Vlog N° 25 Soldaatjes

Gisteren maakten we een wandeling door de Zouweboezem en mij viel op dat op elke schermbloem tientallen rode kevers zaten. In de volksmond soldaatjes geheten. Maar officieel: kleine rode weekschildkever. Ze krioelden letterlijk op de bloemen.

Kleine rode weekschildkevers zijn kampioen paren. Urenlang zitten ze op elkaar om nageslacht te verwekken. Vermoedelijk is dit een poging om concurrerende mannetjes te beletten te paren met hetzelfde vrouwtje. Ik kan het natuurlijk mis hebben, want ik ben geen wetenschapper. Maar het zou me niet verbazen. Het lijkt me in elk geval dat er aan soldaatjes om mee te paren geen gebrek is. Dan is het zaak om de juiste tactiek te hanteren om ervan verzekerd te zijn dat jouw genen worden doorgegeven. Een vrouwtje bezet houden na ‘de daad’ lijkt me dan een uitstekende aanpak.

Ben je aan de wandel en zie je in de verte donkere wolken, kijk dan in de zomer om naar schermbloemen. Zitten de soldaatjes op de bloemen, dan is er alleen regen op komst. Schuilen ze onder de bloemen en bladeren dan weet je: daar zit onweer tussen. Soldaatjes zijn namelijk eminente voorspellers van onweer. Uren van te voren kruipen ze al in hun schuilplaatsen.

Kleine rode weekschildkever in de Zouweboezem