiten.

Een paar dagen later, inmiddels waren de wolken weggedreven, waren we weer in dit dal. Iets te laat om naar Rifugio Bezzi te wandelen, maar ook het begin van het wandelpad was bijzonder rijk aan vlinders. Ik filmde er zowaar een zilverbruin blauwtje, mijn eerste waarneming ooit.

O ja, het tweede deel van onze vakantie brachten we door in Tellaro, een historisch dorpje aan de Middellandse Zee. Hier lag ik meer in het water dan dat ik achter de vlinders aanliep. Omdat ik op een van de dagen geen zin had een stadje te bezoeken, trok ik daar de Apuaanse Alpen in. En wat denk je? Ook hier wemelde het van de vlinders! Je kan dus nog wel een aantal vlogs van me verwachten, de komende weken! Hier de eerste, met aan het eind al mijn waarnemingen in het dal van Rifugio Bezzi.

Dagvlinders bij Rifugio Bezzi

De beste vlindergidsen van dit moment:

[huge_it_portfolio id=”33″]

CameraNU.nl