Vlog N°26 Gesprek met Dick de Groot over het insectenhotel

Maandag was ik te gast ‘in’ een gloednieuw hotel in Park Huis te Kinderdijk. Een groots en gastvrij insectenhotel. Elk insect dat er zijn intrek in wil nemen, is van harte welkom. Van bij tot vlinder, van oorwurm tot goudwesp, zelfs muizen en vogels zijn welkom. Alleen de specht, die wordt met argusogen bekeken. Deze woeste hakker is in staat om het hotel flink te slopen zodra hij de gasten in de gaten heeft. Hij gaat dan net zo lang door tot hij de gasten heeft verorberd.

Dick de Groot is bestuurslid van De Groene Long in Alblasserdam. Een stichting waarvan de leden zich actief inzetten voor het behoud van het groen in het dorp. Ze knotten wilgen, houden Park Huis te Kinderdijk bij, hangen nestkasten op en … plaatsen insectenhotels waar het kan. Het eerste hotel staat dus in het park in wijk Kinderdijk, en de plannen voor een tweede hotel worden in rap tempo gerealiseerd. De Gemeente Alblasserdam weet het werk van de stichting zo te waarderen, dat deze zelfs een financiële bijdrage heeft geleverd. Goed voor de leefbaarheid in het dorp, en natuurlijk voor de biodiversiteit!

Het werd een enerverende tocht door het park. De struiken en rietkragen zijn er dichtbegroeid. We moesten ons letterlijk een weg banen door de jungle. Maar toen stond ik plotseling voor het hotel en stond ik blij verrast voor het prachtige bouwwerk. Een bouwwerk dat al gedeeltelijk bewoond is. Tijdens ons gesprek zagen we af en toe een metselbij naar binnen vliegen.

Het wel en wee zien van een insectenhotel maakt me super enthousiast. Vorig jaar had ik ook al een soort van insectenhotel gemaakt, maar dat werd helaas genegeerd. Nu begrijp ik waarom. De gaten waren niet diep genoeg. Dat ga ik anders doen. En lukt het me niet (ik behoor tot het meest onhandige deel van de natie), dan koop ik wel een insectenhotel. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar zorg er wel voor dat je een goede koopt. Er is ook rotzooi in omloop die nooit bewoond zullen worden. De hotels van de gespecialiseerde webshop Vivara zijn wel helemaal in orde. Bestel je liever via Bol.com, dan kan dat ook. Bekijk hier het overzicht van insectenhotels van Vivara op Bol.com. Maar ben je zelf een beetje handig, dan is het natuurlijk veel leuker om zelf een insectenhotel te maken.

Uiteraard gaat mijn grote dank uit naar Dick de Groot die ruim de tijd nam om alles uit te leggen. Ook het bestuur van De Groene Long wordt bedankt voor de gastvrijheid. Een aantal leden was juist bezig om de knotwilgen een beetje te fatsoeneren. Er is altijd werk te doen in de natuur. Het was een gezellige avond.

Ik was van plan om ons gesprek kort en flitsend weer te geven. Maar ik vind de opnamen zo informatief dat het me pijn deed er al te zeer in te snijden. Kill your darlings, noemen wij dat bij de uitgeverij. Sorry, dat ging me in dit geval te ver. Dus gewoon lekker een uitgebreide vlog van ruim zes minuten. Maar het verhaal van Dick is zo aanstekelijk, dat je het vast helemaal gaat uitkijken!

In gesprek met Dick de Groot van Stichting De Groene Long

Tover je tuin om in een insectenparadijs met de volgende planten:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.