distels en hommels

Vlog N°24 Distels en hommels

Gisteren bleek het te regenachtig om vogels te kijken. Ik had een afspraak staan met oud-collega Anneke, maar dat ging dus helaas niet door. In onweer en hagel is het niet best vogels kijken. Gelukkig dreven de buien aan het eind van de ochtend over en bleef het in de middag een paar uur droog. Dus even snel het dorp uit op de fiets, richting de Donkse Laagten. Waar ik geen vogels wist te filmen, maar wel een groot aantal hommels in een berm vol distels.

De laatste jaren stap ik elke zomer over op het filmen van insecten. Gaan we naar het buitenland op vakantie, dan hebben vooral dagvlinders mijn aandacht. Hoe zuidelijker in Europa je komt, hoe meer bijzondere vlinders je ziet. Dit jaar gaan we naar het Aostadal in Italië dat gerekend wordt tot de beste vlindergebieden van Europa. Ik ben benieuwd! In Trouw las ik in een interview met Jan Katsman, auteur van de Fotogids Libellen van Nederland dat fotografie bijgedragen heeft aan de populariteit van libellen. ‘Fotografie blijkt een uitstekende manier om libellen op naam te brengen, het vangen met een netje is daardoor niet nodig.’ Aldus Jan Katsman en ik hoop dat dat ook geldt voor andere insecten als hommels en vlinders. Ik raad het in elk geval iedereen aan om de blik ook eens op insecten te werpen.

Loop ik door de bergen, dan kom ik overal distels tegen. Die tjokvol bijzondere dagvlinders zitten als de prachtige parelmoervlinders. Helaas leven er in de Alblasserwaard geen parelmoervlinders, maar nog wel hommels. En die weten de distels ook te waarderen. Vandaar een pleidooi om distels lekker te laten groeien. Natuurlijk, het zijn stekelige planten, en ik snap de aversie tegen deze woekerende plant. Maar toch. De bloemen zijn prachtig en heel belangrijk voor insecten. En dus: een herwaardering van de distel graag! Wees blij als je een veld distels ziet staan. En echt waar: het vee graast echt wel om de distels heen hoor. Geen enkel probleem.

Bekijk hier mijn 24e vlog over distels en hommels:

Over distels en hommels

Tover je tuin om in een insectenparadijs:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.