kleine rode weekschildkever

Vlog N° 25 Soldaatjes

Gisteren maakten we een wandeling door de Zouweboezem en mij viel op dat op elke schermbloem tientallen rode kevers zaten. In de volksmond soldaatjes geheten. Maar officieel: kleine rode weekschildkever. Ze krioelden letterlijk op de bloemen.

Kleine rode weekschildkevers zijn kampioen paren. Urenlang zitten ze op elkaar om nageslacht te verwekken. Vermoedelijk is dit een poging om concurrerende mannetjes te beletten te paren met hetzelfde vrouwtje. Ik kan het natuurlijk mis hebben, want ik ben geen wetenschapper. Maar het zou me niet verbazen. Het lijkt me in elk geval dat er aan soldaatjes om mee te paren geen gebrek is. Dan is het zaak om de juiste tactiek te hanteren om ervan verzekerd te zijn dat jouw genen worden doorgegeven. Een vrouwtje bezet houden na ‘de daad’ lijkt me dan een uitstekende aanpak.

Ben je aan de wandel en zie je in de verte donkere wolken, kijk dan in de zomer om naar schermbloemen. Zitten de soldaatjes op de bloemen, dan is er alleen regen op komst. Schuilen ze onder de bloemen en bladeren dan weet je: daar zit onweer tussen. Soldaatjes zijn namelijk eminente voorspellers van onweer. Uren van te voren kruipen ze al in hun schuilplaatsen.

Kleine rode weekschildkever in de Zouweboezem

De beste verrekijkers om insecten te bekijken (want deze stellen heel dichtbij scherp):

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,5 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Een topmodel dat je zowel voor vogels- als voor insectenkijken kunt gebruiken (en voor andere dieren natuurlijk). De close focus ligt op 1 meter. Echt beregoed. Een zeer goede verrekijker met een flink later gewicht dan grotere modellen. Aan dit topmodel hangt wel een fors prijskaartje.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.